بزرگنمايي:
چه خبر - اماس چيست؟
مولتيپل اسکلروزيس يا ام اس نوعي بيماري خود ايمني و التهابي است که در آن سلولهاي دفاعي بدن به اشتباه به ميلين که همان غلاف محافظت کننده فيبرهاي عصبي در مغز و نخاع است حمله مي کنند. در اين صورت نيز ميلين از بين رفته و در اطلاعات ارسال شده توسط مغز به ارگانهاي بدن اختلال به وجود مي آيد و در طولاني مدت فرد مبتلا دچار ناتواني جسمي ميشود. در برخي موارد بيمار نسبت به بيماري خود ناآگاه است و پزشک برحسب اتفاق موفق به تشخيص آن ميشود. مشخصه ي اصلي بيماري ام اس پلاک است و به بخش هايي از مغز گفته ميشود که در آن ميلين تخريب شده و در ام آر آي به صورت نواحي سفيدرنگ ديده مي شوند. به طور کلي شايع ترين نوع بيماري که حدود 60 تا 65 درصد موارد را تشکيل مي دهد نوع عودکننده و بهبود يابنده است. در اين نوع هر چند ماه يکبار علائمي مانند تاري ديد، ضعف بدني يا علائم جديد بروز مي کنند و سپس بهبود مي يابند.
در حالت کلي 3 عامل اصلي در ابتلا به اين بيماري نقش دارد که عبارت است از ناحيه ي جغرافيايي محل تولد، جنسيت و ژنتيک. ام اس علائم مختلفي دارد اما مهمترين مشخصه اصلي اين علائم ادامه دار بودن آن به مدت 24 ساعت است. شايعترين علامت اين بيماري خواب رفتن اندام ها، سوزن سوزن شدن، يخ کردن يا داغ شدن دست و پا است. البته اين علائم زماني جزو علائم ام اس است که در هر دو دست و دو پا بروز کرده و 24 ساعت به طول بيانجامد. از ديگر علائم اين بيماري تاري ديد (در يک چشم و به مدت 24 ساعت)، ضعف، خستگي زياد، از دست دادن تعادل بدن و غيره است که بايد مورد بررسي پزشک قرار گيرد.
پرهيزهاي غذايي در بيماري ام اس
گوشت قرمز پرچرب: براي روده ها مشکل ساز است
گوشت هاي قرمز پرچرب حاوي ميزان زيادي چربي هستند. برخي از اين گوشت ها در هر 100 گرم حدود 12 گرم چربي دارند که 50 درصد آن را چربي هاي اشباع شده تشکيل مي دهند. اين نوع چربي ها به دلايل متعددي مشکل زا هستند. در واقع چربي هاي اشباع شده باعث افزايش نفوذپذيري جداره روده اي شده و به اين ترتيب زمينه ورود سموم به بدن مهيا ميشود. اين مسئله نيز در واکنش هاي ايمني بدن اختلال ايجاد مي کند و ام اس نيز يک بيماري ايمني محسوب ميشود. در نتيجه باعث وخيم شدن اوضاع بدن ميشود. از طرف ديگر چربي هاي اشباع شده باعث افزايش التهاب بدن و در نتيجه افزايش ميزان حملات ام اس ميشود. بنابراين توصيه ميشود که از ماهي يا گوشت هاي کم چرب (چربي کمتر از 6 درصد) استفاده کنيد.
چيپس و هله هوله ها: تشديد بيماري
چيپس ها در هر 100 گرم حدود 1.8 تا 3 گرم نمک دارند در حالي که ميزان مصرف روزانه نمک 5 گرم است. در سال 2014 محققان آرژانتيني انستيتوي مطالعات نورولوژي بوينس آيرس به اين نتيجه رسيدند که ميزان بالاي نمک باعث رشد و تشديد بيماري ام اس ميشود. توصيه ميشود به جاي استفاده از نمک زياد براي طعم دهي به غذاها از سبزيجات خام و سرشار از ويتامين و آنتي اکسيدان هايي که با التهاب مقابله مي کنند استفاده کنيد.
ماهي تن: حاوي جيوه زيادي است
به گفته متخصصان ماهي هاي بزرگ بيشترين ميزان آلودگي به فلزات سنگين را دارند. جيوه به خصوص براي سيستم عصبي سمي است. ميزان بالاي اين فلز سنگين نقش مهمي در بروز ام اس دارد. بهتر است از ماهي هاي کوچک مانند ماهي ساردين استفاده کنيد. اين نوع ماهي ها آلودگي کمتري داشته و ارزش غذايي ماهي هاي چرب را دارا هستند.
مشروبات الکلي: مضر براي مغز و تشديد کننده علائم
نتايج بررسي هايي که در سال 2013 در دانشگاه ايالتي لويزيانا انجام شده و در american journal of pathology به چاپ رسيده است نشان مي دهد الکل باعث انبساط رگهاي خوني ميشود که باعث افزايش آسيب هاي مغزي ام اس شده و علائم را تشديد مي کند. توصيه ميشود به جاي مصرف اين قبيل نوشيدني ها از آب ميوه ها، آب سبزيجات تازه و سرشار از ويتامين ها استفاده شود. اين نوشيدني هاي سالم براي مقابله با خستگي مؤثر بوده و دستگاه ايمني بدن را تقويت مي کنند.
کره: باعث تشديد علائم ميشود
مصرف زياد کره باعث تشديد التهاب و علائم بيماري ميشود. کره حاوي 80 درصد چربي و در واقع يکي از منابع چربي هاي اشباع شده است. مصرف کره همچنين به معناي کاهش مصرف روغن هاي گياهي است. اين نوع روغن ها حاوي ميزان زيادي اسيدهاي چرب غيراشباع است. توصيه ميشود بيشتر از روغن هاي گياهي مانند روغن کلزا استفاده کنيد که حاوي اسيدهاي چرب امگا 3 هستند. مصرف کافي چربي هاي غيراشباع براي پيشگيري از نفوذپذيري جداره روده و همچنين کاهش التهاب ناشي از ام اس لازم و ضروري است.
منبع: jamejamonline.ir