علت فرفري شدن مو ها چيست؟
چه خبر ... ؟
بزرگنمايي:
چه خبر - چه عاملي باعث فرفري شدن مو مي شود؟
موي انسان و برخي پستانداران، حالت مجعد و فرفري دارد و هنوز علت دقيق اين مسئله مشخص نشده است.
در يک طرح تحقيقاتي مشترک، پژوهشگران نيوزيلندي و ژاپني به سرپرستي «دووين هارلند» (Duane Harland) از مرکز تحقيقاتي «AgResearch» در نيوزيلند، علت فرفري شدن پشم گوسفندهاي مرينوس را مورد بررسي قرار دادند.
نمونه پشم 6 رأس گوسفند مرينوس نيوزيلندي پس از شستوشو در آب فوقالعاده خالص، در يک سيستم ارتعاشي خشک شد. اين کار با هدف درهم پيچيده نشدن الياف صورت گرفت. سپس انحنا و حالت خميدگي موها زير ميکروسکوپ موردبررسي قرار گرفت و طي آن، انواع مختلف سلولها شمارش و طول سلولها اندازهگيري شد.
پيش از اين، دو نظريه درباره علت مجعد بودن پشم گوسفند مرينوس مطرح شده بود. نظريه اول ميگفت زماني که يک رشته مو تشکيل ميشود، سلولها در يک سمت سريعتر از سمت ديگر تقسيم ميشوند که باعث ايجاد انحنا و خميدگي در سمتي ميشود که سلولهاي کمتري دارد.
نظريه دوم بر اساس اختلاف بين دو نوع از سلولهاست که الياف پشم را تشکيل ميدهند، سلولهاي ارتوکورتيکال (orthocortical) که تمايل به بلندتر شدن دارند و سلولهاي پاراکورتيکال (paracortical) که تمايل به کوتاه ماندن دارند. در اين نظريه، نسبت معيني از سلولهاي بلندتر به سلولهاي کوتاهتر، باعث ايجاد پيچش و خميدگي در هر دو سمت ميشود.
در بررسيهاي ميکروسکوپي مشخص شد که تفاوتي از نظر تعداد سلولها در دو سمت يک رشته مو وجود ندارد، بنابراين نظريه اول صحيح نيست.
در بررسي نظريه دوم، محققان دريافتند که نسبت سلولهاي بلندتر به سلولهاي کوتاه، امکان پيشبيني دقيق ميزان مجعد بودن و خميدگي مو را فراهم نميکند؛ اما در هر رشته مو، هر سلول ارتوکورتيکال همواره بلندتر از سلول پاراکورتيکال است. اين نتايج، از اين ايده پشتيباني ميکند که تفاوت بين اين سلولها با ايجاد شکل فرفري و مجعد مو در ارتباط است.
هرچند موي انسان تفاوتهايي اساسي با مو و پشم ساير حيوانات دارد، اما درک نحوه مجعد شدن پشم گوسفند مرينوس ميتواند به رمزگشايي از اسرار علت مجعد شدن موي ساير پستانداران ازجمله انسان کمک کند.
نتايج اين پژوهش در مجله «Experimental Biology» منتشر شده است.
منبع: sinapress.ir
-
يکشنبه ۵ فروردين ۱۳۹۷ - ۴:۱۲:۱۶ AM
-
۲۴۶ بازدید
-
-
چه خبر