تاثير منفي چاقي برروي درک طعم و مزه ها
پنجشنبه 2 فروردين 1397 - 11:12:45 AM
چه خبر - چاقي بر درک طعم و مزه‌ها تأثير منفي مي‌گذارد

مطالعه محققان آمريکايي روي موش‌ها نشان مي‌دهد، چاقي باعث کاهش 25 درصدي تعداد جوانه‌هاي چشايي مي‌شود و به اين ترتيب، عملکرد حس چشايي را کاهش مي‌دهد.

نظريه‌هاي رايج عنوان مي‌کنند، افراد چاق به دليل اينکه بيش از ساير افراد به غذا خوردن علاقه دارند، دچار اضافه‌وزن مي‌شوند؛ اما يافته‌هاي جديد حاکي از آن است که چاقي نه‌تنها باعث تغيير اشتها مي‌شود، بلکه به‌طورکلي نحوه درک طعم و مزه‌هاي مختلف را تغيير مي‌دهد.

در مطالعه اخير، موش‌ها با رژيم غذايي معمولي يا چرب تغذيه شدند. پس از 8 هفته، موش‌هايي که رژيم غذايي پرچرب داشتند، حدود يک‌سوم وزن بيشتري پيدا کرده بودند و تعداد جوانه‌هاي چشايي آن‌ها 25درصد کمتر از گروه ديگر بود.
رابين داندو (Robin Dando)، متخصص علوم غذايي در دانشگاه کرنل (آمريکا) و نويسنده ارشد اين مطالعه مي‌گويد: «چاقي مبحث بسيار پيچيده‌اي است. عوامل مختلفي با چاق شدن مرتبطند و معتقدم که طعم و مزه نيز ازجمله مسائلي است که با چاقي در ارتباط است. اين نتايج مي‌تواند به ما کمک کند تا درک بهتري از اين موضوع داشته باشيم که چرا برخي افراد وارد چرخه مداومي از افزايش وزن مي شوند.»
سلول‌هاي حسي در جوانه‌هاي چشايي مسئول دريافت طعم‌هاي مختلف هستند و تقريبا هر 10 روز يک‌بار بازسازي و تجديد مي‌شوند. به نظر مي‌رسد که جوانه‌هاي چشايي و سلول‌هاي پروژنيتور به آسيب‌هاي ناشي از مواد شيميايي التهابي که در زمان چاق شدن افزايش پيدا مي‌کنند، حساسند؛ درنتيجه به هنگام چاق شدن، شاهد کاهش سريع جوانه‌هاي چشايي هستيم.
يکي از مواد شيميايي التهابي خاص که در هنگام چاق شدن با افزايش روبه‌رو مي‌شود، TNF-alpha نام دارد که در نقش پيام‌رسان بين سلول‌هاي بدن عمل مي‌کند. محققان در اين مطالعه، با دست‌کاري ژنتيکي موش‌ها، امکان توليد TNF-alpha را از بين بردند. در اين شرايط، کاهش جوانه‌هاي چشايي حتي در زمان افزايش وزن مشاهده نشد.
اگرچه فيزيولوژي موش‌ها با انسان تفاوت دارد، اما عملکرد جوانه‌هاي چشايي هر دو تقريبا مشابه است و شايد عوامل مرتبط با التهاب که باعث از بين رفتن جوانه‌هاي چشايي مي‌شوند، در انسان نيز عملکرد مشابهي داشته باشند. محققان قصد دارند اين موضوع را موردبررسي قرار دهند که آيا عدم توليد ماده شيميايي التهابي TNF-alpha مي‌تواند به عملکرد مشابهي در انسان منجر شود.


منبع: sinapress.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/95891/تاثير منفي چاقي برروي درک طعم و مزه ها
بستن   چاپ