بزرگنمايي:
چه خبر -
چاي واژه اي چيني به معناي الهه است و گياه آن اولين بار توسط کاشف السلطنه سفير مظفرالدين شاه قاجار در هند در سال 1276 به ايران وارد شد و از سال 1280 کشت چاي در لاهيجان و تنکابن شروع شد.
چاي درهر کشور و در هر منطقه جغرافيايي خصوصيات منحصر به فرد خود را دارد. همچنين نحوه فرآوري و ساير ويژگي هاي منطقه اي در اين خصوصيات تاثيرگذار هستند.
بهترين نواحي آب وهوايي براي کشت چاي نواحي گرم و مرطوب است.چاي سياهکه 90% چاي مصرفي در غرب را تشکيل ميدهد،و به طور معمول در ايران استفاده مي شود طي فرايند تخمير (اکسيداسيون) در صنعت چاي تهيه ميگردد و در واقع مواد آنتي اکسيدان آن تا حدي از ميان مي رود. چاي سياه طعم قويتر و محتواي بالاتري از کافئين را دارد.
چاي سبز فرايند تخمير و اکسيداسيون را طي نميکند و لذا سرشار از مواد آنتي اکسيدان است که در سلامت بدن نقش مهمي دارند و باعث کاهش کلسترول، کند نمودن روند آترواسکلروزيز، کنترل تري گليسيريد، کنترل جهش سلولي و مقابله با سرطان مي شود.همچنين چاي سبز باعث سلامت لثه، دندانها و کاهش بوي بد دهان مي شود.
فاصله نوشيدن چاي بعد از غذا بايد يک ساعت باشد تا به هضم غذا کمک کند و در عين حال از جذب ويتامين هاي موجود در غذا و آهن ممانعت نکند.
چاي دم کرده منبع قابل توجهي از فلورايد است که از ايجاد پوسيدگي در دندانها جلوگيري ميکند وهمراه با افزايش مقاومت نسج دندان به پوسيدگي، افزايش روند بازسازي ميناي دندان را باعث مي شود. چاي به علت داشتن انواع تانن خصوصيت ضد باکتري و ضد ويروس نيز دارد
به طور کلي چاي سياه بيش از چاي سبز داراي فلورايد است.
افزايش دم شدن چاي باعث افزايش فلورايد قابل جذب در چاي مي شود در حالي که دم کشيدن چاي بيش از 5 دقيقه باعث آزاد سازي تانن و خنثي شدن اثر کافئين و تلخ شدن طعم آن مي گردد. بهترين طعم چاي همراه با احساس شادابي و رفع خستگي بعد از مصرف، در زمان دم کردن بمدت 5 دقيقه حاصل مي گردد در صورتي که دم کشيدن بيش از 15 دقيقه ،بدليل افزايش غلظت تانن ها باعث بروز اثرات نا مطلوبي برسيستم سايکلوژيک همراه با توليد نوعي حس رخوت و خستگي مي گردد.
- دکتر مصطفي محاوري
منبع: سيمرغ