بزرگنمايي:
چه خبر - رابطه بين حس بويايي و بيماري پارکينسون
هنگامي که صحبت از حواس 5 گانه مي شود، توانايي بويايي ما معمولا فراموش مي شود، مگر اين که با بويي ناخوشايند روبرو شويم. با اين حال، تحقيق جديد نشان مي دهد که اين حس مي تواند براي تشخيص بيماري پارکينسون، 10 سال قبل از شروع علايمش از قبيل لرزش و سفتي، مورد استفاده قرار بگيرد.
در يک مطالعه که به صورت آنلاين در مجله عصب شناسي (Neurology) منتشر شد، محققان بيان مي کنند که آزمايشي طراحي کرده اند که مي تواند ميزان حس بويايي را تشخيص دهد که منجر به تشخيص زودهنگام و درمان مي شود. در اين آزمايش، آنها متوجه ارتباط بين بويايي ضعيف و پارکينسون که در مردان بيشتر است، شده اند، ولي دليل آن را نمي دانند. طبق گزارش بنياد ملي پارکينسون، پارکينسون يک بيماري مغزي عصبي است که درماني ندارد و از عامل بوجود آمدن آن هم اطمينان نداريم.
به گفته هونگ لي چن اين (Honglei Chen in) نويسنده اين مطالعه، مطالعات قبلي، پيش بيني بيماري پارکينسون را 4 تا 5 سال بعد از تست بويايي پيش بيني مي کردند. مطالعه ما احتمال خطر ابتلا به اين بيماري را خيلي زودتر تشخيص مي دهد.
در اين تحقيق، تيم روي 1462 نفر با ميانگين سني 75 انجام شد و از آن ها خواسته شد بوهايي رايج مثل ليمو، بنزين، پياز و دارچين را تشخيص دهند. داوطلبان به طور متوسط تا 10 سال تحت پيگيري قرار گرفتند.
در طي يک دهه، افرادي که امتياز پاييني در تست بويايي بدست آورده بودند، نسبت به افرادي که امتياز خوب و متوسط داشتند، بيشتر به بيماري پارکينسون مبتلا شدند. به نظر مي رسد که اين رابطه در مردان سفيد پوست بيشتر از مردان سياه پوست است. اين نتايج حتي بعد از در نظر گرفتن ساير عواملي که مي توانند خطر ابتلا به پارکينسون را بيشتر کنند، ثابت باقي ماند. عواملي از قبيل سيگار کشيدن، نوشيدن قهوه و سابقه جراحت جدي به سر.
با اين که درماني براي بيماري وجود ندارد، ولي درمان هايي براي کاهش علايم وجود دارد که شايع ترين اين علائم عبارتند از:
_ لرزش دست ها.
_ لرزش بازوها.
_ لرزش پاها.
_ لرزش صورت و فک.
_ سفتي بازوها.
_ سفتي پاها يا بدن.
_ کندي حرکت.
_ تعادل و هماهنگي ضعيف.
تست آزمايشگاهي براي تشخيص اين شرايط وجود ندارد و پزشکان معمولا تا زماني که علايم بروز نکند، قادر به تشخيص آن نيستند. با اين حال، چندين سال بعد از شروع بيماري، آسيب هاي عصبي بروز مي کنند که باعث سخت تر شدن درمان مي شود.
تيم تاکيد مي کند، همه کساني که امتياز پاييني در تست بويايي بدست آوردند دچار بيماري نشدند. با اين حال، عدد بدست آمده به اندازه کافي بزرگ بوده که همبستگي بين اين دو را تاييد کند، محققان اميد دارند که در آينده بتوانند دليل اين ارتباط را کشف نمايند.
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : پارکينسون چيست؟(علل، درمان)
منبع: سيمرغ