ترامپ شجاعت خروج از برجام را ندارد
دوشنبه 14 اسفند 1396 - 6:15:55 PM
چه خبر - در کمتر از 48 ساعت مي‌توانيم به غني‌سازي 20 درصد برگرديم

بهروز کمالوندي، معاون و سخنگوي سازمان انرژي اتمي در گفت‌وگو با العالم در پاسخ به اين سوال که فقط چند هفته مانده است به مهلتي که ترامپ براي توافق هسته اي، مشخص کرده ؛ نظر جمهوري اسلامي درباره اين مهلت چيست ؟ گفت: از زماني که ترامپ رئيس جمهور آمريکا شده است به جاي اينکه برجام را تقويت کند، درصدد تضعيف آن بوده که البته اين موضوع جديدي نيست، درطول انتخابات ترامپ تلاش مي کرد که از موضوع برجام به نحوي انتقاد کند طبيعتا بعد از رسيدن به قدرت هم بايد اين تحرکات خود را ادامه مي داد، اما اين حرکات به نحوي است که در واقع براي خود آمريکا در درجه اول مشکل ساز شده است؛ در طول يک سال و خرده گذشته، اتفاقي که رخ داد اگرچه فشارهايي به جمهوري اسلامي به لحاظ استفاده از رفع تحريم هاي اقتصادي به وجود آورد و موانعي ايجاد کرد اما به لحاظ سياسي آمريکا در يک وضعيت انزوا قرار دارد، تقريبا همه کشورهاي اروپايي موافق با برجام هستند و از سياست‌هاي آمريکا انتقاد کردند در عين حال حمايت خود را از برجام اعلام کرده اند .
وي افزود: ترامپ هر از چند گاهي سعي مي‌کند برجام را بهانه کند. او تهديد مي‌کند پايبندي جمهوري اسلامي ايران به برجام را تاييد نخواهد کرد اين درحالي است که پايبندي جمهوري اسلامي ايران به توافق هسته اي مسئله اي فني است و کنگره قادر به انجام آن نيست؛ اگر قرار است جايي هم پايبندي ايران را به توافق هسته‌اي تاييد کند، آژانس بين‌المللي انرژي اتمي است که براي دهمين بار ظرف هفته گذشته ، اين کار را کرد و بنابراين وقتي که آمريکا بخواهد خلاف جريان حرکت کند به لحاظ سياسي مقبوليت خود را از دست خواهد داد اما متاسفانه اين کاري است که ترامپ انجام مي‌دهد.
کمالوندي ادامه داد: امروز تعداد زيادي از مردم و نخبگان آمريکا مخالف سياست هاي ترامپ هستند؛ درسطح جهاني هم شاهد هستيم که او مقبوليت ندارد و اين محدود به مسئله برجام نيست، موارد ديگري هم هست که آخرين آن همان برخوردي است که ترامپ در رابطه با مسئله فولاد با اروپا انجام داده است يا در موضوعات ديگر در حوزه تجارت که خلاف تعهدات قبلي دولت آمريکا، عمل مي کند .
وي در پاسخ به اين سوال که اروپايي‌ها مدعي هستند که فقط آمريکا به برجام پايبند نيست، اما شنيده شده که مذاکراتي بين اروپا و آمريکا وجود دارد و آمريکا اروپا را تحت فشار قرارداده که با ايران درباره موشک هاي بالستيک وارد مذاکره شود تا آمريکا به توافق برجام پايبند باشد و به تعهداتش دربرجام عمل کند ، آيا اين ادعاها صحيح مي باشد؟ گفت: اين بحث مطرح نيست که اروپايي ها بگويند ما در قالب برجام، بايد درباره مسائل موشکي يا منطقه مذاکره کنيم، اروپايي ها مي‌دانند روي چه چيزي با ايران تعهد کرده‌اند و اين موضوع براي آنها کاملا مشخص است.
