آخرین اخبار

علت دردهاي مبهم شما مي تواند اختلالات مفصل فکي-گيجگاهي باشد!! بيماري ها و پيشگيري

علت دردهاي مبهم شما مي تواند اختلالات مفصل فکي-گيجگاهي باشد!!

  بزرگنمايي:

چه خبر - مفصل فکي- گيجگاهي کدام مفصل است؟

مفصل فکي-گيجگاهي، مفصل بسيار مقاوم و پرتحرکي است که وظيفه جويدن غذا و باز و بسته کردن دهان را برعهده دارد. اين مفصل حرکت ترکيبي لولايي و چرخشي خاص و ترکيبي نيز دارد و نوع حرکت ترکيبي آن باعث مي‌شود تشخيص بيماري‌هاي مفصل مربوط به اين ناحيه پيچيده‌تر شود. به همين دليل در تمام دانشگاه‌هاي دنيا بيماري‌هاي اين مفصل را به‌عنوان بيماري‌هاي مبهم معرفي مي‌کنند.

استرس‌هاي رايج در جوامع مدرن مي‌تواند سلامت مفصل فکي-گيجگاهي را به شدت تهديد کند

مفصل فکي-گيجگاهي مفصل کوچکي است که در 2 طرف سر قرار گرفته و استخوان گيجگاهي جمجمه را به فک پايين متصل مي‌کند. امروزه ثابت شده اين مفصل نقش مهمي در سلامت کل بدن ايفا مي‌کند و اگر دچار مشکلي شود، علاوه بر اختلالاتي در دهان و دندان مشکلاتي در نواحي مختلف بدن ايجاد خواهد کرد. دکتر عليرضا اميرسيف‌الديني، رئيس بخش دندان‌پزشکي بيمارستان ايني هانوفر آلمان مي‌گويد: تخمين زده مي‌شود حدود دوسوم از ايراني‌ها نيز دچار اختلالات عملکردي در اين مفصل باشند و پرداختن به اين موضوع مي‌تواند تاثير زيادي در سلامت بهداشت جامعه ما داشته باشد.

: لطفا درباره نحوه بيمارشدن مفصل فکي–گيجگاهي توضيح دهيد.

بيماري مفصل فکي ـ گيجگاهي با 2 نامTMD يا CMDمعروف است که اولين بار آن را آمريکايي‌ها مطرح کردند. من نيز براي اولين بار در مجامع عمومي اختلالات مربوط به اين مفصل را در 2 گروه کلي معرفي کردم:

- اختلالات گروه اول، مربوط به خود مفصل فکي گيجگاهي است که شامل درد منطقه مفصل فک، صداهاي فکي و محدوديت حرکت مفصل فک است.

- گروه دوم، عوارضي است که دورتر از منطقه فک بروز مي‌کند.

: منظورتان از اينکه بيماري‌هاي مفصل فکي-گيجگاهي در نواحي دورتر بروز مي‌کنند، چيست؟

بسياري از بيماران، دچار بيماري‌هايي مانند سردردهاي مبهم، درد‌هاي گنگ در گردن و ناحيه صورت، صداهاي داخل گوش مثل وزوز، سرگيجه، دوبيني در چشم، حتي اختلال در سيستم ارتوپدي بدن و چرخش لگن و اختلاف ارتفاع بين 2 پا و.. هستند که با مراجعات مکرر به پزشک نتيجه‌اي از درمان نمي‌گيرند. درواقع، پزشک نمي‌تواند علت خاصي براي شکايت بيمار پيدا کند.

: چطور مي‌توان متوجه شد، بيماري‌هايي که به آنها اشاره کرديد از مفصل فکي-گيجگاهي شروع شده است؟

اولين بار در سال 2008 و در بيمارستان ايني هانوفر آلمان، مطالعات بيشتري درباره اينکه‌ آيا واقعا بيماري مغزي-عصبي وجود دارد که منشاء آن در مفصل فکي-گيجگاهي باشد، انجام شد. اين مطالعات مرز بين دندان‌پزشکي و بيماري‌هاي مغز و اعصاب را در برداشت و موجب شد اين 2 رشته مجزا يعني دندان‌پزشکي و مغز و اعصاب براي از بين بردن دردهاي مبهم بيماران که هيچ دليل پزشکي نمي‌توان براي آن يافت، هماهنگ شوند. البته در اروپا بيماراني که دردهاي مبهم دارند و براي درمان به چند پزشک مراجعه کرده‌ و نتيجه‌اي نگرفته‌اند، بايد علاوه بر متخصص مغز و اعصاب و دندان‌پزشک، متخصص مفصل فکي-گيجگاهي به متخصص گوش و حلق و بيني و ارتوپد نيز مراجعه کنند و معاينه ‌شوند.

