آخرین اخبار

با نمک زياد، زندگي را شور نکنيد روابط عاطفي

  بزرگنمايي:

چه خبر - هفته نامه زندگي مثبت: اختلاف و گاهي دعوا تا چه حد در زندگي زناشويي طبيعي است و اگر از چه حدي بگذرد نگران کننده مي شود؟

«دعوا نمک زندگي است!»، «زن و شوهر دعوا کنند، ابلهان (دور از جان شما!) باور کنند!» اين جمله ها را تا به حال چند بار از زبان بزرگ ترهايتان شنيده ايد؟ آيا شما به اين حرف ها باور داريد؟ آيا واقعا دعواهاي زن و شوهري کاملا طبيعي وب خشي از زندگي زناشويي هستند؟ برعکسش چطور؟ دور و برتان زوجي را سراغ داريد که در همه دورهمي ها با افتخار مدام بگويند: «ما که هيچ مشکلي با هم نداريم و سر همه چيز با هم توافق داريم»؟! به نظرتان مي شود 2 نفر کنار هم زندگي کنند و اصلا با هم اختلاف نداشته باشند؟

دعواکردن طبيعي است؟!

متاسفانه در جامعه تعابيري وجود دارد که مي گويد دعواي بين زن و شوهر خيلي طبيعي است و دعوا در زندگي همه همسران وجود دارد و اگر زن و شوهري دعوا مي کنند، کسي تصور نکند که مشکل جدي وجود دارد و خيلي طبيعي است و... اگر منظور از دعوا رفتارهاي پرخاشگرانه است به معناي اينکه زن و شوهر حقوق يکديگر را رعايت نکنند و هر کدام- زن يا مرد تفاوتي نمي کند- رفتاري مي کنند که به يکديگر آسيب اجتماعي، جسمي و... مي زند، مسلما طبيعي نيست و نمي توان گفت «رفتارهاي پرخاشگرانه بين زن و شوهر خيلي طبيعي است»!

به نظر من، بهتر است به جاي اينکه بگوييم دعواي بين زن و شوهر طبيعي است، بگوييم «اختلاف بين زن و شوهر طبيعي است» به هر حال همه زن و شوهرها در برخي موارد با هم اختلاف نظر دارند و اين اختلاف نظر گاهي به دليل فراهم نبودن امکانات گفت و گو، ممکن است به تعارض تبديل شود. گاهي اين تعارض ها آنقدر جدي مي شود که همسران مجبور مي شوند در آن مورد خاص سکوت کنند يا صحبت کردن درباره اش را به تعويق بيندازند.

اگر منظور از دعوا کردن همين اختلاف نظرها و تعارض ها باشد، مسلما اين موضوع بين زن و شوهرها وجود دارد و امري کاملا طبيعي است.

با نمک زياد زندگي را شور نکنيد

ما تفاهم کامل داريم!

در اينجا بحث مهم ديگري پيش مي آيد؛ آيا همسراني وجود د ارند که در تمام مسائل با هم تفاهم داشته و هيچ اختلاف نظري با هم نداشته باشند؟

در پاسخ به اين سوال بايد بگويم به رغم همه تمهيداتي که افراد قبل از ازدواج براي مقوله انتخاب همسر در نظر مي گيرند، حتي وقتي از جلسات مشاوره پيش از ازدواج کمک مي گيرند، حتي اگر اشتراکات زيادي بين رفتار خود و فرد مورد نظر پيدا کرده و دوره آشنايي و نامزدي طولاني و مناسي داشته باشند و با رعايت بسياري مسائل ديگر، باز نمي توانيم زن و شوهري پيدا کنيم که در تمام مسائل و پيشامدهاي زندگي، با هم متفق القول باشند.

گاهي همسراني را مي بينيم که مي گويند: «ما هيچ اختلاف نظري با هم نداريم!» که من اين موضوع را بعيد مي دانم؛ احتمال دارد در يک رابطه زن و شوهري، يکي از طرفين، شيوه رفتاري «کنترلي» با همسرش داشته باشد و به اين ترتيب فرد زن يا شوهر خود را به مدل ارتباطي منفعلانه مي برد. يا بعضي افراد به خاطر سبک شخصيتي خودشان، وقتي وارد رابطه ازدواجي مي شوند، سبک ارتباطي منفعلانه دارند و تبعيت محض از خودشان نشان مي دهند. مسلما اين تبعيت محض، همراه با احساس رضايتمندي نيست بلکه معمولا به دليل ترس و نگراني از ابراز نظر مخالف با همسر است بنابراين در چنين شرايطي، نبود اختلاف نظر بين زن و شوهر نشان دهنده يک آسيب در رابطه است.

نگذاريد اختلاف نظرهايتان به «دعوا» تبديل شوند

معمولا اختلاف نظرهاي بين همسران به 2 گروه تقسيم مي شود؛ يکي اختلاف نظر در مورد مسائل جزئي و يکي هم مسائل اساسي و جدي زندگي مثل اعتقادات و ايدئولوژي، شيوه ارتباطات اجتماعي، شغل (کار کردن يا نکردن)، تحصيلات (درس خواندن يا نخواندن) و بحث مديريت منابع اقتصادي و مديريت مالکيت.