سخنگوي سازمان انرژي اتمي ادامه داد: تعهد ما در رابطه با مسائل موشکي اين است که موشک‌هايي که قابليت حمل کلاهک‌هاي هسته‌اي را داشته و براي اين کار طراحي شده باشند توليد يا آزمايش نکنيم که جمهوري اسلامي ايران اين را پذيرفته و به آن عمل هم مي کند، منتهي وقتي گفته مي شود موشک، موشک مي تواند از يک راکت کوتاه با برد يک کيلومتر تا چندهزار کيلومتر را شامل شود؛ بنابراين نمي توانيم اين موضوع را کلي مطرح کنيم ، بايد مشخص شود که چه نوع موشکي مد نظر است.
وي ادامه داد: اگر منظور از مذاکره در خصوص موشک آن چيزي است که در برجام مورد بحث قرار گرفته يعني موشک هاي حامل کلاهک هسته اي که اين در واقع توسط جمهوري اسلامي کاملا رعايت مي شود، اروپايي‌ها هم چيزي نگفته‌اند که جمهوري اسلامي اين موضوع را رعايت نمي‌کند و ما بايد در اين زمينه با ايران مذاکره کنيم .
کمالوندي در پاسخ به اين سوال که اروپايي‌ها اصرار دارند که يک توافقي پيرامون موشک‌هاي ايران داشته باشند؟ افزود: اروپا تحت فشار آمريکا موضوعاتي را مطرح مي‌کند اما اينکه به طور کلي جمهوري اسلامي بپذيرد پيرامون بحث موشکي صحبت کند، مواضع ما کاملا مشخص است و اينکه مسائل دفاعي ما مسائل قابل مذاکره اي نيست و اگر اروپايي ها مواضعي را مطرح کرده اند ما نيز مواضع خود را اعلام کرده ايم اما اينکه ، مذاکراتي داشته باشيم که دو طرف درباره مسائل موشکي صحبت کنند اصلا چنين چيزي نمي تواند مطرح شود؛ در چارچوب برجام که قطعا نمي تواند مطرح شود و خارج از چارچوب برجام هم جمهوري اسلامي ايران اين مسئله را نمي پذيرد. بنابراين اگر حرفي را يکي دو کشور در جهت سياست‌هاي آمريکا مطرح مي‌کنند، اين نمي‌تواند ارتباطي به بحث برجام داشته باشد يا بتواند موضوعي باشد براي فشار بر جمهوري اسلامي ايران که براي آنها نتيجه‌اي داشته باشد، تقريبا مي‌توان گفت اعلام برخي مواضع عملا نتيجه خاصي براي آن‌ها ندارد.
سخنگوي سازمان انرژي اتمي در پاسخ به اين سوال که آيا ايران حاضر مي‌شود براي حفظ برجام ، پاي ميز مذاکره بنشيند و درباره موشک هاي بالستيک مذاکره کند؛ آيا مسولين ايراني به اين جمع بندي و نتيجه رسيده اند که براي حفظ برجام ، بايد براي بررسي موشک‌هاي بالستيک سر ميز مذاکره بنشينند؟ گفت: تا جايي که ما درقالب برجام اطلاع داريم، چارچوب برجام مشخص شده است و در برجام اشاره اي به مسئله موشک نشده است در قطعنامه سازمان ملل، از جمهوري اسلامي ايران دعوت شده، البته نه اينکه جمهوري اسلامي ايران تعهدي داده باشد، بلکه خواسته شده که تا يک زماني البته نه براي هميشه و براي (مدت ده سال) از توليد اين نوع موشک ها خودداري کند.
وي ادامه داد: اگر بخواهيم ما اين را به عنوان سازمان انرژي اتمي مطرح کنيم، آنچه که مربوط به برجام مي شود اين است که ما در برجام بحث موشکي نداريم ، بلکه در داخل قطعنامه به نحوي اشاره و دعوت مي شود از جمهوري اسلامي ايران و البته جمهوري اسلامي تعهدي نداده است و اين بدان مفهوم نيست که ما اين کار را نمي کنيم ما پذيرفتيم و قبول هم داريم که اصلا موشک هاي ما براي مسائل هسته‌اي نيست و جمهوري اسلامي با سلاح هسته اي موافق نيست و آن را غيرانساني مي‌داند و فتواي مقام معظم رهبري در اين خصوص مسير راه ماست.