: اين بيماري در جامعه ما شيوع زيادي دارد؟

آمارها در آمريکا نشان مي‌دهد، 75 درصد مردم دچار طيفي از اين مشکل وسيع‌الطيف هستند و در ايران اگرچه تاکنون تحقيقاتي در اين مورد انجام نگرفته ولي به نظر مي‌رسد حدود دوسوم مردم دچار درجاتي از اختلال اين مفصل باشند.

: ريشه اختلال عملکرد مفصل فکي‌-گيجگاهي چيست؟

استرس‌هاي ما همگام با مدرن شدن جامعه، شکل تازه‌تر يا در واقع مدرن‌تري به خود گرفته‌اند. از همان پيدايش خلقت انسان استرس نيز با او همراه بوده، اما مکانيسمي که براي بدن انسان اوليه در مواجهه با استرس تدوين شده، مکانيسم کاملا مشخصي است. در اين مکانيسم انسان به‌طور ناخودآگاه از 3 راه با استرس مقابله مي‌کند، فرار مي‌کند، مبارزه مي‌کند يا خود را به مردن مي‌زند تا خطر برطرف شود، ولي با بروز استرس‌هاي مدرن در جوامع کنوني بدن انسان قادر نيست با اين مکانيسم‌ها به مقابله با استرس برخيزد.

فرض کنيد مامور دارايي ماليات زيادي برايتان نوشته است. کدام‌يک از 3 راه مقابله با استرس مي‌تواند جوابگو باشد؟ انسان امروزي براي مقابله با استرس مکانيسم‌هاي جديد و جبراني ديگري را پيش گرفته که عمده‌ترين آن خشم توام با دندان‌قروچه و فشاردادن دندان‌ها روي هم است. وقتي دندان‌ها به شدت روي هم فشار داده مي‌شوند، مي‌توانند باعث اختلال اين مفصل شوند و بيماري‌هاي آن در خود مفصل يا مکان‌هاي دوردست بروز مي‌کند.

البته دستکاري‌هاي بشر امروزي و پيشرفت در علم دندان‌پزشکي در مورد درمان دندان‌ها مانند استفاده از روکش، پروتز، ايمپلنت و... را نبايد از نظر دور داشت. اگر موارد گفته‌شده با دقت توسط متخصصان دندان‌پزشکي انجام نشود، ممکن است توازن بين دندان‌ها را از بين ببرد و يک ارتفاع نامحسوس بين 2 فک مي‌تواند مفصل فکي-گيجگاهي را از محدوده طبيعي خود خارج کند و باعث دردهاي مبهم در بيمار شود.

: براي بيماران چه بايد کرد؟

برخلاف آنچه تصور مي‌شود، اکثر بيماران به عمل جراحي مفصل فکي-گيجگاهي نيازي ندارند. اگر بعد از معاينات تخصصي متوجه نامتقارن بودن فک و اختلال در نظم تماس دندان‌ها شديم، بايد ابتدا توازن به‌طور نسبي تامين شود. سپس با محاسبات خاص، موقعيت فيزيولوژيک فک بايد از نو تعريف و گاردهاي خصوصي با توجه به شرايط بيمار ساخته شود. حداکثر فشار روي فک در طول شب‌ها و مخصوصا هنگام خواب است، زيرا دندان‌قروچه و فشار فک بالا و پايين روي همديگر در خواب اتفاق مي‌افتد. تماس دنداني در شب‌ها چند برابر روز است. انسان‌ها به ‌طور طبيعي در طول 24 ساعت بين 18 تا 24 دقيقه تماس دنداني دارند و 85 درصد اين زمان، هنگام شب و همراه با قورت دادن آب دهان و دندان‌قروچه اتفاق مي‌افتد.

: گاردها چه مدت بايد استفاده شوند؟

گاردها طوري طراحي مي‌شوند که در طول شب بتوانند نقش درماني داشته باشند و ظرفيت درمان را تکميل و تاثير را بيشتر کنند. هر بيمار حداقل بايد 6 ماه از گارد استفاده کند. گاردهاي جديد در آلمان ساخته مي‌شوند ولي تلاش مي‌کنيم نحوه ساخت آنها را به لابراتوارها در ايران نيز آموزش دهيم تا هزينه کمتري براي بيماران داشته باشد.

