بزرگنمايي:
چه خبر - آيا براي کاهش وزن بايد از لبنيات دست کشيد؟
اين آمار تعجب آور است: به گفتهي مجلهي nutrition business journal از 10 هزار نفر يک نفر وگان (گياهخوار) است. چه آن را يک سبک زندگي بناميد و چه يک رژيم حذفي، در حال افزايش است.حتي کلوئه کارداشيان اخيرا اعلام کرد که تنها با حذف شير و پنير از رژيم غذايي خود، 5 کيلوگرم وزن کم کرده است.
چرا وگان شدن اين قدر با استقبال مواجه شده است؟ دکتر سينتيارادنيتز، استاد روانشناسي دانشگاه fairleigh dickinson که روي رژيم هاي گياهخواري مطالعه ميکند، ميگويد: عوامل موثر زيادي وجود دارد. افزايش علاقه به داشتن رژيم وگان به دلايل متعددي اتفاق افتاده، از جمله: بهبود سلامت (کنترل وزن، پيشگيري از بيماري ها و درمان)، حقوق حيوانات (مخالفت با کشتن حيوانات براي غذا، وضعيت اسفبار دامداريهاي صنعتي) و نگراني براي محيط زيست (درک اينکه صنعت دامپروري باعث آسيب به محيط زيست ميشود، از جمله قطع درختان جنگلي، افزايش گازهاي گلخانهاي، آلودگي آب و از بين رفتن زندگي دريايي).
شبکههاي اجتماعي هم دربارهي وبلاگها و ديگر رسانههايي که از وگانيسم حمايت ميکردند، تبليغ کردند. به گفتهي او بسياري رستوران ها، انتخاب هاي وگان به منوي خود اضافه کردند و فروشگاه ها جايگزينهاي گياهي بيشتري براي گوشت و تخم مرغ عرضه ميکنند و به اين ترتيب موانع وگان بودن را از سر راه برميدارند. فرار از لبنيات به دليل محيط زيست و آسايش حيوانات کاملا يک دليل شخصي است، اما وگان شدن براي کاهش وزن کمي پيچيدهتر است. فقط به اين دليل که براي کساني عمل کرده، به اين معني نيست که همان اثر را روي شما هم خواهد داشت.
دکتر سوزان بار، استاد تغذيهي دانشگاه بريتيش کلمبيا ميگويد: مشکل تاييد ستارهها اين است که از نظر علمي ارزيابي نشده و اين يعني ممکن است استراتژي آنها روي تعداد وسيعي از مردم عمل نکند. اما از طرف ديگر، نميتوان با چيزي که يک فرد ميگويد و احساس ميکند مقابله کرد. به گفتهي پيگاسماترز، متخصص تغذيه در نزديکي شهر سالتلِيک: همان طور که در دههي 90 از چربي هراس وجود داشت، شايد لبنيات هم وارد دورهاي از انتقادهاي ناروا شود. و من فکر ميکنم اين بخشي از جزر و مد تغذيه است و اينکه چگونه افراد علاقه دارند دربارهي چيزها بدگويي کنند. حالا نوبت لبنيات است و کاملا هم بي اساس.
به گفتهي دکتر ريچارد ريموند، مشاور ايمني مواد غذايي و سلامت عمومي در کلرادو، چيزي که ممکن است شنيده باشيد اين است که شير داراي هورمون است. به بعضي گاوها سوماتوتروپين گاوي داده مي شود. هورمون رشد که توليد شير را افزايش ميدهد. هرچند، مقدار کمي آن را تبديل به شير ميکند، و شيرهي معده آن را ميشکند. وي ميافزايد. اگر چه شير حاوي مقداري استروژن است، اما غلظت آن کمتر از آن است که باعث نگراني شود.
لبنيات سرشار از مواد مغذي براي ساختن استخوان است
شما يک ميليون بار اين را شنيدهايد، کلسيم براي استخوان هايتان خوب است. در هر حال، خواص اين مادهي معدني استخوان ساز، وقتي شما در حال کاهش وزن هستيد بسيار مهم است. وقتي شما وزن از دست ميدهيد، ممکن است استخوان هم از دست دهيد. اگر در طول کاهش وزن کلسيم کافي دريافت کنيد، تاثير آن روي تراکم استخوان را کاهش ميدهيد.
