عوارض کم خوابي به مناسبت روز جهاني خواب در 16 مارس 2018
جمعه 25 اسفند 1396 - 3:12:43 AM
چه خبر - عوارض کم خوابي چيست؟

روز جهاني خواب سالانه برگزار مي شود و هدف از آن نوعي بزرگداشت خواب و بررسي مشکلات مربوط به آن است، مشکلاتي مانند داروهاي خواب، آموزش، جنبه هاي اجتماعي و رانندگي. اين روز توسط کميته جهاني خواب سازماندهي شده است و هدف آن کاهش مشکلات خواب در جامعه از طريق پيشگيري و مديريت اختلالات است. روز جهاني خواب در جمعه قبل از بهار، يعني آخرين جمعه در زمستان برگزار مي شود. اين روز در سال 2018 مصادف شده است با 16 مارس، 25 اسفند.
خواب خوب شبانه براي سلامت فوق العاده مهم است. در حقيقت خواب خوب در شب به اندازه خوردن غذاي سالم و ورزش کردن اهميت و تاثير دارد.
متاسفانه دنياي امروز با الگوي طبيعي خواب تداخل دارد. امروزه اکثر ما کمتر از مردم گذشته مي خوابيم و کيفيت خواب مان نيز کمتر شده است. در ادامه به 10 دليل اهميت خواب اشاره مي کنيم.

1. کم خوابي باعث چاقي مي شود

کم خوابي به شدت با افزايش وزن و چاقي در ارتباط است. افرادي که کمتر مي خوابند بيشتر از کساني که به اندازه کافي مي خوابند در معرض ابتلا به چاقي و اضافه وزن هستند. در حقيقت کم خوابي يکي از مهم ترين عوامل تشديد کننده چاقي و اضافه وزن است.
در پژوهشي که در همين زمينه انجام شد کودکان و بزرگسالاني که داراي خواب کمتري بودند به ترتيب 89 درصد و 55 درصد بيش از ديگران در معرض چاقي بودند.
گفته مي شود تاثير خواب بر روي وزن با عوامل زيادي در ارتباط است، از جمله هورمون ها و انگيزه براي ورزش کردن. اگر سعي داريد وزن خود را کم کنيد، داشتن خواب کافي و خوب يکي از مهم ترين عوامل در فرايند کاهش وزن است.

2. افرادي که خواب خوبي دارند، تمايل به دريافت کالري کمتري دارند

بررسي ها نشان داده اند فرادي که دچار کم خوابي هستند اشتهاي بيشتري داشته و تمايل به دريافت کالري بيشتري دارند. کم خوابي تعادل هورمون هاي اشتها را مختل کرده و گفته مي شود باعث تنظيم نامناسب اشتها مي شود.
اين اختلال باعث بالا رفتن سطح گرلين ghrelin و کاهش سطح لپتين leptin مي شود. گرلين هورمون تحريک کننده اشتها و لپتين هورمون کم کننده اشتهاست.

3. خواب خوب باعث بهبود تمرکز و بهره وري مي شود

عوارض کم خوابي به مناسبت روز جهاني خواب در 16 مارس 2018

خواب براي عملکرد بخش هاي مختلف مغز مهم است، از جمله شناخت، تمرکز، بهره وري و عملکرد. تمام اين بخش ها با کم خوابي يا خواب نامناسب به شکل منفي تحت تاثير قرار مي گيرند.
پژوهشي که در اين زمينه انجام شد نشان داد کم خوابي بر روي بخش هايي از مغز تاثير مي گذارد که تاثير آن بسيار شبيه به مستي ناشي از الکل است. از طرف ديگر خواب خوب باعث بهبود مهارت هاي حل مسئله و همچنين بهبود حافظه کودکان و بزرگسالان مي شود.

4. خواب کافي مي تواند عملکرد ورزشي را به حداکثر برساند

تحقيقات نشان داده اند خوابيدن باعث به حداکثر رساندن عملکرد ورزشي مي شود. در يک بررسي که در اين زمينه انجام شد مشخص شد خواب طولاني تر مي تواند باعث بالا رفتن دقت، سرعت، زمان واکنش و عملکرد ذهني شود.
به علاوه خواب کمتر با عملکرد ورزشي ضعيف و کاهش عملکرد در زنان در سنين بالاتر همراه است. تحقيقي که بر روي 2800 زن انجام شد نشان داد کم خوابي باعث پياده روي آهسته و مشکل در انجام برخي فعاليت ها به صورت مستقل مي شود.

