بزرگنمايي:
چه خبر - رمز و راز عدد 18 براي پوتين و روسيه در 2018
دويچه وله در گزارشي مي نويسد: نقش نمادين رقم 18 در رويدادهاي سال آينده روسيه چشمگير است. روسيه در سال 2018 ميلادي رئيس جمهور جديد خود را انتخاب ميکند. برنده اين انتخابات به احتمال قوي "ولاديمير پوتين" رئيسجمهوري کنوني و رئيس کاخ کرملين خواهد بود که با وقفهاي 4 ساله، اکنون 18 سال است که بر مسند قدرت در روسيه تکيه زده است.
انتخابات رياست جمهوري روسيه نيز روز 18 ماه مارس 2018 برگزار ميشود. چهار سال پيش در اين روز روسيه ضميمه کردن جزيره کريمه را قطعي ساخت. پوتين در آن زمان اين رويداد را به عنوان بازگشت موفق روسيه به صحنه سياست بينالمللي جشن گرفت. به باور برخي کارشناسان پيامدهاي اين رويداد در سال آينده نيز محسوس خواهد بود.
2018 سال برگزاري مسابقات جام جهاني فوتبال نيز هست که روسيه ميزباني آن را بر عهده دارد. اين مسابقات براي پوتين فرصتي خواهد بود که تواناييهاي روسيه را در عرصه ورزش يا دستکم در ميزباني رويدادهاي عظيم ورزشي به نمايش بگذارد.
برخي موارد ديگر که روسيه در سال 2018 با آنها همراه خواهد بود عبارتند از:
- توجه بيشتر روسيه به سياست داخلي
ولاديمير پوتين براي مسائل مربوط به سياست بينالملل نقش و اهميت فوقالعادهاي قائل است و سال 2017 نيز با توجه به فعاليتهاي روسيه در سوريه از ديد مسکو سالي موفق بوده است. با وجود اين انتظار ميرود که در سال 2018 مسائل سياست داخلي در کانون توجه پوتين قرار گيرد.
اشتفان مايستر، مدير مرکز پژوهشي روبرت بوش در مسائل اروپاي ميانه و شرقي، روسيه و آسياي مرکزي، در اين راستا به لزوم انجام کارزار انتخاباتي در سال آينده، ادامه بحران اقتصادي در روسيه و همچنين کاهش ميزان محبوبيت پوتين در نظرسنجيهاي اخير اشاره ميکند.
به باور او پوتين باز هم خواهد کوشيد که با تکيه بر سياست بينالمللي اذهان عمومي را مشغول کند، اما اين کار دشوار خواهد بود چون مردم روسيه خسته شدهاند و ميگويند، عظمت خوب و زيباست، اما يکمي هم کمتر باشد، به کسي برنميخورد.
روسيه در پي اقدامات تحريمي کشورهاي غربي از يک سو و کاهش چشمگير بهاي نفت و گاز از سوي ديگر با بحران اقتصادي روبرو شده؛ بحراني که روسيه آن را به گفته پوتين پشت سر گذاشته است. نگاه مردم روسيه اما شايد متفاوت باشد. طبق آخرين نظرسنجياي که موسسه معتبر "لوادا" انجام داده، ميزان محبوبيت پوتين در ماه دسامبر به ميزان 78 درصد (5 درصد کمتر از ميزان ماه اوت سال جاري) بوده است.
- سوريه و نقشي ماندگار
ايوان تيموفيف، عضو شوراي سياست بينالملل روسيه (RSMD) نيز از کارشناساني است که از کاهش نقش سياست بينالمللي در سال آينده سخن ميگويند. او در اين رابطه خاطرنشان ميکند: «کمپين سوريه موفقيتآميز بود، اما مشکلات داخلي به قوت خود باقي هستند.»
تاتيانا کاستووا−ژان، رئيس بخش روسيه در موسسه فرانسوي روابط بينالملل (IFRI) بر اين نکته تأکيد ميورزد که ولاديمير پوتين در ماه دسامبر کارزار انتخاباتي خود را با اعلام خروج بخشي از نيروهاي روسيه از سوريه آغاز کرد. به اعتقاد اين کارشناس، پوتين خود را بهگونهاي باني صلح جلوه ميدهد که قصد دارد در سومين دوره رياست جمهورياش به حضور نظامي روسيه در صحنههاي جنگ پايان دهد و از ماجراجوييهاي جديد چشمپوشي کند.
خاورميانه و به ويژه سوريه نمايانترين صحنههايي هستند که روسيه ميکوشد در عرصه سياست بينالمللي جايگاهي تازه و محکم براي خود بيابد. اگر چه خطر قدرتگيري دوباره داعش هنوز برطرف نشده، اما به باور ايوان تيموفيف بعيد به نظر ميرسد که روسيه فعاليتهاي خود در منطقه و در شمال آفريقا (براي نمونه در ليبي) را گسترش دهد، چرا که منابع و امکانات روسيه نيز محدود است.
