بزرگنمايي:
چه خبر - از ظروف لعابدار با احتياط استفاده کنيد
امروزه در بازار ظروف مختلف فلزي و غيرفلزي با روکشهاي لعابي و سراميکي (سفالي لعابدار)به چشم ميخورد. ظروف فلزي با روکش سراميکي، نسل جديدي از ظروف طبخ هستند که خصوصياتي همچون ظروف تفلون دارند و تا زماني که سراميک سطح آنها سالم و آسيب نديده باشد بهداشتي و در اولويت مصرف قرار دارند، اما اگر لعاب سراميکي اين نوع ظروف در شرايط استاندارد تهيه نشده يا بر اثر خراشيدگي صدمهديده باشد ميتواند سلامت را تهديد کند.
لازم است بدانيد روکشهاي لعابي نيز بخصوص انواع غيراستاندارد آن از ترکيبات سمي از جمله سرب، کادميوم، آرسنيک و پيگمنتهاي رنگي شيميايي تشکيل شدهاند که اگر اين روکش از ظرف جدا و وارد مواد غذايي و سپس به بدن راه يابد ميتواند باعث کندذهني، افسردگي و بعضي مسموميتهاي درازمدت شود. در نتيجه از طبخ و حتي نگهداري غذا در ظروف فلزي لعابدار ترک خورده اجتناب کنيد و بدانيد نبايد مواد غذايي حاوي سرکه، آبليمو، گوجهفرنگي و ساير ترشيجات را در اين گونه ظروف نگه داريد و براي شستوشوي آن از سيم و اسکاچ استفاده نکنيد. در زمان خريد اين ظروف به رنگ و جلاي لعاب به کار رفته دقت کنيد که يکنواخت و هماهنگ باشد. ترک خوردگيهاي ريز، پوستهشدگي، موج داشتن لعاب و لعاب نگرفتگي را مورد توجه قرار دهيد. براي اطمينان از اصالت و سلامت ظرف به زير آن دقت کنيد که علامت استاندارد و نام واحد توليدي بر آن حک شده باشد.
ظروف سفالي لعابدار (سراميکي)
ظروف سفالي لعابدار يکي از انواع ظروف سراميکي غيرفلزي هستند که پس از حرارت ديدن و پختهشدن در دماي 1100 درجه سانتيگراد لعاب داده ميشوند و در صورت نداشتن ترک و ريختگي به لحاظ وجود ترکيب شيشه، ظروف مناسبي هستند. در گذشته و البته امروزه نيز در بسياري از روستاها در اين گونه ظروف ماست محلي تهيه ميشود .
لازم است بدانيد طب سنتي، پخت و نگهداري غذا در ظروف سفالي بدون لعاب را بخصوص بيش از سه دفعه به دليل باقي ماندن چربي و رطوبت غذا در خلل و فرج سفال بهداشتي نميداند، اما استفاده از ظروف سراميکي يا همان سفالي لعابدار را خالي از اشکال ميداند.
گفته شده است براي تهيه لعاب آبي رنگ سفال از ميزان بيشتر اکسيد سرب استفاده ميشود و بهتر است از نگهداري طولاني مدت مواد غذايي مرطوب بخصوص اسيدي در اين ظروف اگر داراي ريختگي يا ترک خوردگي هستند خودداري شود.
ظروف سنگي چطور؟
در بسياري از غذاخوريهاي سنتي، ديزي يا همان آبگوشت را درون ظروف سنگي تهيه ميکنند که طعم و کيفيت خوبي به غذا ميدهد و در کوتاهترين زمان ممکن غذا ميپزد، اما لازم است بدانيد طب سنتي ويژگيهاي ظروف سنگي را مشابه ظروف سفالي ميداند و چون ظروف سنگي هم داراي خلل و فرج ريز هستند شستوشو و پاک کردن آنها غيرممکن است. به گفته متخصصان، طبخ غذا بيش از پنج بار در اين ظروف مناسب نيست. کارشناسان بر اين عقيدهاند که اگر سطح داخلي ظروف سنگي را صيقلي کنند و از ميزان خلل و فرج بافت سنگ بکاهند، اين ظروف گزينه مناسبي براي پخت و پز به شمار ميروند.
منبع : جام جم سرا