بزرگنمايي:
چه خبر - فست فود بخوريد اما
تعطيلات نوروز رو به پايان است و تقريبا همه ما منتظريم لذت حضور بهار را با سفر رفتن، ديدارهاي شادمانه، حضوردر طبيعت مناطق روستايي، ساحلي و جنگلي، خوردن فستفودها و غذاهاي محلي در رستورانها و اجراي برنامههاي تفريحي جشن بگيريم و تجديد انرژي کنيم.
انجام همه اين کارها به شرط مراقبت از سلامت بسيار عالي است؛ اما گاهي برخي از ما به واسطه انباشته شدن خستگيهاي زياد جسمي و روحي و بيتوجهي به ضرورت انجام کارهاي مذکور در طول سال، تعطيلات نوروز را زماني مناسب براي رهايي و آزادي از هرگونه رفتارهاي مديريت شده در رابطه با زمان خواب و بيداري، تغذيه و ... ميدانيم و ناگهان همزمان با بهار و تعطيلات نوروز، تعادل بيمعناترين مفهومي ميشود که آن را شنيدهايم.
اين غفلت و افراط در انجام کارهاي مورد علاقه همچون مصرف زياده ازحد فستفودها ميتواند لذتها و شادکاميها را به تلخي تبديل کند. متخصصان متعددي اززواياي مختلف درباره مضرات مصرف زياد از حد فستفودها صحبت کردهاند، اما اين بار ما از دکترحسين صمداني فرد، متخصص غدد درخواست کرديم تاثير مصرف فستفودها را بر عملکرد غدد و تاثير آن در بروز بيماريهاي مرتبط با آن بررسي کند.
فستفود با کيفيت بخوريد
متخصصان متعددي معتقدند همه افراد نميتوانند خودکنترلي قوي در منع کردن خود براي مصرف فستفود داشته باشند. به همين دليل نميتوان انتظار داشت مصرف غذاهاي آماده به طور مطلق از سيستم غذايي افراد حذف شود. اما با رعايت نکاتي ميتوان از بروز عوارض آن پيشگيري کرد. دفعات کم با فاصله زماني زياد، استفاده از فستفودهاي تهيه شده با مواد اوليه با کيفيت، توجه به تاريخ توليد و مصرف آنها و انتخاب رستورانها و فستفوديهاي با کيفيت، نکات بسيار مهم و قابلتوجه در رابطه با اين نوع سبک تغذيه است. نکته بسيار مهم و قابل توجه ديگر آن که در کنار رعايت تعادل در ميزان مصرف فستفودهاي حتي با کيفيت، با مصرف زياد مواد غذايي با فيبر بالا همچون غلات سبوس دار، سبزي ها و ميوه عوارض مصرف اين مواد را کم و از ابتلا به بيماريهاي متاثر از آنها نيز پيشگيري کنيد.
در يک ديدگاه اجتماعي اما سلامت محور، صرف غذا در محيط بيرون از خانه و در رستورانها و فستفوديها علاوه بر آن نياز جسم را برطرف ميکند براي انسان لذت رواني نيز به همراه دارد. به همين دليل برخي پزشکان معتقدند اتفاقا حضور بيشتر مردم در رستورانها و حتي فستفوديهاي خوب و درجه يک نه تنها در افزايش نشاط افراد و اوقات خوش آنها تاثير مثبتي دارد، بلکه باعث رونق اقتصادي و اشتغالزايي نيز ميشود، به شرطي که به نکات توصيه شده مذکور هنگام صرف غذا در رستورانها توجه شود.
ميزباني فستفودها از ديابت
فستفود مصرف کنيد، اما مراقب ميزان تاثيرگذاري اين سبک تغذيه نيز باشيد. درست است که مصرف فستفودها به صورت مستقيم بر عملکرد غدد تاثير نميگذارد، اما باعث بروز بيماريهاي ثانويه ميشود و به تبع آن بر فعاليت غدد نيز تاثيرگذار است و ميتواند زمينهساز ابتلا به بيماريهاي متعدد شود.
