آخرین اخبار

پاسخ به هفت سئوال يبوست بيماري ها و پيشگيري

پاسخ به هفت سئوال يبوست

  بزرگنمايي:

چه خبر - جلوگيري و يا درمان يبوست در سالمندان

اختلال در عملکرد روده‌ها باعث بروز يبوست مي‌شود. بر اثر اين بيماري فرد دچار سفتي مدفوع مي‌شود و نمي‌تواند به راحتي مدفوع را دفع کند. بسياري از سالمندان (تقريبا از هر 2 نفر 1 نفر) يبوست دارند. يبوست سالمندان علل عمده‌اي دارد و قطعا اگر علت آن مشخص شود، آسان‌تر مي‌توان به درمان آن پرداخت. مطالعات نشان داده بسياري از سالمنداني که به ظاهر سالم هستند همه از يک مشکل گوارشي واحد شکايت مي‌کنند که اين مشکل يبوست است. يبوست در سالمندان يک روند طبيعي وابسته به سن است، زيرا با افزايش سن حرکات دستگاه گوارش کاهش پيدا مي‌کند. همچنين ترشحات گوارشي که مربوط به حرکات روده‌ها هستند کمتر مي‌شوند. عامل مهم ديگري که در جلوگيري از يبوست نقش دارد، حرکات فيزيکي است. بسياري از سالمندان نمي‌توانند به علت بيماري‌هايي مانند آرتروز زانو، کهولت سن و ضعف عضلات، ابتلا به بيماري‌هاي قلبي و... تحرک کافي داشته باشند، اما يبوست مشکل مهمي براي همه افراد است و بايد درصدد درمان آن برآمد. علل بروز يبوست بسيار متنوع‌ است و براي اينکه متوجه شويم سالمند در اثر چه عاملي دچار يبوست شده، بايد چند سوال از او بپرسيم.

به کدام بيماري‌هاي زمينه‌اي مبتلا هستيد؟

بعضي بيماري‌ها مانند کم‌کاري تيروييد، ديابت، کم‌خوني، افزايش کلسيم خون و... مي‌توانند باعث تشديد يبوست شوند. کنترل اين بيماري‌ها باعث بهبود وضعيت بيمار خواهد شد.

چه داروهايي مصرف مي‌کنيد؟

بسياري از سالمندان به يک بيماري مزمن مبتلا هستند و نياز دارند براي کنترل بيماري روزانه چند دارو مصرف کنند. اغلب داروها، عوارض جانبي دارند که يکي از اين عوارض ممکن است بروز يبوست در مصرف‌کننده دارو باشد. داروهاي ضدفشارخون از پرمصرف‌ترين داروهايي است که سالمندان مصرف مي‌کنند و از معروف‌ترين آنها مهار‌کننده پمپ کلسيم است. سالمندان به‌دليل پوکي استخوان و کم‌خوني به ترتيب قرص کلسيم و قرص آهن هم مصرف مي‌کنند. اين داروها نيز باعث يبوست در سالمندان مي‌شود. حتي اگر به بروشور بيشتر اين داروها هم توجه کنيد، يبوست به‌عنوان يکي از عوارض جانبي آنها درج شده است.

اگر سالمند متوجه شد مصرف دارو باعث يبوست شده، به هيچ‌وجه نبايد خودسرانه داروي خود، به‌خصوص داروهايي که براي کنترل فشارخون مصرف مي‌کند را قطع کند. براي رفع اين مشکل حتما بايد موضوع را با پزشک در ميان گذاشت. شايد بتوان دوز دارو را تغيير داد يا داروي ديگري را با داروي قبلي جايگزين کرد. گاهي سالمندان براي رفع مشکل به داروهاي مسهل روي مي‌آورند. اين داروها ممکن است مشکل بيمار را به‌طور موقتي حل کنند ولي مصرف آنها در درازمدت تاثير معکوسي دارد.

آيا موادمخدر استفاده مي‌کنيد؟

معتادان به مورفين، ترياک و ترکيبات آن از يبوست رنج مي‌برند. بعضي سالمندان از قديم به ماده مخدر اعتياد داشته و دارند. گروهي ديگر هم به علت کهولت سن و ابتلا به بيماري، براي تسکين به موادمخدر روي مي‌آورند، بنابراين به اين سالمندان توصيه مي‌شود ماده مخدر را ترک کنند يا مقدار مصرف آن را کاهش دهند.

آيا به جز يبوست، علامت ديگري هم داريد؟

يبوست مي‌تواند يکي از علل بيماري‌هاي گوارشي مهم باشد. يبوست ناگهاني شديد، دفع مدفوع باريک و گاهي هم خون در مدفوع مي‌تواند علامت سرطان روده بزرگ باشد. انسدادها يا پيچ‌خوردگي‌هاي روده و اختلالات حرکتي هم مي‌توانند باعث تورم و يبوست ناگهاني شوند. سالمنداني که از قبل دچار يبوست بوده‌اند ولي اخيرا يبوست در آنها شدت يافته و علائم جديد به آن اضافه شده، سريع بايد به متخصص گوارش مراجعه کنند. گاهي ممکن است براي بررسي بيشتر آزمايشات تکميلي مانند آزمايش خون و مدفوع، کولونوسکوپي و باريم انما انجام شود.

