بزرگنمايي:
چه خبر - فوايد مصرف کره حيواني براي سلامتي
کره حيواني يکي از آن مواد غذايي سالمي است که ميتوان با آن ديگر غذاها را هم به شاهکار تبديل کرد، ولي در دهههاي گذشته به غلط، به عنوان يک غذاي مضر، چاقکننده و منشا امراض قلبي معروف شده است. اما اخيراً به واسطه تحقيقات جديد، دوباره به گروه غذاهاي سالم افزوده شده است. در اين مطلب قصد داريم هفت مورد از دلايل مفيد براي مصرف کره حيواني را با شما در ميان بگذاريم.
کره حيواني غني از ويتامينهاي حل شونده در چربي است
کره داراي ويتامينهايي است که در چربي حل و قابل استفاده براي بدن ميشوند، از جمله ويتامين A و E و K2. قصد بزرگ نمايي درباره ويتامينهاي A و E را نداريم. اگر شما در رژيم غذايي فعليتان غذاهاي حيواني و گياهي را مصرف ميکنيد، پس احتمالا از هر دوي آنها بهرهمند هستيد. ولي کمي در مورد ويتامين K2 بگوييم که در رژيمهاي جديد کمياب است و بسياري از مردم از آن اطلاعي ندارند. K2 تأثيرات قدرتمند و مفيدي دارد. اين ماده در سوخت و ساز کلسيم دخالت دارد و مصرف کم آن ميتواند با بيماريهاي بسيار جدي مرتبط باشد. از جمله آنها ميتوان به بيماريهاي قلبي و عروقي، سرطان و پوکي استخوان اشاره کرد. لبنياتي که از شير گاو گرفته شدهاند حاوي ويتامين K2 هستند.
کره حيواني حاوي بسياري از چربيهاي اشباع شده سالم است
پيکار با چربيهاي اشباع شده، عواقب بدي دارد. طبق تحقيقات انجام شده هيچ وجه مشترکي بين چربيهاي اشباع شده و امراض قلبي وجود ندارد. چربيهاي اشباع شده باعث افزايش کلسترول HDL (نوع خوب) در خون ميشوند و کلسترول LDL را از ابعاد کوچک با تراکم زياد (خيلي بد) به نوع بزرگ و کمچگال تبديل ميکند که از نظر پزشکي خوب است. علاوه بر اين، کره حاوي چربيهايي با زنجيرههاي کوتاه و متوسط است که سوختوساز آنها متفاوت از ساير چربيها است. آنها حس سيري ايجاد ميکنند و ميزان سوزاندن چربي را افزايش ميدهند.
کره حيواني در مقايسه با نوع گياهي (مارگارين) خطر حملهٔ قبلي را کاهش ميدهد
بيشتر اوقات دستورالعملهاي رايج غذايي، برخلاف هدف اصليشان عمل ميکنند و روي سلامتي ما اثر نامناسبي دارند. اولين مثال را ميتوان در اين مطلب گفت که آنها مارگارين را جايگزين کره حيواني ميکنند. اين چيزي است که اساتيد گفتهاند و ما هم انجام ميدهيم! اما آن اتفاقي که ميافتد، جايگزيني کره حيواني سالم، يک غذاي خوب، با چربيهاي مضر و ناسالم است. در يک پروژه تحقيقاتي بر روي گروهي از بيماران قلبي، کره و مارگارين امتحان شدند و اين نتيجه به دست آمد که، مارگارين خطر حملهٔ قلبي را افزايش داد و ولي کره حيواني هيچگونه اثر بدي نداشت. مطالعه ديگري نشان داد که مصرف بالاي چربيهاي لبني، خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي را 69% کاهش ميدهد و احتمالاً اين به خاطر مصرف بالاي ويتامين K2 است.
کره حيواني منبع خوبي براي اسيد چرب بيوتيرِيت است
اسيد چرب بيوتيرِيتِ 4-کربني وقتي در بدن توليد ميشود که باکتريهاي رودهٔ بزرگ و فيبرهاي رژيمي غذاها با هم تماس پيدا ميکنند. اين شايد دليل اصلي تاثير مثبت فيبر بر سلامتي انسان باشد. يکي از بهترين منابع بيوتيرِيت، کره حيواني است که حدود 3 تا 4 درصد بيوتيرِيت دارد. در حقيقت بيوتيرِيت از افزايش وزن به خاطر رژيمهاي بد جلوگيري ميکند و اين کار را با افزايش مصرف انرژي انجام ميدهد. همچنين عملکرد ميتوکندري در سلولها را بهبود ميدهد. در ضمن بيوتيرِيت ضد التهاب و داراي اثرات محافظتي قوي بر سيستم گوارشي انسان است.
کره حيواني غني از اسيد لينولئيک است
کره به خصوص کرهاي که از دامهاي علفخوار به دست آمده باشد، منبع بزرگي از اسيد لينولئيک است. اين اسيد چرب، تاثير زيادي بر متابوليسم دارد و حتي به طور مجزا به عنوان مکمل چربيسوز تجاري هم فروخته ميشود. اين اسيد خواص ضد سرطان هم نشان داده و درصد چربي بدن انسان را کاهش ميدهد. البته بعضي از تحقيقات هم نشان دادهاند که اسيد لينولئيک هيچ تأثيري در آرايش بدن انسان ندارد. به هر حال يا مفيد است يا بيضرر.
کره حيواني با خطر کمتر چاقي همراه است
مقالات تغذيه اغلب توصيه ميکنند که محصولات لبني کم چرب استفاده کنيم. به اين ترتيب ميتوانيم کلسيم را بدون نياز به تمام آن چربيها و کالريهاي اضافه و بد به دست بياوريم. اما با وجود کالري بالاتر، خوردن محصولات لبني با چربي زياد با چاق شدن همراه نيست. در حقيقت با مرور برخي تحقيقات، اثرات مثبت مصرف بالاي چربيهاي لبني بر چاقي، بيماريهاي قلبي عروقي و ساير اختلالات متابوليکي آشکار ميشود.
کره حيواني خوشمزه است، اين يکي را نميتوانيد زير سوال ببريد... مگر نه؟
در پايان بايد تکرار کنيم بر خلاف تفکرات رايج، کره حيواني غذاي سالمي ست. مصرف اندک تا معتدل آن نه فقط تاثير بدي ندارد، بلکه فوايدي هم دارد. ولي مثل همه غذاهاي ديگر نبايد زيادهروي کنيد. البته کره حيواني به اندازه روغن زيتون مفيد نيست، ولي بعد از آن قرار ميگيرد. و همانطور که ميدانيد روغن زيتون مفيدترين و سالمترين چربي شناخته شده است.
منبع:asriran.com