واکاوي ريشه فرهنگي برخورد سخيف فرماندار گلپايگان با اهالي رسانه
پنجشنبه 12 بهمن 1396 - 10:48:22 AM
چه خبر - خبرنگار دشمن تو نيست

فيلم کوتاهي از برخورد نامناسب فرماندار گلپايگان با يک خبرنگار در شبکه‌هاي اجتماعي دست به دست شد و اعتراض‌ها و واکنش‌هاي زيادي را به همراه داشت. برخي اصلاً باور نمي‌کردند آن کسي که در فيلم فرياد مي‌زند، خط و نشان مي‌کشد و دستش را به نشانه زدن بالا مي‌برد، مسؤول و يک مقام منطقه‌اي باشد و عده‌اي هم ضمن بيان انتقادها و نقطه‌نظرشان، خطاب به ساير مسؤولان مربوط، خواهان رسيدگي هر چه سريع‌تر به اين موضوع شدند.
البته اين انتقادها و واکنش‌ها تنها شامل حال اهالي رسانه و قلم نشد و برخي از مسؤولان نيز نسبت به اين موضوع واکنش نشان دادند. در پي برخورد عجيب فرماندار گلپايگان با يک خبرنگار که در جلسه روساي شوراي اسلامي چهار شهر شهرستان گلپايگان صورت گرفته بود، بهرام سرمست، مديرکل سياسي وزارت کشور نيز خواستار رسيدگي به موضوع توسط استاندار اصفهان شد.
او شب گذشته در اين زمينه اظهار کرد که
«بنده اين موضوع را با استاندار اصفهان مطرح کردم تا جزئيات اين اتفاق را مورد بررسي قرار دهد و متناسب با آنچه رخ داده است، تصميم‌گيري شود. اين برخورد فرماندار با يک خبرنگار به هيچ وجه قابل قبول نيست.»
محسن مهرعليزاده، استاندار اصفهان نيز در واکنش به برخورد فرماندار گلپايگان با يک خبرنگار، با انتشار پيامي در صفحه شخصي توئيتر خود نوشت «وظيفه خود مي‌دانم به‌ خاطر برخورد صورت گرفته از سوي فرماندار گلپايگان با يک خبرنگار پوزش بطلبم. فرماندار را احضار کردم تا موضوع بررسي و اقدام لازم صورت گيرد.»
همچنين جمعي از اصحاب رسانه استان اصفهان نيز در نامه‌اي اعتراض خودشان را نسبت به توهين و تهديد فرماندار گلپايگان به خبرنگار حاضر در مراسم بيان کردند و خواستار رسيدگي به اين موضوع شدند. در ابتداي اين نامه آمده است که
«اينجانبان امضاءکنندگان ذيل اصحاب رسانه استان اصفهان اعتراض خود را نسبت به رفتار دور از شأن فرماندار گلپايگان در برخورد سخيف با يکي از خبرنگاران اعلام و از استاندار اصفهان خواهان پيگيري و برخورد با وي و اعلام نتيجه به مردم فهيم استان هستيم. در غير اين صورت، اقدام قانوني عليه اين فرد را حق خود دانسته و از طريق مراجع قضايي اقدام مي‌کنيم.»
تمام اين واکنش‌ها، در نهايت فرد خاطي را به عذرخواهي واداشت و او را وادار به توضيحاتي کرد که چندان از رفتاري که در شبکه‌هاي اجتماعي بازتاب داشته، فراتر نيست.
فرماندار گلپايگان گفته است:
خبرنگار داشته عکس مي‌گرفته و وقتي هم من گفتم نبايد عکس بگيري ديگر نبايد مي‌گرفت. مگر واجب است عکس بگيرد؟
او البته همچنين گفته است:
اگر رفتار بنده بي‌ادبي به شأن خبرنگاران بوده، عذرخواهي مي‌کنم.
با اين حال اين عذرخواهي‌ هم افاقه نکرد و سرانجام اعلام شد که فرماندار گلپايگان روز چهارشنبه برکنار شده است.
در همين راستا رضا قوي‌فکر، دبير انجمن پيشکسوتان مطبوعات و روزنامه‌نگار باسابقه در گفت‌وگويي در واکنش به اين موضوع، اظهار کرد:
مسؤولان نيز همانند خيلي از اقشار جامعه ما رسانه، خبر و خبرنگار را نمي‌شناسند. بعضي از مسؤولان فکر مي‌کنند که خبرنگار کارمند آنهاست؛ همان‌طور که به کارمندشان دستور مي‌دهند و امر و نهي‌ مي‌کنند، با خبرنگاران هم برخورد مي‌کنند و اين آگاهي را ندارند که خبرنگار، آيينه جامعه، واسط بين مسؤولان و جامعه است و سنگ خودش را به سينه نمي‌زند. خبرنگار مشکلات مردم را به مسؤولان مطرح مي‌کند و پاسخ آنها را به مردم انتقال دهد.
او افزود:
متاسفانه گاهي به گونه‌اي با خبرنگاران برخورد مي‌شود که انگار خبرنگار دشمن است. باور کنيد اگر خبرنگاري مشکلي را مطرح مي‌کند، به خاطر مسائل شخصي نيست. بلکه به اين خاطر است که خبرنگار خودش را نماينده مردم مي‌داند. اما مسؤولان تصور مي‌کنند که اگر خبرنگار خبري را از مسؤولي چاپ کرد و او نتوانست به وعده‌هايش عمل کند و اگر باز از او سوال شد، دشمني در ميان است.
قوي‌فکر همچنين گفت:
آقاي فرماندار گلپايگان بايد توجيه شود که خبرنگار دشمن تو نيست، بلکه همراه تو است و وظايف خاص خودش را دارد. البته بدون هيچ جسارتي به اين آقاي فرماندار بايد بگويم که وقتي ما با مشکل فقر فرهنگي و پايين بودن سواد اجتماعي و ظرفيت اجتماعي مواجهيم، نتيجه همين مي‌شود.
اين روزنامه‌نگار پيشکسوت ادامه داد:
کسي که فرماندار است، بايد خيلي بيش از اين حرف‌ها صبور باشد که حتي اگر کسي به او توهين هم کند، چنين برخوردي از خود نشان ندهد، چه برسد به خبرنگاري که در حال عمل به وظيفه‌اش است.»
او تاکيد کرد:
متاسفانه بسياري از مسؤولان ما خبرنگار و رسانه را نمي‌شناسند و نمي‌دانند که خبرنگار يعني استقلال و چشم عقاب جامعه. بايد براي مسؤولان کلاس توجيهي گذاشته شود تا آداب معاشرت با انسان‌ها و خبرنگاران را ياد بگيرند.
قوي‌فکر با بيان اينکه «البته برخي از خبرنگاران هم رفتار حرفه‌اي ندارند»،اظهار کرد:
اگر جاي آن خبرنگار حاضر در جلسه بودم، بدون هيچ بحثي جلسه را ترک مي‌کردم و آنچه را در جلسه رخ داده بود، در رسانه‌ام روايت مي‌کردم تا به گوش جامعه برسانم.»

