آخرین اخبار

عصب‌کشي واقعا سرطان زاست؟! دهان و دندان

عصب‌کشي واقعا سرطان زاست؟!

  بزرگنمايي:

درمان ريشه يکي از قديمي‌ترين درمان‌هاي دندان‌پزشکي است.

قرن‌ها انسان‌ها در دوره‌هاي تاريک جهالت زيسته بودند. از ابتداي پيدايش گونه انسان تا زمان انقلاب صنعتي، دانش بشر پيشرفت چنداني نکرده بود ولي در چند قرن اخير انسان دريافت که بايد «علمي» بينديشد و خرافات و باور‌هاي غلط و اثبات‌نشده را کنار بگذارد. به حدس‌ها و تصورهايش اعتماد نکند و همه ايده‌ها را از مسير علم بيازمايد. تاريخ دانش پزشکي هم از اين قضيه مستثني نيست. پاستور با يک آزمايش علمي نشان داد مگس‌ها از گوشت گنديده به وجود نمي‌آيند و دانشمندان ديگري ثابت کردند عامل بسياري از بيماري‌ها ميکروب‌ها هستند؛ نه اجنه، چشم زخم، هوا، آب، خاک يا نفرين!

دندان‌پزشکي هم ابتداي پيدايش از خرافات و شبه‌علم مبرا نبود. زماني در دندان‌پزشکي رويکرد کشيدن دندان به جاي درمان نگهداري دندان باب شد با اين فرض که از پخش عفونت جلوگيري يا درد‌هاي مزمن و با علت نامشخص درمان شود. اين ديدگاه هيچ پايه علمي نداشت و در زماني که حتي درمان‌هاي جايگزين دندان از دست رفته بسيار محدود بود، زيان‌هاي جبران‌ناپذيري به سلامت دهان و دندان بيماران وارد کرد. الان در عصر اينترنت، عصر ماهواره و نانوتکنولوژي، با رواج شايعه‌هاي جديدي مواجه هستيم که پايه علمي ندارد و بي‌پايه و بدون اينکه مستندي براي آنها ارائه شود، در مقياس وسيع منتشر مي‌شوند. يکي از شايعات جديد در مورد درمان ريشه (عصب‌کشي) است که در رسانه‌ها و سايت‌هاي زرد خارجي منتشر شده و احتمالا به زودي به کشور ما هم خواهد رسيد. اين شايعه که مثل خيلي از شايعه‌هاي بي‌اساس خبر از کشف «جديد» مي‌دهد، اين‌طور القا مي‌کند که عصب‌کشي (همان درمان کانال ريشه) باعث سرطان مي‌شود چون موادي در آن به کار مي‌رود که سرطانزاست.

واضح است که اين شايعات هيچ مبنايي ندارد. درمان کانال ريشه ساليان زيادي است که انجام مي‌گيرد. درواقع درمان ريشه يکي از قديمي‌ترين درمان‌هاي دندان‌پزشکي است و بي‌خطر بودن آن ده‌ها سال است که به اثبات رسيده. ابداع درمان کانال ريشه به روش مدرن ده‌ها سال قبل از درمان ايمپلنت و درمان‌هاي جديد ترميمي و پروتزي است و تمام جوانب آن سنجيده شده و خطرهاي احتمالي آن سال‌هاي قبل بايد روشن مي‌شد. براي اينکه مواد دندان‌پزشکي بتوانند وارد بازار شوند سختگيري‌هاي زيادي در موردشان وجود دارد و از تمام جنبه‌هاي بيولوژيک و سميت‌زايي بررسي مي‌شوند. به نظر مي‌رسد شايعاتي که عليه درمان‌هاي کلاسيک و سودمند دندان‌پزشکي منتشر مي‌شود، بيشتر جنبه رپورتاژ آگهي و تبليغ با روشي غيراخلاقي در مورد دندان‌پزشکي تجارت‌گونه‌اي با اصطلاح «دندان‌پزشکي بيولوژيک» دارد که عده‌اي سودجو درصدد تبليغ آن و جا زدن آن به‌عنوان «دندان‌پزشکي» استاندارد هستند. البته جزئيات و روش اين دندان‌پزشکان در هيچ مقاله يا روش علمي‌اي تاييد نشده است. دندان‌پزشکاني که با روش holistic dentistry يا بيولوژيک يا به اصطلاح آلترناتيو طبابت مي‌کنند، در واقع کلاهبرداران عصر جديدند که اطلاعات موهومي را به بهاي بالا به مراجعان دندان‌پزشکي مي‌فروشند بدون اينکه بتوانند خدمتي واقعي به آنها ارائه دهند. اين گروه ادعا مي‌کنند درمان ريشه (عصب‌کشي)، عفونت را حبس و در سراسر بدن پخش مي‌کند ولي جايگزيني براي درمان ريشه ارائه نمي‌دهند. جايگزين درمان ريشه فقط کشيدن دندان است و اين تفکر غير از افزايش بي‌دنداني در جوامع نتيجه ديگري ندارد.

