بزرگنمايي:
چه خبر - کاهش وزن با سوپ
سوپي ميتواند به عنوان پيش غذا و کاهش دهنده اشتها توصيه شود که مملو از سبزيجات باشد و از گروه کربوهيدراتها و گوشتها در آن استفاده نشده باشد. ضمن اين که سوپ بايد کاملا رقيق و آبکي باشد. چنين سوپي ميتواند ضمن اين که حجم زيادي از معده را اشغال ميکند کالري کمي وارد بدن کرده و جلوي اشتها را براي مصرف غذاي اصلي بگيرد.
سرماي هواي اين روزها، انواع سوپ و آش را به يکي از لذتبخشترين غذاهاي گرم فصل تبديل کرده است. پخت سوپها سابقهاي ديرينه دارد و تقريبا به دوران باستان برميگردد. سوپها و آشها بهدليل داشتن مواد غذايي مختلف از جمله گروه کربوهيدراتها مانند بلغور، برنج، جو، سبزيجات، گوشتها و غلات، لبنيات مثل ماست، شير و کشک که در برخي آشها و سوپها ميريزند، يک غذاي کامل محسوب ميشود. از اين رو انواع سوپها و آشها در زمان بيماري که بيمار اشتهاي کمي براي غذا خوردن دارد يا توان جويدن ساير غذاها را ندارد و براي تقويت سيستم ايمني بدن در فصول سرد سال که شيوع آنفلوآنزا و سرماخوردگي افزايش مييابد غذاهاي بسيار خوب و مطلوبي هستند.
ارزش غذايي سوپها و آشها
سبزيها : بيشتر سوپها و آشها حاوي مقدار زيادي سبزي هستند. مجموع کالري سوپها و آشها به مواد تشکيلدهنده آنها بستگي دارد اما بهطور متوسط هر فنجان سوپ يا آش بين 50 تا 100 کالري انرژي دارد. البته اين مقدار کالري در آشهايي که در آنها پيازداغ يا نعناداغ فراوان ريخته ميشود بسيار بالاتر است.
هر چند سبزيهاي پخته شده طي فرآيند پخت برخي ويتامينهاي خود را از دست ميدهند اما حاوي فيبر بسيار بالايي هستند و فيبر ميتواند به حرکات دودي دستگاه گوارش و دفع بهتر بخصوص در افراد مبتلا به يبوست کمک کند.
هويج : بيشتر سوپها حاوي هويج هستند. هويج علاوه بر اينکه حاوي بتاکاروتن يا پيشساز ويتامينa است داراي ويتامينهاي b,c,d,e نيز هست و باعث افزايش مقاومت بدن در مقابل بيماريهاي عفوني ميشود.
پياز : يکي از بهترين مواد ضدعفوني کننده به شمار ميآيد که نقش ضد ميکروبي آن به اثبات رسيده است. علاوه بر اين پياز يک منبع خوب منگنز است و اين ماده معدني يک ضددرد طبيعي محسوب ميشود بنابراين مصرف پياز در سوپ به کاهش دردهاي عضلاني هنگام سرماخوردگي کمک ميکند.
گوشت : برخي از سوپها و آشها هم داراي گوشت مرغ يا گوشت قرمز هستند و علاوه بر ويتامين و موادمعدني، پروتئين نيز دارند. پروتئين گوشت به بازسازي سيستم ايمني کمک ميکند.
غلات : غلات موجود در آشها مانند جو، جو دوسر، گندم و... نيز منگنز بالايي دارند. مواد غذايي اين گروه تامينکننده انرژي بدن و حاوي فيبر، ويتامينهاي گروه b و پروتئين هستند.
حبوبات : در گروه گوشتها قرار دارند زيرا از نظر پروتئين غني هستند. حبوبات مقاومت بدن را در برابر بيماريها افــزايـش مـيدهنـد. افرادي که 2 بار يا بيشتر در هفته از حبوبات استفاده ميکنند کمتر به سرطان روده بزرگ، پروستات، بيماريهاي قلبي ـ عروقي و ديابت نوع 2 مبتلا ميشوند.
چه سوپهايي به کاهش وزن کمک ميکند؟
بسياري از افراد فکر ميکنند اگر برنامه غذايي خود را روي مصرف سوپها و آشها تنظيم کنند کالري کمتري دريافت ميکنند و لاغر ميشوند يا اگر سوپ را بهعنوان پيشغذا بخورند جلوي اشتهايشان گرفته ميشود و در ادامه غذاي کمتري مصرف خواهند کرد و چاق نخواهندشد. در حالي که بيشتر سوپها و آشها يک غذاي کامل هستند و کالري کاملي دارند.
