بزرگنمايي:
چه خبر - 3 دانشمند آمريکايي جايزه نوبل پزشکي امسال را بردند
اين جايزه 825000 پوندي بين سه دانشمندان آمريکايي به نام جفري سيهال، مايکل روزباش و مايکل يانگ به دليل کار بر روي ساعت داخلي بدن موجودات زنده تعلق گرفت.
پژوهش اين سه دانشمند آمريکايي درباره اين موضوع بوده که چگونه گياهان، حيوانات و انسانها ريتم بيولوژيکي خود را به گونهاي سازگار ميکنند تا با انقلابهاي زمين هماهنگ شوند.
اين گروه يک ژن در مگس ميوه را شناسايي کردند که ريتم روزانه اين موجودات را کنترل ميکند. اين ژن يک پروتئين را در درون سلول رمزگذاري کرده که در طول روز تجزيه ميشود.
هنگامي که بين اين ساعت داخلي و محيط اطراف اختلاف و ناهماهنگي وجود داشته باشد، سلامت موجود زنده تحت تأثير قرار خواهد گرفت. در انسانها اين ناهماهنگي زماني پديد ميآيد که "پرواز زدگي" (jet lag) را تجربه ميکنند.
هر سه برنده اين جايزه از ايالات متحده هستند. هال 72 ساله و بازنشسته است اما اکثر وقت خود را در دانشگاه برندايس ماساچوست ميگذراند. در حاليکه همکار وي مايکل روزباش 73 ساله و همچنان عضو هيئت علمي دانشگاه برندايس است. در ميان اين سه دانشمند که جايزه نوبل پزشکي 2017 را از آن خود کردند، يانگ 68 ساله، در دانشگاه راکفلر در نيويورک کار ميکند.
Bambos Kyriacou، استاد ژنتيک رفتاري در دانشگاه لستر، که با تمام سه برنده دوست بوده و همکار سابق دو نفر از آنها است، برندگان اين جايزه را بسيار متفاوت توصيف کرد.
او درباره دوستان خود اينگونه اظهار نظر کرد:جف (هال) غير عادي و عجيب و غريب است ... فوق العاده اما عجيب و غريب!
وي در ادامه گفت:هيچ چيز نميتواند مايکل (روزباش) را متوقف کند. او تمام مسائل را تا انتها ادامه داده و حتم دارم که در آزمايشگاه از دنيا خواهد رفت و مايکل يانگ جذاب ترين و شايسته ترين آنهاست، چرا که او مودب و مقبول است، در حالي که دو دوست ديگر من مثل او نيستند، آنها ديوانهاند!
برندگان اين جايزه 9 ميليون کرون سوئدي (825000 پوند) را به دست آورده و هر يک از آنها با مدالي که نامشان بر روي آن حک شده را دريافت کردند.
سال گذشته "يوشينوري اوسومي" از ژاپن موفق شد جايزه نوبل پزشکي 2016 را براي کار در زمينه اتوفاژي (مکانيسم خودخواري اجزاء سلول) دريافت کند.
در مجموع، از سال 1901 تاکنون 107 جايزه نوبل براي فيزيولوژي يا پزشکي توسط 211 دانشمند به دست آمده که در اين ميان سهم زنان تنها 12 مورد بوده است.
منبع : isna.ir