باردار شدن زبان نشانه چيست؟
دهان و دندان
بزرگنمايي:
بار زبان در طب سنتي طبقهبنديهاي مختلفي دارد... آيا آفتهاي مکرر يا تغيير رنگ زبان شما ميتواند نشانهاي از بروز سرطان در آينده باشد؟ شنيده بوديد که پا قلب دومتان است؟ بد نيست از اين ادعاي متخصصان طب چيني هم باخبر شويد که ميگويند ظاهر زبان نشاندهنده ميزان سلامت بدن است! پس همين الان جلوي آينه برويد و نگاهي به زبان و دهانتان بيندازيد! آيا سطح زبانتان با لايهاي سفيدرنگ يا زردرنگ پوشيده شده است؟ آيا روي لثهها يا مخاط داخلي گونه و لبتان لکههاي سفيد يا قهوهايرنگ ديده ميشود؟ آيا سابقه آفت زدنهاي مکرر داريد؟! اگر پاسختان به يکي از اين سؤالها مثبت است حتما اين مقاله را بخوانيد تا با علل، خطرات و راههاي درمان اين مشکلات آشنا شويد.
در اين مطلب دکتر نصرتالله عشقيار، متخصص آسيبشناسي دهان، فک و صورت، استاد دانشکده دندانپزشکي دانشگاه علومپزشکي تهران، دکتر سول سيلورمن، متخصص بيماريهاي دهان و سخنگوي انجمن دندانپزشکي ايالاتمتحده و ﺩﮐﺘﺮ ﺟﺮﺩﻥ ﺟﻮﺯﻓﺴﻮﻥ، متخصص گوشوحلقو بيني به شما در مورد مشکلاتي که روي زبان و بافت دهان به وجود ميآيند، توضيح ميدهند.
زخمي دردناک در دهان!
آفت دهان ضايعهاي است که معمولا قسمت مرکزي آن حالتي زخمي و زردرنگ دارد و اطرافش توسط يک هاله قرمز رنگ پوشيده شده است. دکتر نصرتالله عشقيار، متخصص آسيبشناسي دهان، فک و صورت توضيح ميدهد که يکي از مشخصههاي بارز آفت، درد شديد آن است. استاد دانشکده دندانپزشکي دانشگاه علوم پزشکي تهران در ادامه اضافه ميکند: آفتها را ميتوان به دو دسته؛ آفت کوچک و آفت بزرگ تقسيم کرد. دوره حضور آفت کوچک تقريبا دو هفته و دوره حضور آفت بزرگ گاهي اوقات به يک يا دو ماه هم ميرسد اين ضايعه بسيار شايع است و خيلي از افراد در طول زندگي خود به آن مبتلا ميشوند اما علت بروز آن مشخص نيست. با اين حال تعدادي فاکتور مستعدکننده براي آن مطرح شده است. براي مثال ضربه زدن به مخاط توسط مسواک يا زخم شدن مخاط، اعمال فشار، گازگرفتگي و عوامل ميکروبي همگي ميتوانند در ايجاد آفت نقش داشته باشند. نکته جالب اين است که آفت فقط در مناطقي از دهان ايجاد ميشود که مخاط متحرک دارد مثل مخاط گونه، پشت لب، زبان و... بنابراين در مخاط کام سخت و لثه آفت ايجاد نميشود.
آفت سرطاني نميشود!
به گفته دکتر عشقيار، آفت خود به خود پس از طي دورهاش بهبود مييابد. البته ممکن است بعد از يک يا دو ماه دوباره در ناحيهاي ديگر ايجاد شود. همچنين ممکن است بهصورت تکي يا چندتايي در نواحي مختلف دهان ظاهر شود. استاد دانشکده دندانپزشکي دانشگاه علوم پزشکي تهران در ادامه توضيح ميدهد که براي درمان آفت روش قطعي وجود ندارد و درمانهاي موجود بيشتر جهت کاهش علائم آفت و دوره حضور آن در دهان يا افزايش فاصله زماني عود آن به کار ميروند. در اين رابطه معمولا از کورتيکواستروئيدها و پماد کورتون بهصورت موضعي روي ناحيه زخم استفاده ميشود.
همچنين ميتوان از دهانشويه تتراسايکلين استفاده کرد. براي اين منظور بايد دو عدد کپسول تتراسايکلين را در يک استکان آب حل کنيد و آن را داخل دهان و بهخصوص نواحي آفت بگردانيد. لازم به ذکر است که آفت دهان يک ضايعه کاملا خوشخيم و غيرمسري است؛ به عبارتي از فردي به فرد ديگر منتقل نميشود و ضايعه پيشسرطاني بهشمار نميآيد.
باردار شدن زبان نشانه چيست؟
باردار بودن زبان (Coated Tongue) حالتي نسبتا شايع است و به گفته دکتر عشقيار نشانه بيماري خاصي نيست. در اين وضعيت سطح مخاط زبان به جاي اينکه به رنگ صورتي مايل به قرمز باشد توسط غشاي سفيد رنگي پوشيده ميشود. براي رفع اين غشاي سفيد درمان دارويي خاصي وجود ندارد اما مسواک زدن و تميز کردن سطح زبان ميتواند کمککننده باشد. با اين حال نبايد مسواک را با فشار زياد روي زبان کشيد چون باعث زخمي شدن آن ميشود. گاهي اوقات هم عوامل قارچي يا کانديدياز ميتوانند باعث سفيد شدن سطح زبان شوند که در اين صورت درمان ضدقارچ لازم خواهد بود.