کمالوندي گفت: اگر حفظ برجام مستلزم اين باشد که پيرامون بسياري از مسائل بحث کنيم و آيا اين کار صورت مي گيرد يا نه موضوعي نيست که ما در سازمان انرژي اتمي تصميم بگيريم . اما اگر بخواهيد نظر بنده را بدانيد به عنوان کسي که دهها سال تجربه ديپلماتيک دارد ، به شما عرض مي کنم براساس مواضع کشورمان قرار نيست ما درباره مسائل دفاعي کشورمان مذاکره کنيم. اين مسئله ، مسئله جدي است، قرار نيست بنشينيم بگوييم حالا ما موشک با اين ابعاد و مشخصات خواهيم داشت يا نخواهيم داشت يا اينکه چه نوع سلاحي خواهيم داشت و چه نوع سلاحي نخواهيم داشت، اصولا هيچ کشوري هم اين کار را نمي کند، مخصوصا وقتي که شما تعهدات بين الملي شناخته شده اي داريد .
وي ادامه داد: ما قرار نيست که سلاح هسته اي توليد کنيم ، و خودمان هم گفته ايم دنبال سلاح هايي که براي پرتاب سلاح هاي هسته اي طراحي شده نيستيم و اين نوع سلاح را نه طراحي، نه توليد و نه آزمايش مي کنيم، بنابراين خيلي واضح مي گويم اينکه اگر مذاکراتي خارج از موضوع برجام وجود داشته باشد، مثل مسائل دفاعي ، به خاطر حفظ برجام ، به نطر بنده بعيد است. نمي شود گفت که چون آمريکا حالا يک کاري را انجام داده پس بقيه مبرا هستند و بايد برجام ادامه پيدا کند، در چنين وضعيتي در اختيار ايران است که برجام را ادامه بدهد يانه، بخشي از تعهدات خود را اجرا کند يا نه و اين بخش کلي باشد يا جزئي. ما محاسبات مختلف انجام مي دهيم و بعد از محاسبات است که تصميم گرفته مي شود.
تا الان هم جمهوري اسلامي ايران عقلاني و بر اساس منافع خودش تصميم گرفته، همه ملاحظات در نظر گرفته مي شود و بعد تصميم گرفته خواهد شد که چه کار را انجام بدهيم.
وي در پاسخ به اين سوال که در صورت لغو برجام از سوي آمريکا تدابير ايران درباره ميزان غني سازي يا پژوهش هاي اتمي چه خواهد بود گفت؟ بر خلاف آن چيزي که نشان مي دهد ترامپ شجاعت لازم را ندارد چون اگر قرار است که يک کاري را انجام بدهند دليلي ندارد که فقط حرفش را بزنند، آنها اول گفتند که مي خواهند برجام را پاره کنند بعد گفتند مي خواهند از آن خارج شوند حالا هم مدت هاست که به بهانه هايي دارند اين قضيه را به تعويق مي اندازند و در عين حال به نحوي دارند از تعهدات خود تخطي و خلف وعده مي کنند يا ابهام ايجاد مي کنند و مانع بقيه مي شوند که روابط اقتصادي و تجاري با ايران داشته باشند؛ همه اين ها در دنيا رصد و دنيا متوجه مي شود که يک کشوري که خود را ابرقدرت مي داند به تعهداتي که پذيرفته پايبند نيست در اين وضعيت حتما آنها خودشان را در شرايط بدتري قرار مي دهند چون ما هميشه راه هاي مختلفي داريم.
وي ادامه داد: در بحث خروج آمريکا از برجام و اين که ما چه اقدامي خواهيم کرد، بخشي به تصميم سياسي در کشور بر مي گردد اما اگر بخواهد در اجرا اقدامي شود که مفهومش آن باشد که ما برگرديم به وضعيت گذشته دست ما خيلي باز است. ما کارهاي زيادي مي توانيم انجام بدهيم. ما از نظر سطح و مقدار غني سازي، تعداد سانتريفيوژ و ديگر موارد مي توانيم به سرعت اقداماتي انجام بدهيم.