مسؤولان آداب برگزاري جلسه را ياد بگيرند

همچنين بيژن نفيسي - ديگر روزنامه‌نگار باسابقه - با اشاره به رفتار فرماندار گلپايگان با خبرنگار حاضر در يک جلسه اداري رسمي، اظهار کرد:
به طور کلي بايد گفت، نبايد يک‌طرفه به مسائل نگاه کرد. به هر حال فيلم منتشر شده بخشي از اين جلسه است و ما پيش و بعد از آن را نمي‌دانيم. اما در کل مي‌توان گفت که بخش زيادي از مشکلات اين‌چنيني به روابط عمومي‌ها برمي‌گردد. اگر در سازمان‌ها به روابط‌عمومي‌ها بيشتر توجه نشان داده و از افراد حرفه‌اي براي اين کار دعوت شود، کمتر شاهد اين اتفاقات خواهيم بود. طبيعتا روابط‌عمومي‌ها از اهميت رسانه‌ها آگاه هستند و در عين حال مي‌توانند اين موضوع را براي مسؤولان مربوطه سازماني که در آن مشغول به کار هستند نيز توضيح بدهند. مشخص است که اگر اين رابط وجود نداشته باشد، مسئولي در ميان جلسه برمي‌گردد به خبرنگار مي‌گويد از من فيلم يا عکس نگير! در حالي که خبرنگار در حال انجام وظيفه‌اش است. اگر نمي‌خواهيد از شما فيلم و عکس گرفته شود، پس چرا از خبرنگار دعوت کرده‌ايد؟! اينجاست که خلاءها احساس مي‌شود که اصلا چه کسي از خبرنگار دعوت کرده است؟»
او افزود:
اگر مسئولي مي‌خواهد از او فيلم يا عکس گرفته نشود، بايد پيش از جلسه اين موضوع را با روابط عمومي مطرح کند؛ نه اينکه در ميان جلسه مستقيم با خبرنگار برخورد کند. اينها نشانگر اين است که مسؤولان ما هيچ شناخت و دانشي از خبرنگار و رسانه ندارند. به هر حال، برخورد صورت گرفته توسط فرماندار گلپايگان اصلا خوب نيست و از نظر اخلاق رسانه‌اي، اداري و اجتماعي، اين برخورد درست نيست. نمي‌شود با پرخاش سخن گفت. اين موضوع بايد به مسؤولان آموزش داده شود و مسؤولان هم خودشان را بي‌نياز از آموزش ندانند. خيلي مؤدبانه مي‌توان درخواست کرد که فيلم يا عکس گرفته نشود و اين شيوه برخورد فرماندار گلپايگان اصلا پسنديده نبود. بايد به مسؤولان آداب برگزاري يک جلسه و احترام گذاشتن به مهمانان آموزش داده شود. اين برخورد نشان داد که مسؤول مربوط اصلا آگاهي‌هاي لازم را ندارد.»
اين روزنامه‌نگار پيشکسوت در پايان گفت:
اگر براي جايگاه رسانه تعريف مشخصي وجود نداشته باشد، اين شرايط به وجود خواهد آمد که عده‌اي بدون آگاهي رسانه‌ها را عنصر اضافه‌اي بدانند. بايد در ابتدا اين جايگاه تعريف شود؛ تا ديگر کسي جرأت چنين برخوردهايي را نداشته باشد. هر کسي مي‌تواند انتقاد کند؛ ولي حتما با رعايت ضوابط و قواعدي که تعريف شده است. همان‌طور که رسانه‌ها مي‌توانند از مسؤولان انتقاد کنند، ولي نمي‌توانند به آنها توهين کنند، مسؤولان هم بايد همين‌طور باشند. رسانه‌ها طبق قوانين و ضوابطي که در قانون مطبوعات به آنها اشاره شده است، اين موضوع را رعايت مي‌کنند، ولي هيچ قانوني براي مسؤولان وجود ندارد که اگر مسؤولي با خبرنگاران بد برخورد کرد، چه چيزي در انتظار اوست؟»


منبع: isna.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/90191/واکاوي ريشه فرهنگي برخورد سخيف فرماندار گلپايگان با اهالي رسانه
بستن   چاپ