دهانتان بدبو و بدمزه شده؟!
وقتي از دکتر عشقيار درمورد علت تغيير طعم و بوي دهان سؤال ميکنيم وي اينگونه پاسخ ميدهد که تغيير در طعم دهان معمولا به علت کمشدن ميزان بزاق اتفاق ميافتد. کاهش بزاق نه تنها باعث خشکي و بدبو شدن دهان ميشود بلکه شرايط را براي ايجاد بعضي ضايعات در حفره دهان فراهم ميکند. علاوه براين، کساني که تنفس دهاني انجام ميدهند نيز معمولا دچار خشکي و طعم و بوي بد دهان ميشوند. باقي ماندن مواد غذايي در دهان هم باعث بدبو شدن دهان ميشود. احساس گس شدن هم معمولا بهدنبال خشکي دهان ايجاد ميشود.
عاشق خوراکيهاي ترش هستيد؟
شايد اين سؤال هم براي شما پيش آمده باشد که آيا مصرف خوراکيهاي خيلي ترش مثل آبنباتهاي چوبي ميتوانند به زبان و مخاط دهان آسيبي برسانند يا خير؟ دکتر عشقيار در اين مورد توضيح ميدهد که خوردن اين مواد غذايي معمولا خطري براي مخاط دهان ندارد اما اگر بيش از حد مصرف شوند طبيعي است که شرايط را براي ايجاد بعضي ضايعات مستعد ميکنند. علاوه براين مصرف زياد ليموترش و گاز زدن آن ميتواند به ميناي دندان آسيب برساند.
اين لکهها را جدي بگيريد!
دکتر عشقيار تاکيد ميکند درصورتي که داخل مخاط دهان لکههاي سفيد يا قرمزرنگ ديده شود حتما بايد از آنها نمونهبرداري کرد. لکههاي سفيدرنگ با نام «لوکوپلاکيا» و لکههاي قرمزرنگ با نام «اريتروپلاکيا» شناخته ميشوند. اين دو ضايعه در مخاط دهان جزء ضايعات پيشسرطاني هستند بنابراين بايد مورد درمان قرار بگيرند و برداشته شوند.
علاوه براين اگر زخمي به هر علتي در دهان ايجاد شود و بعد از دو هفته با حذف علت ايجاد کننده آن، بهبود پيدا نکند بايد به بدخيم بودن آن شک کنيم. لکههاي قهوهاي، قهوهاي مايل به آبي، قرمز تيرهرنگ، سياه يا خاکستريرنگ نيز در دهان معمولا خالهاي پيگمانته هستند و بهتر است برداشته شوند زيرا احتمال بدخيم شدن آنها وجود دارد.
رنگ زبانتان تيره شده است؟
دکتر سول سيلورمن، متخصص بيماريهاي دهان و سخنگوي انجمن دندانپزشکي ايالاتمتحده معتقد است که رنگ زبان در حالت طبيعي بايد صورتي گرم باشد. با اين حال مصرف بعضي خوراکيها و نوشيدنيها مثل قهوه، بعضي داروها مثل آنتيبيوتيکها همچنين سيگار کشيدن و جويدن تنباکو ميتواند بهطور موقت رنگ آن را به قهوهاي تيره يا مشکي تغيير دهد. درواقع سطح زبان از برجستگيهاي نخي شکل کوچکي بهنام پاپيلا پوشيده شده است و هرچه اين پاپيلاها بلندتر باشند رنگ بيشتري را به خود جذب ميکنند. اگرچه اين لکهها موقت هستند و با چندبار مسواک زدن روي زبان برطرف ميشوند اما بايد بدانيد که مصرف هرگونه تنباکو خطر ابتلا به سرطان دهان را افزايش ميدهد.
به سرطان بايد شک کرد اگر ...
پاپيلاهاي سطح زبان به طور طبيعي ظاهري برجسته دارند اما دکتر جردن جوزفسون، متخصص گوش و حلق و بيني توضيح ميدهد که گاهي اوقات بهخصوص هنگام سرماخوردگي و تب بعضي از آنها ملتهب، قرمز و دردناک ميشوند. درصورتي که اين التهاب پس از گذشت چند روز برطرف نشود، درد و سوزش بيشتر و ناحيه موردنظر قرمز تيره يا سفيد شد، بايد به سرطان دهان شک کرد.
