90 دقيقه طلايي که بايد جدي گرفته شود
دوشنبه 28 اسفند 1396 - 10:14:12 AM
چه خبر - برنامه وزارت بهداشت براي کنترل اولين علت مرگ ايرانيان

دکتر جمشيد کرمانچي مشاور معاون درمان وزارت بهداشت در امور بيماري‌ها ضمن تشريح جزييات برنامه درمان سکته‌هاي قلبي، گفت: طبق مطالعات انجام شده 50 درصد سکته‌هاي قلبي در سنين زير 60 سال اتفاق مي‌افتد. يعني در سنين فعال زندگي. ما در سنين جواني هم سکته داريم که علت آن سبک زندگي غلط است.
وي با اشاره به برنامه وزارت بهداشت براي درمان سکته‌هاي قلبي، گفت: درباره سکته حاد قلبي از سال 93 کار را در وزارت بهداشت آغاز کرديم. در ابتداي سال 93 هم براي اين برنامه شناسنامه‌اي تهيه و آموزش‌هاي لازم نيز ارائه شد.
وي با بيان اينکه سکته قلبي در کشور بيش از سکته مغزي شناخته شده است و سال‌ها شاهد آموزش‌هاي مرتبط با اين بيماري به مردم بوديم، افزود: بايد توجه کرد که آمار بروز سکته‌هاي قلبي در کشور خيلي بيشتر از سکته مغزي است؛ به‌طوريکه سالانه 64 هزار مورد سکته قلبي در کشور داريم. اين درحاليست که تمام موارد سکته قلبي قابل درمان است و اگر بتوانيم بيماران را سر موقع به درمان برسانيم، همه آنها قابل درمانند.
کرمانچي با بيان اينکه زمان طلايي دريافت خدمات درماني در سکته‌هاي قلبي زير 90 دقيقه است، افزود: بر اين اساس بايد بيماران را زير 90 دقيقه به بيمارستان برسانيم. البته مي‌توان براي افرادي هم که در زمان بيش از 90 دقيقه به بيمارستان مي‌رسند، اقداماتي انجام داد. بايد توجه کرد که در برنامه سکته قلبي دو نوع خدمت درماني براي بيماران پيش‌بيني شده است؛ يکي بحث آنژيوگرافي اوليه است که به بيماراني که در زمان طلايي سکته قلبي مراجعه مي‌کنند، ارائه مي‌شود. نوع دوم خدمت هم مربوط به تزريق داروي رفع‌کننده لخته خون است که اگر انتقال بيمار به بيمارستان بيش از 90 دقيقه طول بکشد، اين درمان برايش انجام مي‌شود. البته در نهايت بيماري که دارو تزريق مي‌کند، مجددا بايد آنژيوگرافي اوليه شود. بنابراين تمرکزمان را روي نوع اول خدمت گذاشته‌ايم.
مشاور معاون درمان وزارت بهداشت در امور بيماري‌ها با بيان اينکه ما مي‌توانيم در 54 بيمارستان به روش آنژيوپلاستي سکته قلبي را درمان کنيم، گفت: البته شايد در راستاي مديريت منابع تعداد بيمارستان‌ها را کاهش دهيم. زيرا بايد بتوانيم اين خدمات را در تمام 24 ساعت درست و بهتر ارائه دهيم. بايد توجه کرد که ارائه اين خدمت به صورت 24 ساعته خيلي دشوارتر از درمان سکته‌هاي مغزي است؛ زيرا حضور فوق‌تخصص قلب براي ارائه خدمت ضروري است. اين درحاليست که تعداد فوق‌تخصص‌هايي که در شهرهايمان هستند و مي‌توانند شيفت و کشيک دهند، کمتر از ميزان لازم است. بنابراين براي ارائه بهتر و درست‌تر خدمت اين آمار را احتمالا در سال 97 کمتر مي‌کنيم.
کرمانچي با بيان اينکه در حال حاضر هم اين خدمت در 51 بيمارستان ارائه مي‌شود، اظهار کرد: بنابراين اين خدمت را مديريت کرديم ‌تا اينطور نباشد که به مردم بگوييم به صورت 24 ساعته در بيمارستان ارائه مي‌شود، اما مردم وقتي مراجعه مي‌کنند با مشکلاتي مواجه شوند.
