بزرگنمايي:
چه خبر - مضرات مغزدانهها و آجيلها
آجيلهاي رنگارنگ و خوشمزهاي که معمولا در ايام عيد، ميهمان خانهها ميشوند، فوايد زيادي دارند و مانع بروز برخي بيماريها ميشوند، اما وقتي به طور اصولي مصرف نشوند يا حتي بيش از اندازه خورده شوند، ممکن است اثرات معکوسي به جا بگذارند و به ضرر سلامتي تمام شوند.
اغلب دانههاي خوراکي براي سلامت قلب و عروق، مبارزه با سرطان، کاهش خطر ابتلا به آلزايمر و حتي کاهش وزن مفيدند، اما در نقطه مقابل، مصرف بيش از حد آنها دقيقا ميتواند اثرات متضادي به جا بگذارد. محققان بهطور کلي توصيه ميکنند که افراد روزانه حدود 24 عدد بادام، 18 عدد پسته و 14 عدد نصف گردو را در رژيم غذايي خود قرار دهند و از فوايد آن بهرهمند شوند.
اضافهوزن و چاقي
بسياري از مطالعات صورتگرفته حاکي از آن است که خوردن آجيل ميتواند به کاهش وزن کمک کند، از اينرو محققان به افرادي که دچار اضافهوزن هستند توصيه ميکنند که اين دانههاي خوراکي مفيد را در رژيم غذايي خود قرار دهند. اما اين نتيجه زماني حاصل ميشود که در مصرف آن حد تعادل را رعايت کنند، بهطوري که مصرف بيش از اندازه و حجم بالايي از آجيل در طول روز سبب اضافه وزن در افراد ميشود.
دانههاي خوراکي به دليل چربي بالايي که دارند، کالري زيادي را در خود جاي دادهاند به اين معنا که مقدار انرژي دريافتي از آنها نسبت به برخي ديگر از موادغذايي بالاتر است. بهعنوان مثال، 28گرم بادام حدود 163 کالري انرژي دارد، درحالي که همين مقدار پاستاي پخته تنها 37 کالري انرژي دارد. محققان براي جلوگيري از افزايش وزن ناشي از خوردن آجيل توصيه ميکنند، روزانه تنها 28 گرم ترکيبي از انواع آجيل را مصرف کنيد که به اندازه يک کف دست ميشود. متخصصان تغذيه عنوان کردند که يک وعده آجيل در روز معادل يکسوم فنجان است.
مشکلات گوارشي
اگر بعد از خوردن آجيل احساس نفخ در معده خود ميکنيد، بدانيد شما تنها فردي نيستيد که با اين مشکل مواجه ميشويد، بلکه بسياري از افراد بعد از خوردن اين دانههاي خوراکي چنين مشکلي را تجربه ميکنند. در واقع، مشکلات گوارشي مانند نفخ معده و ايجاد گاز در دستگاه گوارش از شايعترين عوارض خوردن آجيل است.
آجيل سرشار از فيبر است که يکي از فوايد آن به شمار ميرود. سيستم گوارشي انسان براي هضم غذا به مقداري فيبر نياز دارد، اما زماني که حجم آن در معده بالا ميرود، ايجاد نفخ، گاز معده و اسهال ميکند. افراد بالغ در طول روز بايد بين 20 تا 35 گرم فيبر مصرف کنند. وجود ترکيباتي چون فيتاتها و تانن در اين دانههاي خوراکي، هضم آن را دشوار ميکند. از سوي ديگر، حتي اگر دچار نفخ و گاز معده نشويد، چربي بالايي که در دانههاي خوراکي وجود دارد، ممکن است باعث بروز اسهال شود.
مشکلات پوست و مو
يکي از مشکلاتي که به دنبال خوردن مقادير بيش از حد آجيل و دانههاي خوراکي رخ ميدهد، ريزش موها، شکنندگي ناخنها، بوي نامطبوع دهان و درد ماهيچهها و دردهاي مفصلي است. تمام علائمي که بيان شد، به دليل مسمويت ناشي از مصرف بيش از حد سلينيوم است که در مواقع نادر، ايجاد مشکل ميکند. به همين دليل محققان تنها مصرف روزانه 55 ميکروگرم از اين ماده را توصيه ميکنند. تجمع سلينيوم در ماهيچهها و مفاصل همچنين ميتواند دردهاي عضلاني و مفصلي را به دنبال داشته باشد.
فشار خون بالا
معمولا براي خوشمزهتر شدن آجيل آن را به صورت نمکي مصرف ميکنند که با وجود طعم دلنشيني که به آن ميدهد، اما ممکن است خطر بالا رفتن فشار خون را افزايش دهد. از اين رو، سعي کنيد از آجيلهاي کمنمک يا بدون نمک استفاده کنيد.
آجيل خام بخوريم يا بوداده؟
دانههاي خوراکي معمولا به صورت بوداده يا تفت داده در روغن انبار ميشوند. آجيل حاوي مقادير پاييني سديم است، اما توليدکنندگان تجاري اين محصول معمولا پيش از عرضه، نمک را نيز به آنها اضافه ميکنند. اگر مراقب سديم دريافتي روزانه خود هستيد، آجيل بدون نمک بهترين گزينه انتخابي است.
آجيلهاي بوداده روغني کالري بيشتري نسبت به آجيلهاي خام دارند. بهطوري که بهعنوان مثال، هر 100 گرم پسته بوداده شده در روغن، حاوي 580 کالري انرژي است و اين در حالي است که پسته خام تنها 553 کالري انرژي دارد.
حساسيتهاي آجيلي
دانههاي خوراکي در کنار خواصي که دارند، گاهي ممکن است حساسيتهايي در بدن برخي افراد ايجاد کنند. يکي از حساسيتزاترين دانههاي خوراکي بادامزميني است که در مواردي حتي ميتواند کشنده باشد و ايجاد شوکهاي آنافيلاکتيک کند. محققان معتقدند که مصرف روزانه آجيل در دوران بارداري خطر ابتلاي نوزاد را به علائم آسم تا 50 درصد بالا ميبرد.
منبع:salamatonline.ir