: حرف آخر؟

متاسفانه بسياري از بيماراني که دچار دردهاي مبهم هستند و مدام از اين پزشک به آن پزشک مراجعه مي‌کنند، بعد از مدتي به حال خود رها مي‌شوند و مجبورند با درد کنار بيايند و به زندگي با کيفيت پايين ادامه دهند، در حالي که با ارجاع چنين بيماراني به متخصصان مفصل فکي-گيجگاهي مي‌توان به راحتي مشکل بيماران را حل کرد. اين کار نيازمند همکاري گروهي بين دندان‌پزشکان و متخصصان مغز و اعصاب، ارتوپدي و گوش و حلق و بيني و... است.




منبع:salamat.ir





ارسال نظر شما

Protected by FormShield

اخبار خواندنی

علايم سوء هاضمه و روش هاي پيشگيري از سوء هاضمه

دچار تنگي دريچه قلب هستم براي درمان چه کاري انجام دهم؟

روش خانگي براي تشخيص کبد چرب

درد پهلو نشانه چيست

فشار خون پايين چيست؟ + دلايل فشار خون پايين

تکنيک هاي طلايي براي درمان سريع سردرد ساده

فيبروز کبدي چيست؟ آيا فيبروز درمان مي شود؟

تدابير طب سنتي براي درمان آلرژي بهاره

مراقب مصرف مکمل ويتامين D باشيد

فشار خون در هر سني چند است و براي درمان فشار خون چه کنيم؟

چه عواملي خطر بروز سرطان روده بزرگ را افزايش مي دهند؟

درمان آمبولي ريه با چه روش هايي امکان پذير است؟

سکته مغزي و آنوريسم مغزي چه تفاوتي با هم دارند؟

کلسترول چيست و براي درمان کلسترول خون چه بايد کرد؟

درمان گلودرد با غرغره هاي طبيعي

عواملي که خطر ابتلا به سندرم روده تحريک پذير را افزايش مي دهند

بيماري قلبي که باعث سکته مغزي مي شود

روشهاي پيشگيري از ماشين گرفتگي

علت وجود خون در ادرار

تضمين سلامت قلب با رعايت اين نکات

روش هاي پيشيگيري و درمان عرق سوز شدن

تاثير سير و پياز بر پيشگيري از سرطان روده بزرگ

نکات بهداشتي براي پيشگيري از ابتلا هاري

علت و درمان رماتيسم مفصلي از ديدگاه طب سنتي

آشنايي با دلايل اصلي سکته قلبي

هشدارهاي بدن براي مراحل اوليه ابتلا به سرطان

کاهش علايم آلرژي با اين خوراکي ها

با مصرف اين خوراکي ها کبد چرب را از خود دور کنيد

کاهش علايم آلرژي در بهار با توصيه هاي طب سنتي

کلسترول را با اين ورزش ها مغلوب کنيد

دلايل سرفه و سرفه هاي خطرناک را تشخيص دهيد

فتق ديسک چرا ايجاد مي شود و چطور از فتق ديسک پيشگيري کنيم

آترواسکلروز atherosclerosis يا تصلب شرايين چيست؟

ورم معده يا گاستريت Gastritis چيست و چطور درمان مي شود؟

تشخيص سرطان مقعد و روش هاي درمان سرطان مقعد

9 راه حل طبيعي براي کنترل فشار خون

هر آنچه بايد درباره انحراف شصت پا بدانيد

چرا ديدتان تار شده ؟

چرا سرم درد مي کند؟

علت تکان هاي شديد پا در خواب يا سندروم پاي بيقرار چيست؟

با زير بغلي که زياد عرق مي کند و هميشه خيس است چکار کنم؟

چند روش خانگي براي درمان درد سياتيک

پيشگيري از شايع ترين سرطان دنيا با مصرف سير و پيار

عواملي که خطر لخته شدن خون را افزايش مي دهند

کمر درد : حقايق و باورهاي غلطي که بايد بدانيد

نشانه هاي عجيب بيماري قلبي

اين بيماري ها باعث چاقي تان مي شوند

علائم کم کاري تيروئيد و هرآنچه بايد در مورد ان بدانيد

درمان سر درد با ماساژ نقاط فشاري در سر

درمان عفونت سينوس با روش هاي خانگي