توجه کنيد که درمان ريشه يک درمان بسيار رايج و قديمي است. تاريخچه درمان ريشه حتي به زمان زکرياي رازي برمي‌گردد. دکتر گوديس در آغاز کتاب «دنتال پالپ» خود که يکي از منابع معتبر دندان‌پزشکي است، به نام زکرياي رازي و نحوه استفاده او از يک نوع درمان ريشه براي معالجه دندان درد بيماران اشاره مي‌کند. ميليون‌ها نفر هر سال درمان ريشه انجام مي‌دهند. در عين حال در سراسر جهان تعداد بسياري هم بنابر دلايل مختلف به سرطان مبتلا مي‌شوند. چه بسيار افرادي که بدون اينکه حتي يک بار به دندان‌پزشک مراجعه کنند، سرطان مي‌گيرند و اين دو از نظر علمي هيچ ارتباط علت و معلولي با هم ندارند. ارتباط دادن درمان دندان‌پزشکي و سرطان بسيار غيرمنطقي است چون بيشتر افراد جامعه به درمان دندان‌پزشکي نياز پيدا مي‌کنند. درست مثل اينکه بگوييم کساني که تلويزيون مي‌بينند، سرطان مي‌گيرند و بعد آمار بگيريم و نتيجه بگيريم صددرصد کساني که سرطان گرفته‌اند، تلويزيون تماشا مي‌کرده‌اند!

همه انسان‌ها در عصر مدرن به مراقبت‌ها و درمان‌هاي دندان‌پزشکي نياز دارند. اين مراقبت‌ها و درمان‌ها مي‌تواند از چکاپ‌هاي زمان‌بندي شده تا درمان‌هاي پيشگيرانه و درمان‌هاي ساده و پيچيده دندان‌پزشکي را دربربگيرد. همه خدماتي که در دانشکده‌هاي دندان‌پزشکي سطح بالاي دنيا (که خوشبختانه دانشکده‌هاي کشور ما را هم شامل مي‌شود) عرضه مي‌شوند، استاندارد و بيولوژيک هستند و باز کردن دکان جديدي به اسم «دندان‌پزشکي بيولوژيک» با فريب دادن مردم تفاوتي ندارد!

دکتر علي مرسلي، متخصص درمان ريشه



منبع : هفته نامه سلامت



ارسال نظر شما

Protected by FormShield

اخبار خواندنی

آيا محصولات سفيد کننده دندان براي سلامت دندان مضرند؟

11 اشتباه روزانه که باعث پوسيدگي دندان مي شود

ميوه هايي که دندان هايتان را خراب مي کنند

علت بي رنگ بودن لثه ها چيست؟

درمان بوي بد دهان و نفس بد بو با دارچين

خوراکي هايي که دشمن دندان ها هستند

آسيب ديدن ريه ها به وسيله باکتري هاي دهان

سندروم سوزش دهان چيست و چطور درمان مي شود؟

ارتباط خرابي دندان ها با بيماري ها، از مشکل قلبي تا اضافه وزن

خمير دندان خوب چه ويژگي هايي دارد؟

پوسيدگي دندان چرا و چگونه اتفاق مي افتد؟

درمان فوري دندان درد با چند مسکن طبيعي

دوره درمان ارتودنسي چه مدت است ؟

مصرف کدام کربوهيدرات ها براي دندان مفيد است

روغن نارگيل دهانشويه اي طبيعي

سفيد کردن دندان ها با اين روش هاي سالم و ساده

ايمپلنت دندان چيست؟ اين افراد ايمپلنت نکنند

دندان عقل به چه دردي مي خورد؟ آيا بايد دندان عقل را کشيد؟

سفيد کردن دندان ها با اين مواد طبيعي امکان پذير است؟

استفاده از خميردندان هاي سفيد کننده چه عوارضي دارد؟

دهان شويه هاي طبيعي که دهانتان را خوشبو مي کنند

وقتي کشيدن دندان عقل منجر به مرگ مي شود!

درمان خانگي دندان درد با چند داروي گياهي

بوي بد دهان و 10 چيزي که نمي دانستيد باعث بوي بد دهان مي شود

دندان خراب چه تاثيري بر معده مي گذارد؟

سفيد کننده دندان خانگي با زردچوبه و آب اکسيژنه

درمان سوختگي زبان

بعد از کشيدن دندان چه کنيم؟

جلوگيري از پوسيدگي دندان ها با چاي سبز و عصاره هاي گياهي

آبسه دندان چيست؟

بهترين مسواک کدام است؟ مسواک برقي يا مسواک معمولي

اين 6 عادت باعث زرد شدن دندان ها مي شوند

علت خونريزي لثه چيست؟

فکر مي کنيد سواد سلامت دهان و دندان را داريد يا آموزش لازم است؟

تاثير ارتودنسي بر روحيه + بهترين زمان براي ارتودنسي

مهم ترين علت بروز توده ها و کيست هاي دهان چيست؟

هشدار! دهانشويه ها خطر ابتلا به ديابت را افزايش مي دهند

جلوگيري از پوسيدگي دندان با چند خوراکي خوشمزه

کدام داروها دندان ها را خراب مي کنند؟

درمان آفت دهان با گياهان دارويي

بدترين آبنبات ها براي دندان هاي شما, به گفته دندان پزشکان

بهترين خميردندان چه ويژگي هايي دارد؟

مضرات استفاده از خلال دندان که تا به حال نمي دانستيد

عوارض تراشيدن دندان

مشکلاتي که عدم مراقبت از لثه براي شما بوجود مي آورد

معايب نفس کشيدن از دهان

درد دندان و ديگر تغييرات دنداني از چه مشکلي در دهان شما خبر مي دهد؟

مادران عامل پوسيدگي دنداني کودکان

بوي بد دهان در ماه رمضان، دلايل و راه حل ها

جويدن جداره دهان، خطرات و نحوه ترک آن