خطرات جبران ناپذير مصرف عسل براي نوزاد
سه شنبه 8 اسفند 1396 - 9:41:46 AM
چه خبر - عوارض مصرف عسل براي نوزادبدترين تاثير عسل بر نوزاد چيست؟

هرگز به کودک زير يک سال نبايد عسل داد که براي سلامتي او مضر است. دادن عسل به نوزاد زير يک سال باعث بروز مسموميت بوتوليسم Botulism مي شود.
بوتوليسم در اثر اسپورهاي باکتري بوتولينم بوجود مي آيد. اسپورهاي اين باکتري به مقدار زيادي در خاک ، گرد و غبار و عسل وجود دارد. اگر اين اسپورها توسط افراد بزرگسال بلعيده شوند، تأثير بدي بر آنها ندارند. ولي اگر وارد بدن نوزاد شوند، در مجراي گوارشي او تکثير مي يابند و باعث توليد سم بوتولينوم Botulinum مي شوند. حتي اگر براي شيرين شدن سر پستانک نوزاد، عسل به آن بماليد، چنين واکنشي را در بدن او ايجاد خواهد کرد.
سم بوتولينوم به عنوان کشنده ترين سم براي انسان شناخته شده است. مقدار کشنده آن يک ده ميليونيم ميلي گرم به ازاي هر کيلوگرم وزن بدن است که اين مقدار با چشم غيرمسلح ديده نمي شود. اگر اين مقدار بسيار جزئي وارد جريان خون شود ، در کمتر از چند دقيقه با فلج کردن عضلات تنفسي، باعث مرگ فرد مي شود.
دادن عسل به نوزاد زير يک سال باعث بروز مسموميت بوتوليسم مي شود.بوتوليسم نوزادان، در تمام قاره ها به جز آفريقا وجود دارد.
بوتوليسم مي تواند توسط خاک يا گرد و غبار ( به خصوص گرد و خاک کيسه جارو برقي ) در نوزاد ايجاد شود، ولي خوردن عسل، مهم ترين عامل بروز اين مسموميت است. مسموميت بوتوليسم در نوزادان زير يک سال اتفاق مي افتد ، ولي بيشتر تا سن 6 ماهگي است. خوشبختانه در بيشتر موارد، مقدار سم آنقدر کم است که مسموميت غيرقابل تشخيص است.
اولين علامت بوتوليسم در نوزاد ، يبوست است( البته يبوست در بسياري از نوزادان شايع است و خطري هم ندارد ) که 3 تا 30 روز بعد از خوردن عسل بروز مي کند. در طي روزهاي بعدي نوزاد دچار ضعف ، بي ميلي به غذا، کاهش اشتها و گريه کردن ضعيف مي شود.
اگر بيماري پيشرفت کند، نوزاد کمتر و کمتر حرکت مي کند و آب از دهانش مي ريزد.عمل مکيدن و بازکردن دهان کاهش مي يابد. عدم کنترل سر نيز از علائم جدي اين بيماري است. حتي تنفس ضعيف ممکن است به تدريج يا بطور ناگهاني بروز کند.
پس اگر کودک سالمي دچار علائم بالا شد يعني يبوست همراه با ضعف در مکيدن و گريه کردن يا نفس کشيدن، بايد او را نزد پزشک ببريد ، زيرا ممکن است دچار بوتوليسم شده باشد، مگر اينکه علت ديگري براي اين ضعف وجود داشته باشد.
اگر پزشک تشخيص داد که کودک دچار بوتوليسم شده است، بايستي براي مدت يک ماه در ICU تحت مراقبت ويژه باشد ( با سيستم تهويه خودکار و غذاخوردن متناوب از راه لوله ). بعد از آن براي مدت دو هفته هم در بيمارستان بستري شود.
اگر پزشک بوتوليسم را به درستي و فوري تشخيص دهد و نوزاد هم سريعاً تحت درمان و مراقبت قرار بگيرد، هيچ خطري سلامتي نوزاد را تهديد نخواهد کرد و مي تواند کاملاً بهبود يابد. ميزان مرگ ناشي از اين مسموميت در نوزادان بستري در بيمارستان کمتر از يک درصد است.
اخيراً يک پادزهر براي اين مسموميت کشف شده است که مي تواند مدت زمان بستري شدن در بيمارستان و ICU را کاهش دهد. مؤثرترين روش براي جلوگيري از مسموميت بوتوليسم در نوزاد، ندادن عسل به اوست. شير مادر نيز شدت بوتوليسم را کاهش مي دهد.
بنابراين علي رغم فوايد فراوان عسل، مصرف آن در کودکان زير يک سال مجاز نمي باشد و براي سلامتي آنها مضر است.

تداخلات خوراکي با عسل

خطرات جبران ناپذير مصرف عسل براي نوزاد

امکان تداخل غذايي با مصرف همزمان برخي موادغذايي وجود دارد اما متاسفانه تاکنون تحقيقات کامل و وسيعي روي اين تداخل‌ها انجام نشده که بتوان نتيجه آنها را به شکل مقاله‌هاي علمي چاپ و به آن استناد کرد. يعني بيشتر باورها در مورد تداخل موادغذايي مختلف که در ميان مردم رواج دارد، به‌صورت تجربي شکل گرفته‌اند. برخي از اين باورها درست و برخي ديگر نادرست هستند و نمي‌توان آنها را به تمام مردم با طبع و مزاج‌هاي مختلف تعميم داد.

عسل کاملا بي ضرر است؟

بسياري از افراد به تصور اينکه عسل بيماري‌زا نيست آن را بي‌رويه مصرف مي‌کنند و علت آن اين است که در بسياري از رسانه به مشکلات ناشي از مصرف شکر و قند پرداخته‌شده است و عوارض مصرف زياد از حد عسل کمتر رسانه‌اي شده است.
بر اساس تحقيقات پزشکي به‌طورقطع مصرف عسل از شکر و قند براي افراد بهتر است اما همگان بايد در مصرف اين ماده مهم غذايي نيز رعايت‌هاي پزشکي را مدنظر قرار دهند.
اتفاقي که در مصرف بيش‌ازحد عسل در بدن مي‌افتد دقيقاً مشابه مصرف زياد شکر است. قند دريافتي زياد لوزالمعده را وادار به توليد انسولين اضافي مي‌کند و مازاد آن در بدن به‌صورت چربي ذخيره مي‌شود و اين رخداد دقيقاً آغاز فرايند چاق شدن انسان است. مشکلات قلبي و بيماري‌هاي کبدي عوارض ديگري از زياده‌روي در مصرف هر نوع قند حتي عسل است.


منبع : alodoctor.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/93123/خطرات جبران ناپذير مصرف عسل براي نوزاد
بستن   چاپ