بزرگنمايي:
چه خبر - مراحل هضم غذا در بدن
حيدر عظمايي محقق و پژوهشگر طب سنتي اظهار کرد: هر نوع مواد غذايي ميل شده در قسمتهاي مختلف بدن:
- چهار بار هضم مي شوند
- مواد زائد آنها دفع مي شود
- و با کيفيتترين قسمت غذا جذب بدن ميشود.
هضم اول:
در دهان و معده است که مواد زائد حاصل از اين هضم به شکل مدفوع از روده خارج ميشود بنابراين براي اينکه غذا در مراحل بعدي راحتتر هضم شود، افراد بايد غذا را به خوبي بجوند.
هضم دوم:
در کبد است، مواد زائد حاصل از اين هضم به شکل ادرار و چرک از بدن خارج و مواد جذب شده تبديل به مو و ناخن ميشوند.
هضم سوم:
در عروق اتفاق ميافتد و مواد جذب شده حاصل از اين هضم تبديل به خون ميشوند.
هضم چهارم:
در سلول انجام ميشود و مواد حاصل از اين هضم به سمت اعضاي جنسي حرکت ميکند. اين مواد بهترين پروتئين براي توليد مثل هستند.
مدت زمان هضم غذا چقدر است؟
مدت زمان هضم غذا بستگي به نوع ماده غذايي مصرف شده دارد، ولي به طور کلي مواد غذايي 2 تا سه ساعت پس از ميل شدن هضم ميشوند.
رايج ترين مشکلات گوارشي- درد معده
- سوءهاضمه
- ترشکردن
- حالت تهوع صبحگاهي
- تلخي دهان
- احساس سنگيني معده
- بوي بد دهان
- هضم ناقص غذاها
جلوگيري از بروز مشکلات گوارشيافراد بايد از انجام موارد ذيل خودداري کنند:
- پرخوري
- صحبت کردن بين غذا
- تندتند غذا خوردن
- مصرف غذاهاي ساندويچي، سرخشده
- نوشيدن مايعات زياد مانند دوغ، نوشابه و دلستر بين غذا
موثرترين درمانهاي خانگي براي معده درد
1. نمک: افراد بايد پيش و پس از غذا کمي نمک بخورند. مصرف نمک قبل از غذا به کاهش اسيد معده و پس از آن به هضم و ضدعفوني کردن غذا کمک ميکند.
2. آب سيب زميني خام: افرادي که دچار معده درد و بالا بودن اسيد معده هستند ميتوانند يک عدد سيبزميني خام را رنده کنند و به مقدار نصف استکان آب آن را به آرامي بنوشند.
3. شيرين بيان: مصرف عصاره شيرينبيان 15 دقيقه قبل از غذا با مقداري آب جوش ولرم براي تقويت معده، کاهش اسيد معده و رفع دلدرد و دلپيچه موثر است. همچنين مبتلايان به رفلاکس براي رفع مشکلشان بايد 15 دقيقه قبل از غذا عصاره شيرينبيان به همراه مقداري آب جوش و پس از غذا يک استکان عرق بومادران بنوشند.
4. عرق زنيان: افرادي که به ويژه پس از مصرف غذاهاي سنگين و گوشتي دچار احساس سنگيني معده ميشوند بايد براي رفع اين احساس مقداري عرق زنيان بنوشند.
5. سماق: مصرف سماق همراه با غذاهاي گوشتي ضروري است.
6. سبزيجات: افراد بايد همراه غذا از سبزيجات تازه استفاده کنند. مصرف سبزيجات تازه علاوه بر سمزدايي بدن به بهتر شدن حرکات دودي روده و جلوگيري از بروز يبوست نيز کمک شاياني ميکند.
7.دمنوشهاي بابونه، گلگاوزبان، سنبل الطيب، بادرنجبويه و افسنتين: مصرف ترکيب اين دمنوشها تاثير بسزايي در تسکين اعصاب معده دارد. افراد براي تهيه اين معجون بايد مقدار مساوي از اين گياهان را با هم ترکيب و روزانه سه ليوان از آن را ميل کنند.
8. دمنوشهاي زيرهسبز، آويشن، نعناع، کاکوتي، رازيانه، شيرينبيان، زنيان و بومادران: استفاده از مخلوط اين دمنوشها سبب تقويت معده و دستگاه گوارش ميشود. مصرف اين ترکيب براي رفع سردي، ترشي و زخم معده، نفخ و دلدرد موثر است. همچنين زنان ميتوانند در 2 تا سه روز نخست عادت ماهيانه روزانه سه ليوان از اين معجون را بنوشند.
9. ماساژ معده با روغن سياه دانه يا مصطکي: موجب تقويت معده ميشود.
10. پرهيز از پرخوري و روزهداري: نيز به دفع سموم از معده و روده کمک شاياني ميکند.
11. ترکيب عرقنعناع، عرق بارهنگ، گلاب و نبات: مبتلايان به دلدرد، دلپيچه و نفخ براي رفع مشکل خود بايد از ترکيب آبجوش به همراه عرقنعناع، عرق بارهنگ، گلاب و نبات استفاده کنند. افراد براي تهيه اين مخلوط بايد سه قاشق غذاخوري عرقنعناع، يک قاشق غذاخوري گلاب و يک قاشق مرباخوري بارهنگ را به يک ليوان آبجوش بيفزايند. نوشيدن اين معجون براي افراد کماشتها نيز مفيد است.
منبع:isna.ir