اين کارشناس در عين حال تصريح ميکند: «البته مسکو در سوريه اين تجربه را کسب کرده که مأموريتي نظامي در فراسوي مرزهاي روسيه ميتواند مزاياي محسوسي در عرصه سياست خارجي به همراه بياورد و هزينهي زيادي هم براي انجام آن لازم نباشد.»
به اعتقاد تيموفيف روسيه ممکن است حضور نظامي خود در برخي از کشورها را براي نمونه با احداث پايگاههاي جديد تقويت کند، اما به احتمال قوي در درگيريهاي تازه شرکت نخواهد کرد.
- اوکراين و چشمانداز ناروشن
آنگونه که کارشناسان در گفتگوهاي خود با دويچه وله ارزيابي کردهاند، اجراي توافقنامه صلح مينسک در ارتباط با اوکراين پيشرفت چنداني نخواهد داشت. روسيه از جداييطلبان اوکراين حمايت ميکند. اوکراين که روسيه را قدرتي اشغالگر در دونتسک و لوهانسک ميداند، نگران بالا گرفتن تنشها و شعلهور شدن آتش درگيريها است.
مسکو در اواسط ماه دسامبر سال جاري اعلام کرد که افسران خود را از يک مرکز کنترل آتشبس به روسيه باز خواهد گرداند، اقدامي که باعث افزايش نگراني اوکراين شده است.
استيون پيفر از موسسه پژوهشي بروکينگز در اين راستا نظري بدبينانه دارد و معتقد است که ايده استقرار نيروهاي پاسدار صلح سازمان ملل در شرق اوکراين که پوتين نيز با آن موافق است، به طور قطع تا پيش از برگزاري انتخابات رياست جمهوري روسيه اجرا نخواهد شد.
او ميافزايد: متأسفانه حدس من اين است که روسيه از اوضاع حاکم در «دنباس» خشنود است و اعتقاد دارد که هزينه آن هم تحملپذير است. مسکو از اين نزاع و تنش سود خواهد جست تا دولت اوکراين را زير فشار گذارد. من شک دارم که روسيه واقعا خواهان نيروهاي پاسدار صلح باشد.
تاتيانا کاستووا−ژان، رئيس بخش روسيه در موسسه فرانسوي روابط بينالملل (IFRI) معتقد است که روسيه بر هدف اصلي خود، که جلوگيري از ورود اوکراين به پيمان ناتو يا اتحاديه اروپاست، همچنان باقي خواهد ماند.
- مناسبات با واشنگتن
ايوان تيموفيف، عضو شوراي سياست بينالملل روسيه (RSMD) در مناسبات ميان مسکو و واشنگتن کاستي بزرگي ميبيند و ميگويد: ما کنترل را از دست داديم و اوضاع در سال 2017 به وخامت کشيده شد.
در آغاز سال جديد ميلادي روابط دو طرف با چالشي بزرگ روبرو ميشود. قرار است دولت آمريکا در ماه ژانويه به کنگره فهرست کرملين را ارائه دهد. اين فهرست نام سياستمداران و بازرگانان پرنفوذي را در بر ميگيرد که با کاخ کرملين رابطه دارند.
اين بخشي از تحريمهاي جديدي است که کنگره آمريکا در تابستان سال 2017 به تصويب رساند و دولت ايالات متحده بدين وسيله کوشيد در قبال تلاشهاي روسيه براي دستکاري و مداخله در انتخابات آمريکا واکنش نشان دهد. به گفته تيموفيف، اگر اين فهرست بسيار گسترده باشد، صبر و تحمل مسکو با دونالد ترامپ نيز لبريز خواهد شد. روسيه تا کنون در قبال پوتين رفتار و موضعي خويشتندارانه اتخاذ کرده است.
استيون پيفر از موسسه پژوهشي بروکينگز به نگرانيهاي مسکو از تحريمهاي جديد عليه آن کشور اشاره ميکند و خاطرنشان ميسازد: «پوتين اميد داشت که با روي کار آمدن ترامپ و رياست جمهوري او اوضاع بهتر شود، اما اتهامات مطرح شده در ارتباط با مداخله روسيه در انتخابات آمريکا، دست ترامپ را بسته است.»
به نظر اين کارشناس انجام ديداري ميان پوتين و ترامپ هم در سال 2018 در بهبود اوضاع اثر زيادي نخواهد داشت؛ هرچند انجام چنين ديداري در اساس بعيد است.
منبع:mehrnews.com