رنگ زبانتان پريده است؟
به گفته ﺩﮐﺘﺮ ﺟوزفسون، خميري شدن سطح زبان و تغيير رنگ آن به سفيد يا زرد ممکن است نشانه وجود عفونت باکتريايي يا برفک و عفونت قارچي باشد که در اين صورت با مصرف داروهاي موضعي يا خوراکي ضدقارچ، رنگ زبان بهصورتي طبيعي برميگردد. البته برگشت اسيد معده به مري يا ريفلاکس نيز ميتواند باعث زردي سطح زبان شود. دکتر سيلورمن همچنين معتقد است تغيير رنگ زبان ميتواند نشانهاي از کمبود بعضي مواد مغذي مثل ويتامين B3، B12، آهن و اسيدفوليک باشد. افرادي که مبتلا به کمخوني هستند هم معمولا زبان و پوستشان رنگپريده است. البته با درمان کمخوني رنگ زبان به حالت طبيعي برميگردد. علاوه براينها، حساسيت به طعمهاي خاص خميردندان، دهانشويه يا آدامس (مثل دارچين) و خوراکيهاي اسيدي (مثل آناناس) هم ميتواند باعث التهاب و تغيير رنگ زبان شود.
شايد مزاجتان بههم ريخته!
بار زبان در طب سنتي طبقهبنديهاي مختلفي دارد؛ طبقهبندي بر اين اساس انجام ميشود که بار کدام قسمت از زبان را گرفته باشد، چه رنگي باشد، ميزانش چقدر باشد و همراه با آب دهان يا مواد لزج و چسبنده باشد يا خير.
اگر سفيد بود
بار سفيدرنگ زبان معمولا نشاندهنده سرد و تر شدن مزاج يا به اصطلاح بلغمي شدن بدن است بهخصوص اگر در اطراف زبان بوده و جاي دندانها روي آن افتاده باشد. البته اين حالت بيشتر در زبانهاي پفآلود و گوشتي ديده ميشود تا زبانهاي لاغر.
اگر زرد بود
بار زردرنگ زبان نيز نشانه صفراوي شدن بدن است. اين حالت به علت افزايش مايعات و مواد طيف زردرنگ بدن ايجاد ميشود. حالت ديگري هم به نام کمودت يا تيرگي و سياهي رنگ زبان وجود دارد که نشانه سودايي بودن فرد است. معمولا کساني دچار اين حالت ميشوند که زندگي پرتنش و مشکلات روحي و عاطفي فراواني دارند.
اگر تشخيص نداديد
تشخيص علت و نوع بار زبان مهارت خاصي ميخواهد زيرا مصرف بعضي مواد غذايي ميتواند معاينهگر را به خطا بيندازد؛ براي مثال زردچوبه يا زعفران يا حتي چاي ميتوانند بار سفيد زبان را زرد کنند بنابراين ظاهر زبان تنها يکي از کليدهاي تشخيصي است و براي معاينه کامل بايد رنگ پوست، مو، چشم، حالت موها، ميزان فعاليت بدن، قوام بدن (شلي و سفتي)، نبض فرد، چاقي، لاغري و ... را هم در نظر گرفت.
دهانتان طعم آهن ميدهد؟
طعم دهان بهتر است هنگام صبح در حالت ناشتا ارزيابي شود زيرا طعمي که بعد از مصرف غذا در دهان ايجاد ميشود ميتواند ناشي از برگشت محتويات معده يا اسيد معده (طعم ترش و تلخ) باشد. به طور کلي اگر طعم دهان در صبحگاه تلخ باشد، نشانه سودايي يا صفراوي بودن فرد است. البته سودا و صفرا با يکديگر تفاوت دارند. سوداييها معمولا دچار طعم تلخ و گس يا تلخ و ترش در دهان ميشوند اما صفراويها فقط دچار طعم تلخي ميشوند. طعم شيرين در دهان نيز ميتواند نشانه دمويمزاج بودن باشد که يکي از بهترين مزاجهاست. بعضي داروها مثل مترونيدازول، قرص آهن و حتي داروهاي گياهي هم ميتوانند طعمهاي خاص مثل طعم فلز، آهن و ... در دهان ايجاد کنند.
تجمع سموم در بدن و خطر آفت!
طيف گستردهاي از عوامل ميتوانند در ايجاد آفت دهان تاثيرگذار باشند که از مهمترين آنها ميتوان به تجمع مواد اضافي در بدن و مشکل در دفع آنها، يبوست، مشکل در تعريق، نداشتن فعاليت فيزيکي کافي و ... اشاره کرد. همچنين مصرف بعضي خوراکيها مثل پنير، سيبزميني، غذاهاي مانده، نانهاي خميرشده و ... بهخصوص به صورت ناشتا و زيادهروي در مصرف خوراکيهاي گرم مثل خرما، فلفل قرمز و ... ميتواند احتمال ايجاد آفت، زخم دهان، خارش بدن و جوش صورت را بالا ببرد.
www.
منبع : مجله سيب سبز
مطالب پيشنهادي:نکاتي دربارۀ سرطان کبد
نشانه هاي سرطان سينه چيست؟
علامت هاي هشدار دهنده سرطان پوست
علائم هشداردهنده سرطان تخمدان
دو گياه موثر بر عليه سرطان هاي کشنده
-
يکشنبه ۱۵ شهريور ۱۳۹۴ - ۹:۴۳:۲۳ AM
-
۱۲۱۴۸ بازدید
-

-
چه خبر