سوپي ميتواند بهعنوان پيشغذا و کاهشدهنده اشتها توصيه شود که مملو از سبزيجات باشد و از گروه کربوهيدراتها و گوشتها در آن استفاده نشده باشد. ضمن اينکه سوپ بايد کاملا رقيق و آبکي باشد. چنين سوپي ميتواند ضمن اينکه حجم زيادي از معده را اشغال ميکند کالري کمي وارد بدن کرده و جلوي اشتها را براي مصرف غذاي اصلي بگيرد.
يادتان باشد پس از صرف سوپ بلافاصله سراغ غذاي اصلي نرويد زيرا سيگنالهاي عصبي که از اتساع معده و سيري ايجاد ميشود و به مغز ميرسد، به چند دقيقه زمان نياز دارد. به همين دليل هم در اسلام سفارش شده چند لقمه مانده به اينکه کاملا سير شويد دست از غذا خوردن بکشيد، بنابراين توصيه ميشود بعد از صرف سوپ حدود 10دقيقه صبر کرده و بعد شروع به خوردن وعده غذاي اصلي کنيد.
چه سبزيهايي در سوپ و آش بريزيم؟
تقريبا همه سبزيها کم کالري هستند و ميتوانيد از آنها در سوپهاي کمکالري استفاده کنيد بجز نخودفرنگي، ذرت، چغندر، سيبزميني و باقالي که باعنوان سبزيجات نشاستهاي شناخته ميشوند. سبزيجات نشاستهاي با اينکه در گروه سبزيجات قرار دارند اما بهدليل بافت نشاستهايشان کالري قابل ملاحظهاي دارند و بهتر است در سوپهايي که قرار است نقش کاهشدهنده اشتها را بازي کنند، ريخته نشوند. توجه کنيد سيبزميني با انواع نانها و برنج تقريبا يک اندازه کالري دارد و به ازاي هر يک گرم، 4 کيلو کالري انرژي توليد ميکند بنابراين بهتر است در سوپهايي که نقش کاهشدهنده اشتها دارند، ريخته نشود.
سوپ چربيسوز نداريم
در برخي شبکههاي اجتماعي آمده است که با ريختن برخي مواد مانند زنجبيل، سير و... داخل سوپها ميتوان يک سوپ چربيسوز تهيه کرد و با اينکار علاوه بر اينکه موادمغذي خوبي به بدن ميرسانيم سطح چربيهاي خون را هم پايين ميآوريم. در حالي که اين يک باور نادرست است و ما غذايي بهعنوان چربيسوز نداريم. درواقع، هر مادهاي که مصرف ميکنيم حاوي مقداري کالري است که همزمان ميتواند در بافتش يکسري ريزمغذي داشته باشد و متابوليسم و سوختوساز بدن را بالا ببرد و وزن را تا حدي کاهش دهد اما اين به آن معنا نيست که مصرف زياد برخي مواد که اين روزها در شبکههاي اجتماعي خيلي روي آنها تاکيد ميشود مانند زنجبيل، چايسبز، سير و... بتوانند وزن را تا حد قابلملاحظهاي پايين بياورند. تنها عاملي که باعث کاهش وزن ميشود دريافت کالري کمتر يا سوزاندن کالريها با ورزش و فعاليت بدني مداوم و منظم است بنابراين اينکه گفته ميشود ريختن برخي از اين مواد در سوپها ميتواند يک سوپ چربيسوز فراهم کند و وزن را پايين بياورد درست نيست. همه اين مواد حاوي مقداري کالري هستند و مصرف زياد آنها دوباره وزن را بالا خواهد برد.
سوپ آماده بخوريم يا نخوريم؟
گاهي اوقات به دليل مشغله زياد يا در دسترس نبودن همه مواد براي پخت سوپ ناچاريم از سوپهاي آماده استفاده کنيم. هرچند سوپهاي آماده تا حدي پروتئين، سبزيجات و فيبر دارند اما ارزش غذايي آنها هرگز به سوپهاي تازهاي که خودتان در منزل درست ميکنيد نميرسد پس نبايد انتظار خاصي هم از آنها داشته باشيد تا به بهبود سريعتر بيماريتان کمک کند اما اگر وقت داريد ميتوانيد براي بالا بردن ارزش غذايي سوپهاي آماده برخي مواد تازه موجود در خانه را به آنها اضافه کنيد. مثلا ميتوانيد يک عدد پياز را خرد يا يک هويج را رنده کنيد و داخل آن بريزيد.
يادتان باشد بسياري از غذاهاي آماده از جمله سوپهاي آماده يا نيمهآماده براي داشتن طعم و مزه بهتر و مشتريپسند، حاوي مقدار زيادي افزودنيهاي طعمدهنده هستند. هرچند استفاده از طعمدهندهها در حد مجاز و طبيعي در يک ماده غذايي مشکلي ايجاد نميکند اما همه ما ممکن است در طول روز مواد غذايي مختلفي مصرف کنيم که هر کدام از آنها داراي مقداري مواد نگهدارنده و افزودنيهاي مختلف هستند و تجمع همه آنها در روز زياد خواهد شد.
منبع : چهارديواري جام جم