يک فنجان شير 1% حاوي 314 ميليگرم کلسيم است. حدود يک سوم نياز روزانهي شما! قطعا، منابع ديگر کلسيم نيز وجود دارد، اما آنها اغلب به اندازهي کافي غلظت ندارند. ميتوانيد از کلم بروکلي يا کلم پيچ کلسيم دريافت کنيد، اما براي دريافت همان مقدار کلسيم، بايد مقدار بسيار زيادي بروکلي يا کلم پيچ بخوريد (مثلا 13 فنجان تکههاي کلم پيچ خام، که توصيه ميکنيم همهي آن را يکجا مصرف نکنيد).
شير داراي ويتامين دي است که تقويت کنندهي استخوان است. مصرف ويتامين دي با کلسيم عالي است چون شما از شير چربي ميگيريد که به جذب ويتامين دي که حلال در چربي است، کمک ميکند و خود ويتامين دي در جذب کلسيم موثر است. بر اساس يک مطالعه در nutrition research حدود 42 درصد افراد کمبود ويتامين دي دارند.
لبنيات به لاغر ماندن شما کمک ميکند
بله، درست خوانديد. مطالعات نشان ميدهند که محصولات لبني در واقع براي کاهش وزن مفيدند. متخصصان مصرف دو تا سه وعده لبنيات در روز را توصيه ميکنند. ميدانيد که ماست يوناني سرشار از پروتئين، يک ميان وعدهي سيرکننده است، حتي پنير، به مقدار مناسب ميتواند بخشي از رژيم کاهش وزن باشد.
به عنوان مثال، کمي پنير فتا روي سالادتان بريزيد. پنير آن را کمي چرب و لذيذتر کرده و باعث احساس رضايت بيشتر ميشود، به اين ترتيب نميخواهيد بيشتر و بيشتر بخوريد. در حقيقت، يک مطالعه منتشر شده در international journal of obesity نشان ميدهد، افرادي که سه وعده لبنيات در روز مصرف کردهاند، در طول زمان، نسبت به آنها که مقدار کمتري دريافت کردهاند، افزايش وزن کمتري داشتهاند.
مولف اين مطالعه، دکتر پاول ژاک، مدير برنامهي اپيدميولوژي تغذيه در دانشگاه tufts، ميگويد: تصور ميشود دريافت کلسيم با ليپوجنسيس در ارتباط است، که فرآيند تشکيل چربي در بدن است. کلسيم بيشتر ممکن است به معناي سلول هاي چربي کمتر باشد.
ممکن است هضم لبنيات براي برخي افراد دشوار باشد
حدود 30 ميليون آمريکايي دچار عدم تحمل لاکتوز هستند، که يعني با مصرف لاکتوز، نوعي قند در شير، با مشکلاتي از قبيل نفخ، گاز و اسهال مواجه ميشوند. اين علائم به اين دليل اتفاق ميافتد که اين افراد آنزيم مورد نياز براي هضم لاکتوز را ندارند. در افرادي که دچار عدم تحمل لاکتوز هستند، کاهش مصرف لبنيات ميتواند باعث کاهش سايز شود، چون با کاهش نفخ، حجم معدهي متورم کاهش مييابد.
در هر صورت تاثير آن خيلي جدي نخواهد بود، چون عدم تحمل لاکتوز باعث افزايش وزن نميشود. اغلب برعکس آن اتفاق ميافتد. افراد با سوء هاضمه شديد، با خطر کاهش وزن و کم وزني روبرو هستند، چون تمام کالري موجود در غذايي که ميخورند را جذب نميکنند. به علاوه، افراد دچار عدم تحمل لاکتوز لازم نيست کاملا لبنيات را حذف کنند.
ماست و پنيرهاي سخت، حاوي لاکتوز بسيار کمي هستند. برخي افراد دچار عدم تحمل لاکتوز حتي ميتوانند، بدون داشتن علائم، يک وعده لبنيات در روز مصرف کنند، به اين شرط که آن را با معدهي خالي مصرف نکنند. در صورتي که مشکوک به عدم تحمل لاکتوز هستيد، ميتوانيد آزمايش دهيد. خودتان به راحتي نميتوانيد آن را تشخيص دهيد، چون علائم آن شبيه به علائم ديگر بيماري ها مانند سندروم رودهي تحريک پذير است.
حرف آخر
افراد نبايد هيچ ماده غذايي را حذف کنند، مگر اينکه دلايل موجهي داشته باشند. به دلايل تغذيهاي، سلامت ذهني و همچنين کيفيت زندگي. اگر چيزي را حذف ميکنيد، بايد واقعا بدانيد که ضروري است و نه تنها بر اساس حدس و گمان، چون به طور بالقوه ميتواند باعث مشکلات تغذيهاي و ديگر مسائل شود.
منبع:fitnessmagazine.ir