کمالوندي در پاسخ به اين سوال که آيا مي توانيد زماني را براي بازگشت به دوره قبل از توافق اتمي به ما ارائه دهيد؟گفت: ما نه تنها مي توانيم به وضعيت قبل برگرديم بلکه به مراتب مي توانيم چندين برابر جلوتر از قبل بازگرديم. به طور مثال اگر ما بخواهيم 20 درصد غني سازي کنيم در کمتر از 48 ساعت مي توانيم اقدام کنيم. ما بر اساس ماشين هاي جديدي که به کار مي گيريم مي توانيم سرعت غني سازي را بالا ببريم.
وي ادامه داد: به طور مثال ما ماشين هايي (سانتريفيوژ) داريم که غير از ماشين‌ها "IR1" تمام کارهاي تاييديه آن طي شده و حد اقل دو ماشين داريم که ظرفيت بالاتري نسبت به "IR1" دارند ولي از آنها توليد نکرده ايم يا به مقدار کم بوده است اما اکنون که تست هاي آن انجام شده و مورد تاييد است، بلافاصله مي توانيم با ماشين هاي جديد شروع به توليد کنيم علاوه بر اين تعداد ماشين هاي قديم که در انبار داريم و جمع آوري شده اند هم مي تواند دوباره جايگزين شوند و شايد ظرف مدت دو الي سه ماه تمام ماشين هايي که جمع آوري شده بودند دوباره در جاي خودش قرار بگيرند.
کمالوندي افزود: به طور مثال اگر قبلا دو تا آبشار 20 درصد توليد مي کردند ممکن است ما چهار آبشار را بگذاريم 20 درصد توليد کنند، اگر تصميم اين باشد که براي سوخت نيروگاه تهران 20 درصد توليد کنيم اکنون مي‌توانيم با سرعت بيشتر نسبت به قبل اين کار را انجام دهيم. ما در گذشته ماشين هاي جديد همچون "آي آر 8" و "آي آر 6" نداشتيم. ماشين هاي "آي آر 8 " قدرتش 24 برابر ماشين قبلي است بنابر اين ما در مدت زمان کوتاهي مي توانيم برسيم به وضعيتي که به مراتب جلوتر از وضعيت قبلي باشد و آنها مي دانند که معني اين حرف چيست. به هر حال وقتي ميزان سطح غني سازي و تعداد سانتريفيوژ بالاتر برود، مفهوم خواهد داشت.
به گفته وي، البته ما بر اساس پادمان و پروتکل تعهدات خودمان را داريم و تعهدات پادماني را قطعا چه با برجام و چه بي برجام انجام خواهيم داد. آنها از ابتدا نگران بودند و ما از ابتدا مي گفتيم که نگراني شما بي مورد است ولي وقتي که قرار باشد آنها توجهي به تعهدات خود نداشته باشند ما نيز به نگراني آنها توجهي نداريم و سعي مي کنيم به برنامه خودمان در چارچوب پادمان سرعت بدهيم و آنها نيز قطعا مي دانند که به لحاظ فني ما در وضعيتي هستيم که شرايط ما از نظر سرعت کار به مراتب بهتر از قبل است.
معاون سازمان انرژي اتمي در پاسخ به اين سوال که شروط ارائه شده توسط رييس جمهور آمريکا براي تاييد برجام، چيست، آيا آماده بررسي يا اجراي برخي از شروط هستيد يا گفت و گو درباره آن ، مانند موشک هاي اتمي يا نزديک نشدن به ساخت سلاح اتمي؟خاطر نشان کرد: شروط ترامپ براي کنگره طرح شده و از کنگره خواسته که چهار شرط غير قابل اجرا را عليه ايران وضع کند از جمله اين که محدوديت هاي ايران در برجام دايمي شود که اين يک رويا براي آمريکا خواهد بود و قطعا چنين اتفاقي نخواهد افتاد. اگر آمريکايي ها بخواهند قوانين و مقرارتي در کنگره وضع کنند براي اين که چنين کاري انجام شود در واقع براي روياهاي خود چنين قوانيني را وضع خواهند کرد و ممکن است بخواهند 30 سال هم پاي اين روياهاي خود بنشينند اما بالاخره روزي خواهد رسيد که بايد حقيقت را بپذيرند مانند روزي که براي اوباما رسيد و حق هسته اي ايران را پذيرفت.