رژيم غذايي روزانه‌تان چيست؟

سالمندان به‌خصوص آنهايي که تنها زندگي مي‌کنند، گاهي رژيم غذايي خوبي ندارند. بعضي از آنها به‌دليل ضعف جسماني نمي‌توانند مايحتاج روزانه خود را تهيه کنند و ممکن است تغذيه خوبي نداشته باشند. سالمنداني که مواد فيبردار مانند سبزيجات و ميوه‌هاي تازه به اندازه کافي مصرف نمي‌کنند، بيشتر دچار يبوست مي‌شوند. آنها مي‌توانند به سالاد يا غذاي خود کمي روغن زيتون اضافه کنند، بنابراين اگر سالمند نسبت به غذاي خود بي‌توجه است، خانواده‌ها بايد به تغذيه آنها توجه کافي داشته باشند.

روزي چقدر آب مي‌نوشيد؟

سالمندان نسبت به افراد جوان کمتر تشنه مي‌شوند، بنابراين کمتر هم آب مصرف مي‌کنند. به آنها توصيه مي‌کنيم حتما روزانه 6 تا 8 ليوان آب بنوشند، حتي اگر تشنه نيستند. البته سالمندان مبتلا به بيماري‌هاي قلبي- کليوي که در مصرف مايعات محدوديت دارند نبايد به اين توصيه توجه کنند. ميزان مصرف مايعات در اين بيماران بايد با نظر پزشک معالج باشد.

آيا به‌قدر کافي تحرک داريد؟

بعضي سالمندان به‌دليل بيماري يا ضعف جسماني ساعت‌هاي طولاني مي‎نشينند و حرکت چنداني ندارند. سالمندان حتي آنهايي که دچار آرتروز هستند بايد با استفاده از عصا يا واکر حرکت کنند. حرکت کردن به ميزان قابل‌ملاحظه‌اي شدت يبوست را کم مي‌کند. بهتر است سالمندان هر روز حداقل يک ساعت را به راه رفتن در پارک اختصاص دهند. ورزش‌هاي هوازي نيز بسيار مفيد هستند.




منبع:salamat.ir





ارسال نظر شما

Protected by FormShield

اخبار خواندنی

علايم سوء هاضمه و روش هاي پيشگيري از سوء هاضمه

دچار تنگي دريچه قلب هستم براي درمان چه کاري انجام دهم؟

روش خانگي براي تشخيص کبد چرب

درد پهلو نشانه چيست

فشار خون پايين چيست؟ + دلايل فشار خون پايين

تکنيک هاي طلايي براي درمان سريع سردرد ساده

فيبروز کبدي چيست؟ آيا فيبروز درمان مي شود؟

تدابير طب سنتي براي درمان آلرژي بهاره

مراقب مصرف مکمل ويتامين D باشيد

فشار خون در هر سني چند است و براي درمان فشار خون چه کنيم؟

چه عواملي خطر بروز سرطان روده بزرگ را افزايش مي دهند؟

درمان آمبولي ريه با چه روش هايي امکان پذير است؟

سکته مغزي و آنوريسم مغزي چه تفاوتي با هم دارند؟

کلسترول چيست و براي درمان کلسترول خون چه بايد کرد؟

درمان گلودرد با غرغره هاي طبيعي

عواملي که خطر ابتلا به سندرم روده تحريک پذير را افزايش مي دهند

بيماري قلبي که باعث سکته مغزي مي شود

روشهاي پيشگيري از ماشين گرفتگي

علت وجود خون در ادرار

تضمين سلامت قلب با رعايت اين نکات

روش هاي پيشيگيري و درمان عرق سوز شدن

تاثير سير و پياز بر پيشگيري از سرطان روده بزرگ

نکات بهداشتي براي پيشگيري از ابتلا هاري

علت و درمان رماتيسم مفصلي از ديدگاه طب سنتي

آشنايي با دلايل اصلي سکته قلبي

هشدارهاي بدن براي مراحل اوليه ابتلا به سرطان

کاهش علايم آلرژي با اين خوراکي ها

با مصرف اين خوراکي ها کبد چرب را از خود دور کنيد

کاهش علايم آلرژي در بهار با توصيه هاي طب سنتي

کلسترول را با اين ورزش ها مغلوب کنيد

دلايل سرفه و سرفه هاي خطرناک را تشخيص دهيد

فتق ديسک چرا ايجاد مي شود و چطور از فتق ديسک پيشگيري کنيم

آترواسکلروز atherosclerosis يا تصلب شرايين چيست؟

ورم معده يا گاستريت Gastritis چيست و چطور درمان مي شود؟

تشخيص سرطان مقعد و روش هاي درمان سرطان مقعد

9 راه حل طبيعي براي کنترل فشار خون

هر آنچه بايد درباره انحراف شصت پا بدانيد

چرا ديدتان تار شده ؟

چرا سرم درد مي کند؟

علت تکان هاي شديد پا در خواب يا سندروم پاي بيقرار چيست؟

با زير بغلي که زياد عرق مي کند و هميشه خيس است چکار کنم؟

چند روش خانگي براي درمان درد سياتيک

پيشگيري از شايع ترين سرطان دنيا با مصرف سير و پيار

عواملي که خطر لخته شدن خون را افزايش مي دهند

کمر درد : حقايق و باورهاي غلطي که بايد بدانيد

نشانه هاي عجيب بيماري قلبي

اين بيماري ها باعث چاقي تان مي شوند

علائم کم کاري تيروئيد و هرآنچه بايد در مورد ان بدانيد

درمان سر درد با ماساژ نقاط فشاري در سر

درمان عفونت سينوس با روش هاي خانگي