وي با بيان اينکه در حال حاضر خدمات مربوط به سکته‌هاي قلبي در مراکز دانشگاهي کشور ارائه مي‌شوند، گفت: اما برخي دانشکده‌هايمان نمي‌توانند اين خدمت را به صورت آنژيوپلاستي ارائه دهند و تزريق دارو انجام مي‌دهند. بنابراين خدمت را در تمام مراکزي که داراي بخش سي‌سي‌يو هستند، مي‌توانيم ارائه دهيم و اين خدمت را در 35 شهر کشور از جمله شهرهاي کمتر برخوردار مانند دزفول، سبزه‌وار، جيرفت و...هم ارائه مي‌دهيم.
کرمانچي در ادامه با اشاره به برخي علائم و عوامل بيماري سکته قلبي، گفت: بروز سکته قلبي ناشي از افزايش بيماري‌هاي غيرواگيري چون چاقي، چربي خون، فشار خون و... است که زمينه را براي نامساعد شدن جداره رگ‌ها فراهم مي‌کند تا با کوچک‌ترين اتفاق، انسداد رگ ايجاد شود. بايد توجه کرد که قسمت عمده علائم بروز سکته قلبي مربوط به دردي است که با ساير دردها متفاوت است. اين درد که در قفسه سينه رخ مي‌دهد، آزاردهنده و شديد است؛ به‌طوريکه بيمار عرق سرد مي‌کند. البته گاهي اوقات قفسه سينه به دليل کشيدگي‌هاي عضلات هم دچار درد مي‌شود، اما اين درد با درد مربوط به سکته قلبي متفاوت است. درد سکته قلبي دردي شديد است و گاهي تير کشيدن به دست چپ و پشت را هم به دنبال دارد. افراديکه دچار اين علائم مي‌شوند، معمولا دست‌شان را روي قفسه سينه گرفته و از شدت درد خم شده‌اند؛ چراکه اين درد حالتي ناتوان‌کننده دارد.
وي تاکيد کرد: حتما کسي که اين علائم را دارد، با اورژانس تماس بگيرد. زيرا اکثر آمبولانس‌ها داراي دستگار نوار قلب هستند و در محل سکته را تشخيص داده شده و به بيمارستان اطلاع مي‌دهند تا زمان رسيدن بيمار دستگاه و متخصص آماده ‌شوند و خدمات مورد نياز را به بيمار ارائه کنند. با اجراي اين برنامه تاکنون به 26 هزار و 300 بيمار ارائه خدمت شده و متوسط زمان دريافت خدمت‌ آنها 60 دقيقه بوده است. ما فکر مي‌کنيم بايد باز هم در اين حوزه مديريت شود و هدف‌مان اين است که دسترسي مردم به اين خدمت زياد شود. بر همين اساس در حال حاضر از آمبولانس‌هاي هوايي هم کمک مي‌گيريم؛ به‌طوريکه در سال‌هاي گذشته 5 تا 10 درصد آمار حمل بيمار توسط آمبولانس هوايي بابت اين خدمت بوده است.
وي درباره افزايش بروز سکته‌هاي قلبي در جوانان گفت: طبق مطالعات انجام شده 50 درصد سکته‌هاي قلبي در سنين زير 60 سال اتفاق مي‌افتد؛ يعني در سنين فعال زندگي. ما در سنين جواني هم سکته داريم که علت آن هم سبک زندگي غلط است. در حال حاضر خوشبختانه افزايش ماليات بر سيگار تصويب شد، اما هنوز در حوزه قليان مقاومت زيادي وجود دارد. درحاليکه مشخص است که اين پديده دارد به سلامت مردم آسيب مي‌زند. البته شکي نيست که عواملي مثل آلودگي هوا و استرس‌ها نيز در بروز سکته قلبي موثرند.
مشاور معاون درمان وزارت بهداشت در پايان صحبت‌هايش گفت: در حال حاضر اولين علت مرگ کشور سکته قلبي و دومين علت آن سکته مغزي است.


منبع: isna.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/95682/90 دقيقه طلايي که بايد جدي گرفته شود
بستن   چاپ