بزرگنمايي:
چه خبر - ميوه ها و سبزيجات نفاخ
اتفاقهايي مانند خارج کردن باد معده از بدن، آروغ زدن و... به علت نفخ بهوجود ميآيند و همه انسانها هم اين حالتها را تجربه ميکنند. محققان ميگويند که اين علائم طبيعي که امروزه باعث خجالت انسانها ميشوند، به علت بلعيدن هوا درحين غذا خوردن يا تجزيه مواد غذايي درحين فرآيندهاي هضم شکل ميگيرند. مصرف مقدار کمتري از مواد غذايي خاصي که نفخ ايجاد ميکنند، ميتواند نفخ و علائم ناشي از آن را کاهش بدهد. در ادامه اين مطلب با سبزيها و ميوههاي ايجادکننده نفخ آشنا ميشويم.
ميوهها و سبزيهاي حاوي فيبر زياد نفاخ است
لوبيا، نخود فرنگي و بيشتر ميوهها حاوي فيبر محلول هستند که بهراحتي در آب حل ميشود و حالت نرم و ژلمانندي در رودهها به خود ميگيرد. فيبر محلول تجزيه نميشود، مگر اينکه به روده بزرگ برسد. در همين قسمت از بدن هم هست که هضم کردن فيبر به شکلگيري نفخ و گاز منجر ميشود. کاهش استفاده از اين مواد غذايي و بعد اضافه کردن همانها بهصورت تدريجي به رژيم غذايي، ميتواند قابليت بدن براي هضم فيبر، بدون ايجاد نفخ و مشکلات ناشي از گاز معده را تقويت کند.
سبزيهاي نشاستهاي نفاخ است
بدن نميتواند سبزيهاي نشاستهاي مانند سيبزميني و ذرت را بهطور کامل هضم کند، چون آنزيمهاي مورد نياز براي هضم آنها عمدتا در بدن وجود ندارند يا به اندازه کافي نيستند. دقيقا در روده بزرگ است که ترکيبات باقيمانده از سيبزميني و ذرت بهواسطه باکتريها هضم ميشوند. اين فرآيند هضم خاص، گازهايي از دياکسيد کربن، هيدروژن و متان را ايجاد ميکند که همگي درنهايت از طريق رکتوم از بدن خارج ميشوند. افرادي که بيشتر از ديگران نفخ ميکنند، معمولا با عدم تعادل در سطح دو نوع باکتري مواجه هستند که يکي از آنها هيدروژن را توليد ميکند و ديگري هم هيدروژن توليدشده را از بين ميبرد.
لوبيا و سبزيهاي حاوي رافينوز نفاخ است
بيشتر مواد غذايي حاوي کربوهيدراتهايي هستند که ميتوانند باعث شکلگيري گاز در دستگاه گوارش شوند، خصوصا آن دسته از مواد غذايي که قند پيچيدهاي بهنام رافينوز دارند. اين قند در لوبيا، لوبياي پختهشده و عدس يافت ميشود و در اين منابع غذايي هم وجود دارد: کلم بروکسل، کلم بروکلي، کاهو، مارچوبه و گل کلم.
ميوهها و سبزيهاي حاوي فروکتوز نفاخ است
مواد غذايي حاوي قند فروکتوز نيز ميتوانند باعث شکلگيري نفخ و مشکلات ناشي از آن شوند. اين قند در بيشتر ميوهها وجود دارد که بعضي از آنها عبارتاند از گلابي، خرما، کشمش، انجير، آلو، انگور، آناناس، سيب و موز. فروکتوز موجود در ميوههاي خشکشده مانند برگههاي هلو و زردآلو هم ميتوانند نفخ ايجاد کنند. گيلاس، بلوبري، کيوي و آبميوهها نيز ميتوانند حاوي فروکتوز باشند. بهعلاوه، پياز و کنگر فرنگي هم دو سبزي نفخساز هستند که فروکتوز دارند.
ميوههاي حاوي سوربيتول نفاخ است
هلو، گلابي، سيب و آلو حاوي قند سوربيتول هستند که نفخساز است. سوربيتول در مواد غذايي بدون قند و رژيم نيز بهعنوان يکي از ترکيبات افزودني يافت ميشود. اين قند بهطور کامل در روده کوچک هضم نميشود و در ادامه به کولون ميرود. زيادهروي در مصرف سوربيتول ميتواند باعث نفخ شديد و دفع مدفوع آبکي شود.
منبع: salamatism.com