اختلاف نظر در مورد مسائل اساسي همان اختلاف ديدگاه هايي است که در اولين فرصت ممکن بايد بين زن و شوهر حل شود و به تفاهمي قابل رضايت طرفين برسد.

طبيعتا وقتي اين مسائل حل نشده باقي بمانند، اختلاف نظرهاي متفاوتي از آن منشعب مي شود که به چالش هاي مکرر تبديل مي شود و باعث فرسودگي نظام خانوادگي (زوج و فرزندان) خواهدشد. متاسفانه اين مسائل در سطح جامعه ما، بين همسران بسيار زياد است و معمولا آنها يا اصلا در اين موارد صحبت نمي کنند تا اينکه يک مرتبه و در شرايطي خاص مطرح و به يک بحران تبديل مي شود يا يک مساله مطرح اما به عنوان يک مجادله، نيمه تمام رها و باز در مقاطع ديگر تکرار مي شود.

پيشنهاد جدي اين است که اگر خود همسران مي توانند در اين موارد به تفاهم برسند، هر چه سريع تر و در اولين فرصت زماني اين کار را انجام دهند. اما اگر خودشان به تفاهم نمي رسند، به مشاوران حوزه خانواده مراجعه کنند تا با جمع بندي مسائل، به يک ديدگاه واحد برسند. البته افراد نبايد از مشاور، انتظار قضاوت کردن داشته باشند؛ وظيفه متخصصان حوزه مشاوره و روان شناسي، هدايت زن و شوهر به سمت يک ديدگاه سالم است. يعني ديدگاهي که منافع هر 2 طرف را از لحاظ رواني، عاطفي، احساسي و اجتماعي در نظر مي گيرد و به جاي اينکه قضاوت کند چه کسي (زن يا مرد) درست مي گويد، با توجه به پيامدها، به اين موضوع دقت مي کند که کدام شيوه انديشيدن و کدام شيوه اجرا و ارتباط سالم تر است. بنابراين با اين ذهنيت به فرد متخصص حوزه مشاوره و روان شناسي مراجعه مي کنيم که او نقل قولي عملي را برايمان بيان و چارچوبي علمي برايمان ترسيم مي کند که تبعيت از اين چارچوب، مي تواند به رفع تعارض هاي ما کمک کند.

با نمک زياد زندگي را شور نکنيد

«پذيرش» بخشي از حل تعارض است

حتما شنيده ايد که مي گويند «زن و شوهر بايد با هم کنار بيايند تا زندگي شان سر پا بماند.» و بخشي از حل تعارض، همين پذيرش است؛ يعني پذيرش تفاوت هايي که بين ديدگاه هاي فرد و همسرش وجود دارد اما مواقعي هست که اين اختلاف ديدگاه ها آسيب زننده است؛ فرض کنيد فردي در نظام خانواده، شخصيتي وسواسي دارد و همه کارهايش را با آداب و نظم خاصي انجام مي دهد. فرد ديگر در نقطه مقابلش است و کاملا بي نظم.، آشفته و به هم ريخته است!

فرد شلخته نمي تواند بگويد: «همسرم بايد با شلختگي من کنار بيايد!» يا فرد وسواسي نمي تواند بگويد: «من همين که هستم، همسرم بايد با اين نظم و چارچوب کنار بيايد!» قطعا اين 2 نفر به يکديگر آسيب مي زنند. پس براي رفع اين تعارض شيوه ارتباطي يا تعارض شيوه ارتباطي يا تعارض مديريت ارتباط، هر 2 طرف بايد راهکارهايي ارائه کنند که ابعادي از طرف مقابل را بپذيرند و ابعادي از خود که تيزتر و آسيب زننده است، اصلاح کنند. به اين ترتيب حد تعادل ارتباط رعايت مي شود و هر 2 طرف سالم مي مانند.

رابطه تان آسيب ديده است؟

وجود اختلاف هاي تکرارشونده بين همسران، که به مرور به مجادله (لفظي يا جدي تر از آن) تبديل شود، نشان دهنده وجود آسيب در رابطه آنهاست و همان طور که قبلا هم در اين مورد صحبت کرديم، وجود اين آسيب ها به معني ماهر نبودن زن و شوهر در مهارت هاي پايه زندگي مشترک از جمله توانايي برقراري ارتباط موثر (رفتار جراتمندانه و مديريت خشم) و مهم تر از آن مهارت حل مساله و تصميم گيري است.

مسلما وقتي زن و شوهر مهارت هاي پايه زندگي مشترک را بلد نباشد، اختلاف ديدگاهشان به اختلاف نظرهاي مکرر تبديل مي شود و اختلاف نظرها به مجادله مي انجامد و بعد از آن به چيزي که به «دعوا» مشهور است، اتفاق مي افتد. در سطح جامعه کارگاه هايي تحت عنوان کارگاه مهارت زندگي برگزار مي شود. مجموعه 10 کارگاه که معمولا با کارگاه مهارت برقراري ارتباط موثر آغاز مي شود و به ترتيب کارگاه هاي جراتمندي، مديريت استرس، مديريت خشم، خودآگاهي، حل مساله و تصميم گيري.

