بزرگنمايي:
چه خبر - ابداع کفش هاي ضد عرق گرافني
بستههاي کوچک ژل سيليکا که در همه چيز از جعبههاي کفش گرفته تا ديگر بستهبنديها، استاندارد طلايي براي جلوگيري از رشد قارچي و رطوبت هستند. اما دانشمندان اکنون موادي را توليد کردهاند که ادعا ميکنند قدرت جذب دو برابري دارد و با قرار گرفتن در کفشها، آنها را هميشه تازه نگه ميدارد.
استفاده از اين ماده در کف کفشها، يکي از اولين برنامههاي کاربردي است.
در قلب اين ابداع جديد، ماده خاص و منحصر به فردي به نام گرافن به کار رفته که چندي است تعجب همگان از جمله دانشمندان را برانگيخته است.
دانشمندان دانشگاه استراليا نيو ساوث ولز (UNSW) از نوعي از گرافن به نام "گرافن-اکسيد" استفاده کردهاند که از اتمهاي کربن، اکسيژن و هيدروژن تشکيل شده است و از طريق پردازش گرافيت که شکل سه بعدي گرافن است و عوامل اکسيدکننده قوي ساخته شده است.
اين ترکيب، يک ماده ورقه ورقه از مواد لايهاي با توانايي جذب فوقالعاده ايجاد ميکند که قبلا براي توسعه غشائي که ميتوانست نمک را از آب دريا، مواد راديواکتيو را از آب جدا کند، استفاده ميشد.
در تطبيق براي استفاده از آن به عنوان يک عامل خشککننده، محققان آزمايشهايي را انجام دادند تا هرچه بهتر جذب و دفع سطحي مواد مورد استفاده را درک و شناسايي کنند و ببينند آيا ميتوانند از اين طراحي به عنوان راهي براي کنترل جذب رطوبت استفاده کنند.
اين آزمايشات نشان داد مواد تشکيلدهنده آن توانست 0.58 گرم آب در هر گرم گرافين-اکسيد را جذب کند. علاوه بر اين، آنها دريافتند که با تغيير فضاي بين هر لايه گرافين-اکسيد، آنها ممکن است قادر به تنظيم دقيق ميزان جذب رطوبت ماده باشند.
اين باعث مي شود که يک عامل خشککننده با عملکرد بالا داشته باشيم که نه تنها ميتواند رطوبت را به ميزان قابل ملاحظهاي جذب کند، بلکه ميتوان آن را در طول توليد براي استفاده در برنامههاي مختلف تنظيم کرد.
اين فناوري را ميتوان در صنايع الکترونيک، بستهبندي، تهويه مطبوع و کفش استفاده کرد. و چون رطوبت را در دماهاي پايين در مقايسه با مواد خشککننده معمولي تخليه ميکند، ميتوان آن را کاملا خشک کرد و دوباره با هزينه نسبتا پايين مورد استفاده قرار داد.
دکتر راکش جوشي از دانشکده علوم و مهندسي نيو ساوث ولز استراليا ميگويد: يک برنامه جديد که ما در حال بررسي آن هستيم، استفاده از خشککننده در داخل کفشها است که بو و رطوبت را کنترل کنند. بدين طريق، کفشها به طور مداوم تازه نگه داشته ميشوند.
اين تحقيق در مجله Chemical Science منتشر شده است.
منبع: isna.ir