همه چيز درباره شايعه توفان مغناطيسي ساعت 12 امشب
يکشنبه 15 بهمن 1396 - 9:47:18 AM
چه خبر - شايعه توفان مغناطيسي ساعت 12 امشب

چند ساعت پيش، توفان خورشيدي بزرگي در جهتي متفاوت با زمين فوران کرد؛ اما شايعاتي بي‌سروته درمورد تأثير مخرب آن روي گوشي‌هاي موبايل پخش شده است.

پيام زير چندساعتي است که در شبکه‌هاي اجتماعي دست‌به‌دست مي‌شود:
«اخبار 30-20 اعلام کرد ساعت 12 شب، طوفان مغناطيسي در پيش است. موبايل همراه خود را در دست خود نگه نداريد؛ در اين ساعت امکان مرگ وجود دارد. امشب از ساعت 12:30 تا ساعت 3:30 صبح، امواج الکترومغناطيسي خطرناکي حاصل از طوفان خورشيدي از کنار زمين رد مي‌شود. پس گوشي‌هاي همراه خودتان را خاموش کنيد، حتي گوشي خود را نزديک بدن خود نگذاريد که ممکن است به شما صدمه بزند. اين خبر در گوگل، ناسا و بي‌بي‌سي‌نيوز هم گفته شده. لطفا اين پيام را به کساني که سلامتي‌شان براي شما اهميت داره، بفرستيد.»

حقيقت ماجرا چيست؟ آيا توفان امشب واقعيت دارد؟

خوشبختانه، چندين تلسکوپ و رصدخانه فضايي مانند سوهو و SDO، خورشيد را پيوسته زير نظر دارند و مي‌توانند از چند روز قبل، شدت و جهت توفان‌هاي مغناطيسي خورشيدي را تشخيص دهند. مرکز هشدار شفق‌هاي قطبي ناسا (سازمان ملي هوانوردي و فضانوردي ايالات‌متحده) هم پيوسته اين موضوع را اطلاع‌رساني مي‌کند.
ساعاتي پيش، رصدخانه ديناميک خورشيدي ناسا، SDO، حفره‌اي را در ناحيه قطبي تاج خورشيد آشکار کرد. اين حفره که بر فراز قطب شمال خورشيد پديد آمده، سبب شده است ميزان بيشتري از بادهاي خورشيدي به فضا پراکنده شود.
هرچند جهت اين حفره رو به زمين نيست، اما پيش‌بيني مي‌شود که بخشي از بادهاي خورشيدي از مسير مستقيم خود منحرف شوند و روزهاي 4 فوريه و 5 فوريه (15 و 16 بهمن)، ميدان مغناطيسي زمين را خراش دهند. بر اثر اين برخورد، احتمال دارد توفان‌هاي ژئومغناطيسي ضعيفي همراه با شفق‌هاي قطبي در مناطق قطبي زمين اتفاق بيفتد.
روي زمين، تنها ساکنان نواحي قطبي شمالي و جنوبي زمين هستند که ممکن است اثرات اين توفان مغناطيسي را به شکل شفق‌هاي قطبي در آسمان شبانگاهي خود ببينند. اين پديده بر فراز عرض‌هاي جغرافيايي مياني (از جمله کشور ما) ديده نمي‌شود و تأثيري هم روي وضعيت شبکه انتقال برق و شبکه‌هاي مخابراتي زميني و ارتباطات غيرماهواره‌اي نخواهد گذاشت.
در مدار زمين هم مهندسان صنايع فضايي تدابيري را براي امن ماندن ماهواره‌ها و فضانوردان ايستگاه فضايي بين‌المللي به کار مي‌بندند تا کمترين آسيبي به تجهيزات الکترونيکي آن‌ها وارد نشود.


چگونه چنين چيزي ممکن است؟

وقتي ذرات باردار پرانرژي از خورشيد به زمين مي‌رسند، تحت تأثير ميدان مغناطيسي قدرتمند زمين منحرف مي‌شوند و بخشي از آن‌ها درون خطوط ميدان مغناطيسي به سمت قطب‌هاي مغناطيسي زمين (که در نزديکي قطب‌هاي جغرافيايي مخالف واقع شده‌اند) منحرف مي‌شوند. معمولا بر فراز مناطق قطبي (عرض جغرافيايي بالاتر از 66 درجه)، اين ذرات باردار آن‌قدر به زمين نزديک مي‌شوند که به مولکول‌هاي جو مي‌خورند؛ انرژي خود را به آن‌ها منتقل مي‌کنند و آن‌ها را به نورافشاني وامي‌دارند. اين نورافشاني را تحت عنوان «شفق قطبي» مي‌شناسيم.
توفان‌هاي مغناطيسي خورشيدي اگر قدرت زيادي داشته باشند، مي‌توانند شبکه‌هاي توزيع برق، شبکه‌هاي مخابراتي و ارتباطات ماهواره‌اي را مختل کنند و مدارهاي الکترونيکي ماهواره‌ها را بسوزانند. قدرتمندترين توفان قدرتمندي که به زمين برخورد کرده، قرن نوزدهم اتفاق افتاد و سبب شد خطوط تلگراف در سراسر زمين تا چند ساعت قطع شوند و شفق قطبي تا عرض‌هاي جغرافيايي حدود 50 درجه ديده شود.


منبع: khabaronline.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/90376/همه چيز درباره شايعه توفان مغناطيسي ساعت 12 امشب
بستن   چاپ