5. کم خوابي باعث بروز حمله قلبي و سکته مغزي مي شود

مي دانيم که کيفيت و ميزان خواب تاثير مهمي بر روي بسياري از عوامل خطرساز دارد. اين عوامل باعث بروز بيماري هاي مزمن از جمله بيماري قلب مي شوند.
مروري بر 15 تحقيق که بر روي افراد کم خواب انجام شد، نشان داد افرادي که شب ها کمتر از 7 تا 8 ساعت مي خوابند، بيش از ديگران در معرض بيماري قلبي و سکته مغزي هستند.

6. خواب بر روي سوخت و ساز گلوکز و ديابت نوع 2 تاثير مي گذارد

کم خوابي بر روي قند خون تاثير گذاشته و حساسيت به انسولين را نيز کاهش مي دهد. در تحقيقي که بر روي مردان جوان و سالم انجام شد، اين افراد به مدت 6 شب تنها 4 ساعت در شب مي خوابيدند که در اين افراد علائم ديابت نوع 2 مشاهده شد.يک هفته پس از اينکه ميزان خواب آنها افزايش پيدا کرد، اين علائم بهبود پيدا کردند.
کساني که شبانه کمتر از 6 ساعت مي خوابند، به طور مداوم مشاهده شده است که در معرض ابتلا به ديابت نوع 2 هستند.

7. کم خوابي با بروز افسردگي در ارتباط است

مشکلات ذهني مانند افسردگي به شدت با کم خوابي و اختلالات خواب در ارتباط هستند. برآورد شده که 90 درصد مبتلايان به افسردگي از کيفيت خواب خود شکايت مي کنند. به علاوه کم خوابي افکار خودکشي را در فرد افزايش مي دهد. مبتلايان به اختلالات خواب مانند بي خوابي و آپنه خواب نيز بيش از ديگران به افسردگي دچار مي شوند.

8. خواب کافي باعث بهبود عملکرد سيستم ايمني مي شود

عوارض کم خوابي به مناسبت روز جهاني خواب در 16 مارس 2018

حتي از دست دادن بخش کمي از خواب باعث مختل شدن عملکرد سيستم ايمني مي شود. تحقيقي در اين زمينه انجام شد و در آن ويروس سرماخوردگي معمولي به شکل قطره بيني به شرکت کنندگان تحقيق داده شد و اين افراد به مدت دو هفته تحت کنترل قرار گرفتند.
محققان درياقتند کساني که کمتر از 7 ساعت مي خوابند سه برابر بيشتر از کساني که خواب کافي دارند، در معرض ابتلا به سرماخوردگي هستند. اگر دچار سرماخوردگي شده ايد، 8 ساعت خواب شبانه براي بهبود سريعتر موثر خواهد بود. خوردن سير بيشتر نيز به بهبود کمک مي کند.

9. کم خوابي باعث افزايش التهاب مي شود

خواب نقش مهمي در بروز التهاب در بدن دارد. در حقيقت کم خوابي باعث فعال شدن نشانگرهاي ناخوشايند التهاب و آسيب سلولي مي شود. کم خوابي به شدت با التهاب سيستم گوارشي در اختلالاتي به نام بيماري هاي روده تحريک پذير در ارتباط است.
در يک بررسي مشاهده شد در افراد مبتلا به بيماري کرون کساني که کم مي خوابند بيشتر از افرادي که به اندازه مي خوابند، عود بيماري را در خود مشاهده مي کنند.

10. خواب بر روز احساسات و تعاملات اجتماعي تاثير مي گذارد

کم خوابي توانايي ما برااي برقراري اجتماعي را کاهش مي دهد. در يک بررسي مشخص شد افرادي که دچار کم خوابي هستند در تشخيص احساساتي مانند عصبانيت و شادي توانايي کمتري دارند.
محققان نيز معتقدند کم خوابي بر روي توانايي ما براي تشخيص مسائل مهم اجتماعي و پردازش اطلاعات عاطفي تاثير مي گذارد.
شعار جامعه خواب در سال 2018 : به دنياي خواب ملحق شويد، ريتم خواب خود را حفظ کنيد تا از زندگي لذت ببريد.

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : عجيب ترين و ترسناک ترين اختلالات خواب

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : علائم کم خوابي که نشان مي دهد شما به اندازه کافي نمي خوابيد!


منبع: سيمرغ

http://www.CheKhabar.ir/News/95395/عوارض کم خوابي به مناسبت روز جهاني خواب در 16 مارس 2018
بستن   چاپ