برنامه ريزي ترامپ براي اعلان خروج آمريکا از توافق هسته اي
پنجشنبه 16 فروردين 1397 - 4:46:34 AM
چه خبر - آمريکايي‌ها سناريوهاي خروج از برجام را بررسي مي‌کنند

آسوشيتدپرس گزارش داده مقام‌هاي آمريکايي با توجه به پيش‌بيني‌ناپذير بودن اقدامات بعدي «دونالد ترامپ»، رئيس‌جمهور آمريکا در خصوص برجام در حال برنامه‌ريزي براي اعلان خروج آمريکا از اين توافق هسته‌اي هستند.
آسوشيتدپرس نوشته هيچ‌کس دقيقاً نمي‌داند در مرحله بعدي چه اتفاقي خواهد افتاد و ايران چه واکنشي به آن نشان خواهد داد.
در حالي که کمتر از پنج هفته به ضرب‌الاجل دونالد ترامپ در خصوص برجام باقي مانده مقام‌هاي امنيت ملي آمريکا در حال بررسي سناريوهاي مختلف براي روز بعد از خروج اين کشور از برجام هستند.
به گفته مقام‌هاي آمريکايي، ديپلمات‌ها و مشاوران غيررسمي دولت ترامپ که با آسوشيتدپرس گفت‌وگو کرده‌اند سناريوهاي در دست بررسي مواردي مانند نحوه معرفي خروج از برجام به عنوان راهبرد صحيح، ميزان شدت عمل براي بازگرداندن تحريم‌هاي رفع‌شده عليه ايران و نحوه رسيدگي به واکنش‌هاي ايران و اروپا پس از خروج را شامل مي‌شوند.
اين برنامه‌ريزي‌ها در مراحل اول کار هستند، اما با توجه به نزديک شدن ضرب‌الاجل 12 مي (22 ارديبهشت‌ماه) براي اعلام تصميم ترامپ در خصوص برجام، فوريت بيشتري پيدا کرده‌اند.
ترامپ در بيانيه‌اي دي‌ماه سال گذشته به نمايندگان کنگره آمريکا و دولت‌هاي اروپايي ضرب‌الاجل داد تا فرارسيدن موعد بعدي تعليق تحريم‌ها در روز 22 ارديبهشت‌ماه براي «اصلاح معايب فاجعه‌بار» برجام اقدام کنند و گرنه آمريکا را از توافق هسته‌اي خارج خواهد کرد.
موضوع ديگري که باعث مي‌شود مقام‌هاي آمريکايي فوريت براي اين برنامه‌ريزي‌ها را احساس کنند اضافه شدن دو عضو جديد به دولت ترامپ است که به شدت با توافق هسته‌اي مخالفند: «مايک پامپئو» به عنوان وزير خارجه جديد و «جان بولتون» به عنوان مشاور امنيت ملي.
ترامپ در هفته‌هاي گذشته ابتدا «رکس تيلرسون» را از سمت وزير خارجه آمريکا و پس از آن «هربرت ريموند مک‌مستر» را از سمت مشاور امنيت ملي کاخ سفيد عزل کرد و به جاي آنها «پامپئو» و «جان بولتون» را منصوب کرد.
«تيلرسون»، «مک‌مستر» و «جيمز متيس»، وزير دفاع آمريکا و «جان کلي»، رئيس دفتر کارکنان کاخ سفيد اعضاي حلقه مشهور شده به «آدم بالغ‌هاي» کاخ سفيد بودند که علي‌رغم داشتن مواضع تُند ضدايراني، ماندن در برجام را به تبعات خروج از آن ترجيح مي‌دادند.
آسوشيتدپرس نوشته مقام‌هاي ارشد وزارت خارجه آمريکا از جمله «برايان هوک»، رئيس بخش سياست‌گذاري اين وزارتخانه و «اندرو پيک»، معاون وزير خارجه آمريکا در امور ايران هفته گذشته «پاپمپئو» را از آخرين تحولات مربوط به توافق برجام مطلع کردند.
تحريم‌هاي آمريکا که بعد از اجرايي شدن برجام عليه ايران برداشته شده‌اند در چند دسته قرار مي‌گيرند و بازگرداندن آنها مستلزم اقدامات مختلفي است.
برخي از اين تحريم‌ها در قالب فرمان اجرايي رئيس‌جمهور هستند و بازگشت آنها به سادگي با صدور يک فرمان اجرايي جديد ميسر خواهد بود. برخي ديگر در قالب قوانين کنگره‌اي هستند و بازگرداندن آنها مستلزم اقدام قانونگذاران آمريکايي خواهد بود. دسته ديگري از تحريم‌ها هم شرکت‌هاي کشورهاي ثالثي را شامل مي‌شوند که به بهانه تجارت با ايران هدف قرار گرفته‌اند.
منابع مطلع به آسوشيتدپرس گفته‌اند يکي از گزينه‌هايي که وزارت خزانه‌داري به عنوان نهاد مسئول اجراي تحريم‌ها در حال بررسي آن است اين است که تحريم‌هايي که نيازمند اقدام کنگره نيستند فوراً بازگردانده شوند اما اجراي آنها بين 4 تا 6 ماه به تأخير بيفتد.
چنين راهکاري زمان کافي را در اختيار دولت‌ها و شرکت‌ها قرار مي‌دهد تا با تغييرات جديد همراه شوند. اين اقدام، همچنين به دولت ترامپ امکان مي‌دهد در صورت اقدام اروپايي‌ها براي اعمال اصلاحات مدنظر ترامپ در برجام، راهبردش را در دقيقه نود تغيير دهد.
گزينه ديگر احياي تحريم‌هاي آمريکا، اما «ايجاد» برخي معافيت‌هاي معين خواهد بود به نحوي که به اروپا و ايران اجازه داده شود بدون مشارکت آمريکا در توافق هسته‌اي باقي بمانند. در اين صورت، اين ايران است که بايد تصميم بگيرد آيا مزاياي برجام بدون حضور آمريکا برايش به اندازه‌اي هست که آن را حفظ کند يا خير.


منبع: farsnews.com

http://www.CheKhabar.ir/News/99752/برنامه ريزي ترامپ براي اعلان خروج آمريکا از توافق هسته اي
بستن   چاپ