بزرگنمايي:
چه خبر - چگونه با کودکان در مورد طلاق صحبت کنيم؟
گاهي زندگي با کسي که آدمي را درک نميکند آن قدر سخت ميشود که تنها راه باقي مانده جدايي از او است و متاسفانه در سالهاي اخير آمار طلاق رو به افزايش بوده است اما در اين ميان نه تنها آسيب جدياي به کودکان زده ميشود بلکه ممکن است اين جدايي در ارتباط آنها با خواهر و يا برادرشان نيز اثر خوبي نگذارد. در اين گفتگو، دکتر حامد محمدي کنگراني، روانپزشک به ما ميگويند چطور ميتوانيم در عين جدايي رابطه خواهر و برادري را حفظ کنيم.
در ابتدا بگوييد طلاق چه آسيبي براي کودکان در پي دارد؟
قطعا اثرات جبرانناپذيري خواهد داشت و کودکي که در خانواده رشد ميکند محبت بيشتري را دريافت ميکند. اما نبايد اين را فراموش کنيم کودکي هم که در معرض دعواي والدينش است بيشتر آسيب ميبيند تا کودکي که تک والد است. اما بهتر است والدين قبلا از جدايي به اين فکر کنند که چه آسيبي به فرزندانشان ميزنند و چه آيندهاي را براي آنها رقم ميزنند.
چطور والدين بايد فرزندانشان را از طلاق خود مطلع کنند؟
اگر والدين ميخواهند فرزندانشان را از جدايي خود باخبر کنند بايد صادقانه و به زبان ساده واقعيت را براي آنها مطرح کنند. پدر و مادر بعد از بيان علت طلاق بايد به فرزندشان ابراز محبت کنند و به آنها بفهمانند که طلاقشان هيچ خدشهاي به علاقه آنها نسبت به فرزندشان وارد نميکند، اين موضوع از اهميت بسياري برخوردار است. والدين بايد با فرزندانشان صادق باشند و کسي را براي چنين اتفاقي سرزنش نکنند. والدين بايد قبل از طلاق، آمادگيهاي لازم را با کودکان انجام دهند و هنگام بيان توضيحات حتما در مورد همسرشان با احترام صحبت کنند. اين مساله را نيز بايد خاطرنشان شوم که سن فرزندان هم در نظر گرفته شود، کودکان کم سنوسال نياز به توضيحات کمتر و سادهتري دارند ولي کودکان بزرگتر احتياج به توضيحات بيشتري دارند. والدين بايد در مورد يکسري تغييرات احتمالي در زندگي آينده فرزندانشان با آنها صحبت کنند، با توجه به اين شکل مسايلي که مطرح ميکنند حتما واقعي باشد و از داستانسرايي پرهيز کنند. والدين ميتوانند اتفاقاتي را که پيش آمده به زبان ساده را براي فرزندانشان تعريف کنند و به آنها اجازه دهند تا احساساتشان را در اين مورد بيان کنند و والدين هم بايد با دلوجان به حرفهاي آنها گوش کنند. اطمينانبخشي و از بين بردن ترس و سوءتفاهم در درجه بعدي از اهميت شاياني برخوردار است و البته محبت غيرشرطي را نيز نبايد فراموش کرد. والدين بايد به کودکان اطمينان دهند که به هيچ عنوان آنها علت طلاق نيستند.
چگونه ميتوان حس اطمينان را در کودک ايجاد کرد؟
در مورد بيان احساس کودکان بايد به آنها کمک کرد چون آنها نميتوانند از طريق کلمات، احساسات واقعيشان را ابراز کنند، بنابراين والدين بايد آنها را ياري کنند تا حرفهايشان را صادقانه و بدون ترس بيان کنند و از اينکه شما را با حرفهايشان برنجانند بيمي نداشته باشند. حمايت و محبت به فرزند، او را در مقابل اينگونه حوادث بيمه ميکند و اين اطمينانبخشي، استرس را از کودک دور ميکند. کودک بايد از ادامه يافتن ارتباط با پدر و مادر اطمينان خاطر داشته باشد و بداند که هر دو والدين به همان اندازه قبل به او علاقه دارند و در صورت بروز مشکل همه خانواده با کمک هم از پس آن برخواهند آمد.
اگر خواهر و برادر مجبور شدند به دليل جدايي والدينشان از يکديگر جدا شوند در اين شرايط چه بايد کرد؟
اين مساله يکي از اتفاقات مهم در پي جدايي والدين از يکديگر است اما در نهايت اگر اين کار صورت گرفت بايد به بچهها اطمينان بدهيم که خدشهاي در ارتباط آنها به عنوان خواهر و برادر نخواهد افتاد آنها ميتوانند يکديگر را ببينند و تماس تلفني نيز داشته باشند و در اين ميان بهتر است والدين حتما کودکانشان را نزد يک مشاور ببرنند تا به راهحلهاي مناسبتري دست پيدا کنند. معمولا چه اتفاقي براي کودکاني که از خواهر ويا برادر خود جدا ميشوند ميافتد؟ بيشتر آنها دچار علائم اضطرابي مانند سردرد، افت تحصيلي، اختلال خواب، پرخاشگري و... ميشوند و يا به طرف جنس مخالف خود کشيده ميشوند بنابراين حتما بايد با يک مشاور در اين مورد صحبت کرد وگرنه ممکن است اين کودکان به افسردگي مبتلا شوند.
منبع : salamatism.com