بزرگنمايي:
چه خبر -
پروتئين يکي از مواد مغذي کليدي و مفيد براي بدن انسان است. بدن از پروتئين براي ترميم و ساخت بافت ها (به عنوان مثال، عضلات، مو و ناخن ها)، براي ساخت و پشتيباني از پوست، غضروف، استخوان ها، عضلات و خون و براي توليد مواد شيميايي بدن (به عنوان مثال، هورمون ها و آنزيم ها) استفاده مي کند. با اين وجود، مصرف زياد پروتئين نيز مي تواند مضر باشد.
چه ميزان پروتئين بيش از اندازه محسوب مي شود؟
اگرچه رژيم هاي غذايي سرشار از پروتئين براي فرو نشاندن اشتها، ساخت عضلات، و حفظ سوخت و ساز سالم ضروري هستند، اما مصرف بيش از اندازه مي تواند مسائل سلامت منفي را موجب شود.
آسيب کليوي
شايد اشاره به اين نکته که مصرف بيش از اندازه پروتئين مي تواند موجب آسيب کليوي شود، شوک کننده باشد، اما علم به ما مي گويد که رژيم هاي غذايي سرشار از پروتئين مي توانند آسيب شديد کليه ها را به همراه داشته باشند، زيرا اين اندام ها بايد به طور مداوم سخت کار کنند تا نيتروژن خون را از بين ببرند.
پروتئين اضافي در رژيم غذايي به معناي مواجهه با عوارض جانبي نيتروژني بيشتر است. به طور معمول، بدن مي تواند مقدار طبيعي از پروتئين را از طريق ادرار دفع کند، اما مصرف بيش از اندازه موجب شکل گيري استرس در کليه ها براي خلاص شدن از شر نيتروژن اضافي مي شود که در بلند مدت آسيب کليوي را به همراه دارد.
افزايش وزن
افراد بسياري براي کاهش وزن به رژيم هاي غذايي سرشار از پروتئين روي مي آورند، با اين وجود، بسياري از کارشناسان تغذيه با اين مساله موافق هستند که اگرچه در کوتاه مدت ممکن است کاهش وزن را تجربه کنيد، اما وزن، همواره به ميزان سابق خود باز مي گردد و يا حتي مي تواند بيشتر از زماني شود که برنامه کاهش وزن خود را آغاز کرده ايد.
کج خلقي
کارشناسان همواره به دنبال کردن يک رژيم غذايي متعادل تاکيد دارند. مطالعه اي که در سال 2009 انجام شد، نشان داد، افرادي که يک رژيم غذايي کم کربوهيدارت را براي يک بازه زماني يک ساله يا بيشتر دنبال کردند، با آثار منفي چشمگير روي خلق و خوي خود مواجه شدند. شرکت کنندگان پيوندي بين رژيم غذايي کم کربوهيدارت و تحريک پذيري افزايش يافته، افسردگي، و بي قراري به واسطه کمبود کربوهيدارت ها (قند و نشاسته) براي مغز و توليد سروتونين (هورمون خلق و خوي خوب) را گزارش کردند.
بيماري قلبي
در شرايطي که کلينيک مايو بر اين مساله تاکيد دارد که يک رژيم غذايي سرشار از پروتئين بدون چربي و با کربوهيدارت هاي پيچيده کمتر به طور معمول موجب شکل گيري مشکلات سلامت در کوتاه مدت نمي شود، اما نسبت به دنبال کردن چنين رژيم غذايي در بلند مدت هشدار مي دهد. کلينيک مايو به اين نکته اشاره دارد که رژيم هاي غذايي سرشار از پروتئين که شامل گوشت قرمز و لبنيات پر چرب مي شوند در بلند مدت مي توانند خطر بيماري قلبي عروقي را افزايش دهند.
کتوز (بوي بد دهان مزمن)
افرادي که رژيم هاي غذايي سرشار از پروتئين و کم يا بدون کربو هيدرات را دنبال مي کنند، اگرچه ممکن است کاهش وزن را در کوتاه مدت تجربه کنند، اما احتمال مواجهه با نفس بد بو به لطف وضعيتي که به نام کتوز شناخته مي شود، آنها را تهديد مي کند.
کتوز زماني رخ مي دهد که بدن به واسطه کمبود کربوهيدارت ها استفاده از چربي به عنوان سوخت را آغاز مي کند. همان گونه که بدن از ذخاير چربي استفاده مي کند، زمينه ساز توليد کتون مي شود. انتشار اين مواد شيميايي نفس بدبو و بوي بد دهان را موجب مي شود. از آنجايي که کتون ها از اعماق درون بدن منتشر مي شوند، هر ميزان مسواک زدن، شستشوي دهان و آدامس جويدن نيز در رفع بوي بد، تاثيري نخواهد داشت.
ناآرامي گوارشي
فيبر از اهميت ويژه اي براي گوارش برخوردار است. در حقيقت، براي حفظ عملکرد درست و سالم دستگاه گوارش، مصرف روزانه 25 تا 35 گرم فيبر توصيه مي شود. پيشگيري از شرايطي مانند نفخ، گاز، و يبوست به ميزان فيبري که در رژيم غذايي خود از کربوهيدارت هاي پيچيده (به عنوان مثال، غلات کامل، لوبيا، ميوه ها، و سبزيجات) دريافت مي کنيد، بستگي دارد. بر همين اساس است که رژيم هاي غذايي سرشار از پروتئين و کم کربوهيدارت به ناآرامي گوارشي منجر مي شوند.
منبع:shafaonline.ir