بزرگنمايي:
چه خبر - تنها دليل بلندمدت افزايش وزن، مصرف "چربي" است
بزرگترين مطالعه در نوع خود نشان داد که مصرف چربي، تنها دليل افزايش وزن در بلندمدت است.
محققان ميگويند حتي مصرف 30 درصدي قند و کربوهيدرات در ترکيب با چربي نيز به اندازه مصرف چربي به تنهايي تاثير ندارد. همچنين محققان دريافتهاند که در ميان سه گروه غذاي اصلي، چربي تنها عامل افزايش وزن در بلندمدت است.
محققان دانشگاه آبريدن(Aberdeen) اسکاتلند و آکادمي علوم پکن چين، در جامعترين مطالعه در اين حوزه، به اين نتيجه رسيدند که تنها چربي باعث ميشود موشها در يک دوره طولاني، با افزايش وزن مواجه شوند.
يافتههاي اين مطالعه به طور بالقوه ميتواند پاياني بر بحث مجادلهبرانگيز و طولاني در مورد رژيمهاي مختلف براي جلوگيري از اضافه وزن باشد.
غذا شامل سه ماده مغذي کربوهيدرات، پروتئين و چربي است. هدف اين مطالعه اين بود که کداميک از اين مواد مغذي باعث افزايش وزن در موشها ميشود.
اين مطالعه، سوخت و ساز در 30 رژيم غذايي مختلف که هر يک داراي نسبتهاي مختلفي از کربوهيدرات، پروتئين و چربي بودند را بررسي کرد.
دانشمندان اين مطالعه را بر روي موشهاي آزمايشگاهي انجام دادند. هر يک از موشها به خوردن يک رژيم غذايي به مدت سه ماه مجبور شدند که معادل 9 سال براي انسان است.
در طول دوره مطالعه، محققان بيش از 100 هزار بار، تغييرات در وزن بدن و چربي بدن موشها را با استفاده از دستگاههاي کوچک MRI اندازهگيري کردند.
محققان نتيجه گرفتند که در ميان گروههاي غذايي مختلف، فقط چربي باعث افزايش وزن ميشود.
جان اسپيکمن، رئيس دانشکده زيستشناسي دانشگاه آبردين ميگويد: ميزان کربوهيدرات و پروتئين در رژيم غذايي سبب افزايش وزن در افراد نميشود.
وي افزود: نتيجه اين مطالعه جامع، واضح است. تنها چيزي که باعث شد که موشها چاق شوند، دريافت چربي بيشتر در رژيم غذايي خود بود.
محققان همچنين دريافتند که حتي کربوهيدراتهايي که حاوي 30 درصد کالري قند هستند و مردم به طور گسترده معتقدند باعث افزايش وزن ميشود، چنين اثري ندارند.
قند و چربي، ترکيبي که معمولا در محصولات پخته شده و شيريني يافت ميشود نيز تأثير بيشتري از چربي نداشتند.
آنها همچنين دريافتند که رژيمهاي غذايي با مقادير بسيار کم پروتئين (5 درصد يا کمتر) سبب افزايش اشتهاي موشها نميشود. اين نشان ميدهد که پروتئين تاثيري در اشتها ندارد.
محققان بر اين باورند که چربي رژيم غذايي به اين دليل اين تاثير را در افزايش وزن دارد که باعث تحريک مراکز پاداش در مغز ميشود و باعث ميشود موشها هنگام خوردن چربي، اشتهاي بيشتري داشته باشند و بيشتر بخورند.
اين مطالعه بر روي موشها انجام شده است که بزرگترين محدوديت آن است. با اين حال، موشها اغلب در آزمايشها در مواردي استفاده ميشوند که مطالعات انساني امکانپذير نيست يا چالشبرانگيز است، زيرا موشها و انسانها فيزيولوژي و متابوليسم مشابهي دارند.
"اسپيکمن" ميگويد بعيد است که چنين مطالعهاي در اين حوزه با اين دامنه بر روي انسان انجام شود، زيرا نميتوان انسانها را وادار به مصرف يک رژيم غذايي خاص در بلند مدت کرد.
بنابراين تحقيقات انجام شده روي موشها ممکن است بهترين شواهد علمي موجود براي انسان باشد.
اين تحقيق در مجله Cell Metabolism منتشر شده است.
منبع: isna.ir