مديريت زمان و در نهايت کارگاه تفکر خلاق و نقاد است و همه اينها مهارت هاي پايه اي هستند که لازم است همسران ياد بگيرند. کنار اين کارگاه ها 2 مهارت ديگر هم آموزش داده مي شود؛ يکي پيشگيري از خلق منفي (افسردگي) که به زندگي سالم تر کمک مي کند و ديگري مهارت حل تعارض که در اين کارگاه افراد ياد مي گيرند تعارض هايشان را با اطرافيان خود حل کنند.

کارشناس: مهرداد کاظم زاده عطوفي، روان شناس باليني و دبير انجمن علمي روان شناسي باليني ايران

تنظيم: ستاره سمائي



ارسال نظر شما

Protected by FormShield

اخبار خواندنی

همسران جوان بخوانند : همه چيز درباره رابطه جنسي

چگونه ميل جنسي مان را زياد کنيم؟

بعد از دعوا با همسرتان اين کارها را نکنيد!!

فرزند مسئوليت پذير مي خواهيد؟ اين 6 گام به شما کمک مي کند

رابطه با خانواده همسر، چگونه رابطه بهتري داشته باشيم؟

اولين قرار ملاقات عاشقانه تان اگر اين نشانه ها را دارد، ترکش کنيد!!

آنچه که زنان آرزو دارند مردان درباره آنها بدانند

وقتي شوهرتان با شما قهر مي‌کند چگونه رفتار کنيد؟

10 نکته مهم در زندگي زناشويي که هر زن و مردي بايد بداند

برقراري روابط عاشقانه با مردان متاهل!!

نقش‌ مادران در كاهش‌ عوارض بلوغ دختران

چطور بعد از يک دعوا دوباره آشتي کنيم؟

با چهار سياست زنانه مردان را حرف شنو کنيد

خيانت همسرتان را با اين نشانه ها متوجه شويد!!

8 مرد خطرناک براي ازدواج!!

احترام در رابطه زناشويي چگونه ايجاد مي شود؟ حتما زوج ها بخوانند

11 رازي که بايد از همسرتان پنهان کنيد!!

شکوفا کردن خلاقيت کودک با چند پيشنهاد ساده

4 ترفند زنانه براي عاشق کردن همسر!!

رفتارهاي مردانه اي که زنان از آنها بيزارند، آقايان بخوانند!!

رابطه جنسي لذت بخش با ترک 12 اشتباه ساده!!

متاهلم اما علاقه مند به دوستي با زنان ديگر هستم!!

10 نکته که به شما مي گويد براي ازدواج آماده ايد!!

زندگي زناشويي تان را با اين ترفندها نجات دهيد!

نحوه صحيح رفتار با شوهر، فقط خانم ها بخوانند!!

5 قانون تربيت کودک که بايد از ژاپني ها بياموزيم!

رموزي ناياب از ازدواج که همه بايد بدانند!!

11 کار غلطي که نبايد جلوي فرزندتان انجام دهيد!!

10 راه براي حرف شنو کردن کودکان

قوانيني که براي حفاظت از کودک بايد به او بگوييد، از قانون لباس زير تا ...

5 توصيه براي مشورت با فرزند قبل از سن بلوغ!!

بلوغ زودرس در دختران، چگونه جلوي آرايش کردن دختران خردسال را بگيريم؟

9 نشانه که مي گويد براي ازدواج آماده ايد!!

بعد از شکست عشقي اين کارها را هرگز نکنيد!!

براي داشتن يک رابطه طولاني مدت اين مقاله را بخوانيد!!

در اولين قرار ملاقات عاشقانه تان اين سوالات را نپرسيد!

منظور مرد علاقه تان از گفتن اين جملات چيست؟

پسر مورد علاقه تان را اينگونه عاشق کنيد!!

ازدواج با اين دلايل ممنوع!!

اگر جوابتان به اين سوالات مثبت است، با اين مرد ازدواج نکنيد!!

دعواي شما با همسرتان اين فوايد جالب را دارد!!

فکر مي کنم همسرم در اينستاگرام به من خيانت مي کند!!

اين 10 جمله را هرگز به مادرشوهرتان نگوييد!!

حل اختلافات زن و شوهري با 6 کليد اصلي

سوالات جنسي که پاسخ شان را بايد بدانيد!

6 راز دوام ازدواج والدين تان که بايد بدانيد!!

متاهلان و کارهاي ممنوعه اي در اينستاگرام!!

عشق واقعي بين زن و مرد 20 نشانه اصلي دارد!!

حرف هاي جالب همسر يک هنرمند مشهور از دلايلي که زندگي مشترکش را تباه کرد!!

چگونه پسري که عاشق اش بودم را بعد از ازدواج فراموش کنم؟