بزرگنمايي:
چه خبر - کدام قابلمه براي پخت و پز مناسب تر است؟
خانمهاي خانهدار بهتر ميدانند، نوبت به خريد قابلمه و تابه که ميرسد، فروشندهها انواع و اقسام ظروف از جنسهاي مختلف را جلوي چشممان قرار ميدهند. اين که کدام ظرف را بخريم تا هم سالم بمانيم و هم غذاهايمان به بهترين نحو پخته شود، تصميمي بسيار سخت اما شدني است.
_ قابلمههاي تفلون در مقايسه با قابلمههاي استيل، آلومينيمي و... انتخاب مطمئني محسوب نميشود چرا که معمولا در تهيه ظروف تفلون از کادميم استفاده ميشود که از فلزات سنگين است. اين ماده به مرور وارد غذا ميشود و احتمال سرطان، کوتاهي قد و ضايعات پوستي را افزايش ميدهد.
_ قابلمههاي چدن عمر بالايي دارد. اين ظروف براي پخت طولاني با دماي متوسط تا بالا مناسب است و اگر فاقد آلومينيم باشد، گزينه مناسبي براي پخت و پز محسوب ميشود. اين نوع قابلمه بهطور يکسان حرارت را پخش ميکند و به دليل مقاومت در برابر دماي بالا براي سرخ کردن، پختن يا حتي در فر قرار دادن بسيار مناسب است.
_ قابلمههاي استيل از همه قابلمههاي ديگر بهداشتيتر است چرا که زنگ نميزند و هيچ گونه واکنشي به مواد غذايي نشان نميدهد اما يک مشکل اساسي دارد؛ اين که حرارت را مستقيم انتقال ميدهد؛ يعني وقتي يک قابلمه استيل روي حرارت قرار ميگيرد، غذا سريع در آن ميسوزد. قابلمههاي استيل بيشتر براي پخت انواع خورش و غذاهاي آبدار مناسب است.
_ قابلمههاي سراميکي جديدترين، پيشرفتهترين و بهترين نوع ظروف آشپزخانه است که تا زماني که کاملا سالم و بدون خراشيدگي و ساييدگي باشد، ميتوان با خيال راحت و بدون هيچ نگراني از آن استفاده کرد.
_ قابلمههاي آلومينيمي براي سلامت انسان ضرر دارد. نگه داري مواد غذايي ترش اسيدي يا شور در ظروف آلومينيمي يا طبخ غذا در اين ظروف موجب خروج آلومينيم از ظرف و ورود آن به غذا ميشود. يبوست، اختلالات گوارشي، پوکي استخوان و آلزايمر از مهمترين عوارض ناشي از مصرف آلومينيم است.
_ قابلمههاي مسي حرارت را به خوبي و بهطور يکسان پخش ميکند و معمولا از آن ها براي تهيه مربا استفاده ميشود.
_ قابلمههاي لعابي بيشتر براي طبخ غذاهاي آبدار به کار ميرود و نميتوان داخل آن ها برنج پخت. اين قابلمهها براي نگه داري انواع مواد غذايي (البته به جز مواد اسيدي) در يخچال مناسب است.
منبع : مجله سيب سبز