چرا شب عيد سبزي پلو با ماهي و کوکو مي خوريم؟
چه خبر ... ؟
بزرگنمايي:
چه خبر - علت خوردن سبزي پلو با ماهي و کوکو در شب عيد
جواد انصافي - بازيگر، کارگردان و پژوهشگر - در کتابي با عنوان «نويد بهار» درباره غذاهايي که در شب عيد پخته ميشوند، آورده است: گذشتگان معتقد بودند، کوکو را به اين دليل ميخورند تا به «کو ... کو» نيفتند و چيز را گم نکنند. خوردن ماهي، فسفر مغز را تقويت ميکند و موجب ميشود فرد فعال و خوشفکر شود. از آنجا که در برخي شهرها ماهي نبود يا همه مردم توان خريدن ماهي نداشتند، خوردن سبزي کوکو را به جاي ماهي توصيه ميکردند.
مردم معتقد بودند خوردن کوکو، بويژه با سبزي صحرايي، خاصيت نزديک به ماهي دارد و زماني که کوکو ميخورند، فسفرهاي مغز فعال و در نتيجه فرد فعال و خوشفکر ميشود، چون هنگام فرا رسيدن عيد جابهجايي و خانهتکاني انجام ميشود، ممکن است اشياي مختلف در جاهاي ديگر گذاشته شود، از اين رو به «کو ... کو» نميافتد. اين نيز از باورهاي است که از قديم گفته ميشد.
مردم اغلب شهرهاي ايران، حتي کشورهاي همجوار نيز اعتقاد دارند، سبزي بهار داراي خاصيت بيشتري نسبت به ديگر سبزيهاست، چون اولين محصول زمين است و بيشتر شهرها سبزيپلو، آش و کوکو و غذاي سبزيدار دارند. در فصلهاي ديگر بهجز بهار مثل تابستان و پاييز به کوکوسبزي، گردو و زرشک اضافه ميکنند، چون فسفر دارد و مغز را فعال ميکند.
در نمايشهاي زنانه، نمايشي به نام «عمو سبزيفروش» است که بهطور مستقيم به اهميت و ارزش غذايي انواع سبزيها اشاره ميکند. بهدليل ارزش غذايي بالايي که سبزي دارد، سبزيفروشهاي دورهگرد به در خانهها ميرفتند تا هرطور هست، مردم سبز بخرند و بخورند، چون براي سلامتي بسيار مفيد است. به همين دليل، برخي افراد بر سفره هفتسين خود جداي از سبزه، سبزي خوردن با پنير هم ميگذارند.
از ديگر رسوم، برخي شهرهاي ايران پختن رشتهپلو در روز عيد است، يعني همان روز که سال تحويل شد، اولين غذايي که ميپزند، رشتهپلو است و بر اين باورند که رشتهي کار از دستشان در نميرود. حتي برخي معتقدند عمر آنها مانند رشته دراز ميشود.
منبع: isna.ir
-
جمعه ۲۰ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۰:۵۶:۲۶ AM
-
۸۵۹ بازدید
-
-
چه خبر