بزرگنمايي:
چه خبر - آنچه که بايد به آن بها داد اصلاح عادات تغذيه اي فرد در درجه اول ميباشد چرا که عليرغم استحکام بالاي دندان روند پوسيدگي ميتواند در طي زمان باعث فروپاشي دندان گردد و متقابلا حتي دندانهايي که از نظر ميزان رسوب مواد معدني ضعيف هستند چنانچه در محيط مناسبي قرار گيرند ميتوانند استحکام بيشتري را بدست آورند و مقاومت مناسبي در مقابل پوسيدگي از خود نشان دهند و چنانچه مواد قندي که به اسيد تبديل ميشوند از دسترس ميکروب دور نگهداشته شوند ،ميکروبها امکان وارد کردن آسيب به دندانها را ندارند.
در اين ميان تعداد دفعات مصرف مواد قندي و در نتيجه تعداد دفعات اسيدي شدن محيط دهان بسيار مهم تر از حجم مواد قندي مصرف شده ميباشد .
در اين ميان بايد توجه داشت که پلاک دنداني في نفسه عامل پوسيدگي نيست و ميتواند در شرايط متفاوت واکنش هاي متفاوتي را از نظر ايجاد پوسيدگي به واسطه اسيد هاي توليد شده توسط ميکرو ارگانيسمهاي موجود در پلاک و تامين املاح مورد نياز براي استحکام بيشتر دندان و جلوگيري از عبور مواد اسيدي به سمت سطح دندان بازي کند به همين دليل بسياري از دهان هايي که پلاک بيشتري دارند پوسيدگي کمتري را تجربه مي کنند.
در بررسي که در خصوص وضعيت سلامت دندانها بر اساس شاخص dmf در کشورهاي مختلف صورت گرفته است نشان داده شده است که در تعدادي از کشورهاي آسيايي و آفريقايي که از نظر اقتصادي و بهداشتي نسبت به اروپا و امريکا ضعيف تر هستند پوسيدگي دندانها کمتر است و در اين ميان در افغانستان و سريلانکا ميزان پوسيدگي دندانها کمتر و در آمريکا ، ژاپن ،فرانسه و استراليا به مراتب بيشتر است.
البته اين به ان معنا نيست که بتوان ادعا کرد مسواک زدن فايده اي ندارد چرا که پوسيدگي پديده اي چند عاملي است که عوامل متعددي در آن دخيل هستند.
به عنوان جمع بندي با توجه به مستندات علمي و تجربيات کلينيکي بايد گفت : " عادات غذايي هر خانواده و هر شخص بيش از مسواک زدن معمولي در خرابي يا سلامت دندانها موثر است." و براي داشتن دندانهايي سالم علاوه بر مسواک زدن بايد به نوع تغذيه نيز توجه شود و مواد پوسيدگي زا نظير شير شيرين ، آبميوه و شکلات صبحانه در رژيم غذايي به شدت محدود گردد و با توجه به عادات غذايي رايج در هر منطقه از کشور دندانپزشکان بايد نسبت به اصلاح عادات غذايي براي بيمار خود با توجه به فرهنگ حاکم بر هر منطقه کوشش کنند. -دکتر مصطفي محاوري منبع: سيمرغ