وي ادامه داد: اوباما هم اعلام کرد اگر مي‌توانستم پيچ و مهره صنعت هسته‌اي ايران را باز مي کردم ولي در نهايت رسيد به جمع بندي که اين کار عملي نيست بنابر اين از روياي خود دست کشيد حالا ممکن است ترامپ هم يک رويايي داشته باشد که زماني را براي آنها خواهد برد ولي بالاخره به يک واقعيتي مي رسند. چهل سال گذشته؛ آنها روياها و آرزوهاي زيادي عليه نظام جمهوري اسلامي ايران داشتند از کودتا گرفته تا جنگ تحميلي و روش هاي مختلفي به کار بردند که يکي از آنها بحث هسته اي است. اما ما اکنون بسيار با آرامش و خيال راحت داريم به آينده مي نگريم، وقتي به گذشته نگاه مي کنيم دوره هاي بسيار سختي را گذرانده ايم و در آن دوره ها موفق بوديم. به طور مثال جنگ تحميلي، جنگ ايران با يک کشور نبود جنگ با تمام دنيا بود، همه اين کشورهايي که اکنون هستند به اضافه شوروي آن موقع، کمک مي کردند به صدام ولي نتيجه کار چه شد، بنابراين مطمئن هستيم که اگر دوره هاي خيلي سخت را گذرانده ايم دوره هايي که خيلي هم سخت نيست را به راحتي پشت سر خواهيم گذاشت.
کمالوندي در رابطه با طرح ساخت موتورهاي اتمي براي کشتي ها گفت: اين مساله يک بحث بلند مدت است و مربوط به يک يا دو سال ديگر نيست شايد مثلا 10 سال زمان ببرد ما بتوانيم پيشران هسته اي داشته باشيم. اين موضوع مستلزم يک سري کارهاي علمي، تکنولوژيک، صنعتي ، تحقيقاتي و دانشگاهي است . مهم اين است که اين مساله اکنون در برنامه کاري جمهوري اسلامي ايران قرار گرفته البته ما به تعهدات خودمان پايبند هستيم به طور مثال اگر قرار باشد سوختش بالاي 3.67 برود قطعا ما مسير خودش را طي خواهيم کرد که دو تا مسير مي تواند داشته باشد، يکي در دل برجام است که اگر نياز به سوخت با غناي بالاتر باشد بايد در کميسيون مشترک مطرح شود و روش هاي مختلف ديگري هم هست و يا اين که مي تواند حتي زير 3.67 باشد کما اين که بوده دردنيا که با 3.14 هم پيشران هسته اي داشته اند. ممکن است ابتدا يک مدلي را با ظرفيت کوچک با غناي کم داشته باشيم.
وي گفت: ما به دليل اين که بيشترين ساحل را در درياهاي آزاد بين کشورهاي منطقه داريم و بيشترين تعداد کشتي را داريم به طور مثال در بحث نفت‌کش‌ها اولين ناوگان دنيا را از نظر تعداد و ميزان ظرفيت دارا هستيم بنابر اين ممکن است پيشران دراين زمينه مورد استفاده باشد. مهم اين است که در اين زمينه تصميم گرفته شده و بودجه اش ديده شده و کارهاي اوليه تحقيقاتي آن شروع شده و ما اين موضوع را به آژانس نيز براساس کد 3.1 اعلام کرده ايم که قصد اين چنيني داريم و يک برنامه بلند مدت است.


منبع: isna.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/94623/ترامپ شجاعت خروج از برجام را ندارد
بستن   چاپ