فستفودها به دليل فيبر پايين، انتقال سريع آن به روده و سرعت بالا در جذب بر عملکرد کبد و رودهها تاثير زياد ميگذارد و در عين حال باعث افزايش چربي خون نيز ميشود. اما مشکلات فستفود خورهاي حرفه اي، فقط به اين موارد ختم نميشود. از آنجا که مصرف نوشابه جزو بخش حذف نشدني فستفود خوري است، بنابراين افزايش قند خون بر اثر مصرف مکرر نوشابه و افزايش انسولين نيز به تبع جذب سريع غذا در روده، افراد را مستعد ابتلا به ديابت ميکند.
افزايش استهلاک بدن با مصرف فستفود
برخي با اتکا به اين نگرش که بعد از تعطيلات نوروز رژيم ورزشي و غذايي ميگيرند، مديريت و توجه به ميزان و کيفيت غذا را به مدت تقريبا 14 روز فراموش ميکنند. ممکن است اين نگرش در هر کدام ازما وجود داشته باشد اما تعطيلات پيش رو ميتواند فرصتي براي تغيير گام به گام آن باشد.
بدن مثل يک ماشين عمل ميکند که هرچه بيشتر از آن کار بکشيم، به همان ميزان استهلاک آن نيز افزايش مييابد و درنتيجه زودتر دچار فرسودگي ميشود، اما جسم انسان با آن يک تفاوت بسيار مهم دارد. ماشين فرسوده قابل تعويض است، اما بدن فرسوده را با درد و رنج بايد همه جا با خود يدک کشيد.
وارد کردن حجم زياد کالري به بدن بر اثر مصرف فستفودها به اميد آن که بعد از تعطيلات با کمک ورزش ميسوزانيم، نگرشي آسيبزننده به قلب و عروق و ايجاد راديکالهاي آزاد در بدن ميشود ودر نهايت براي متابوليسم بدن ضرر دارد.بنابراين ورزش خيلي خوب است، ولي نه براي سوزاندن ميزان بالاي کالري، چون استهلاک بدن بالا ميرود.
فستفودها کودکتان را قورت ندهند!
مراقبت کودکانتان باشيد که فستفودها آنها را قورت ندهند. طبق اعلام سازمان بهداشت جهاني در سال 2017 تعداد کودکان و نوجوانان مبتلا به اضافه وزن (چاقي) در جهان طي 40 سال گذشته ده برابر شده و اين آمار در کشورهاي آسيايي با درآمد متوسط و پايين بيشتر است. ارزان بودن فستفودها و تمايل کودکان براي مصرف اين نوع غذاها ميتواند ازجمله دلايل روند در حال افزايش چاقي در کودکان کشورهاي آسيايي ازجمله ايران باشد.
تداوم اين فرآيند بسيار خطرناک است، چرا که کودکان امروز و بزرگسالان فردا افرادي خواهند بود که نه تنها ازعوارض چاقي رنج ميبرند، بلکه به واسطه اختلالاتي که مصرف فستفود در فرآيند رشد آنها ايجاد ميکند احتمال ابتلاي کودکان مبتلا به ديابت، کبد چرب، پوکي استخوان، کاهش تواناييهاي ذهني، ناراحتيهاي قلبي، مشکلات گوارشي، ضعف عضلاني و کوتاهي قد نيز افزايش خواهد يافت .
نتايج بررسيها نشان ميدهد هر سال کودکان زيادي در دنيا به علت سوءتغذيه ناشي از مصرف مکرر فستفودها، سوسيس و کالباس و در نتيجه کاهش سيستم ايمني بدن و ضعف عمومي بدن به بيماري مختلف مبتلا و جان خود را از دست ميدهند.
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : طرز تهيه چند فست فود رژيمي
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : چگونه فست فود بخوريم و چاق نشويم؟
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : 6 نکته مهم براي عاشقان فست فود در سفرهاي نوروزي!!
منبع : jamejamonline.ir/sara