رضا ضراب استحقاق ايستادن در کسوت استاد دانشگاه هاروارد را دارد
سه شنبه 10 بهمن 1396 - 9:50:28 AM
چه خبر - رضا ضراب، آدم را ياد «راسل کرو» مي‌اندازد

ياهو فاينانس نوشت: اسناد طبقه بندي شده مرتبط با پرونده جنجالي رضا ضراب و بررسي اظهارات برخي شهود نشان مي دهد، معاملات طلايي بين دو کشور ايران و ترکيه کمک کرده تا ايران به شکلي چند جانبه تحريم هاي آمريکا را در مواقع بحراني دور بزند، آن هم درست در شرايطي که ايران تحت بحران اقتصادي قرار گرفته بود.
بر اساس گزارشي که مايکل بي کلي گزارشگر ياهو فاينانس تنظيم کرده، در تاريخ سوم ژانويه، يک جلسه رسمي دادگاهي، متشکل از هيئت منصفه و معاون مدير کل بانکداري بين المللي در بانک دولتي هالک بانک ترکيه از تقلب بانک ها و همچنين توطئه ها براي نقض تحريم هاي ايران، پرده برداري کردند. موضوعي که به معناي دور زدن تحريم هاي مالي گسترده اي بود که ايالات متحده عليه ايران تنظيم کرده بود. بخش هايي از اين محاکمه شامل اقدام به تقلب در عمليات هاي بانکي و پول شويي مي شد.
يکي از مهم ترين و البته کليدي ترين شهادت هاي اين محاکمه توسط مهمت هاکان آتيلا، بانکدار 34 ساله بود که عليه رضا ضراب، تاجر ايراني انجام شد، تاجري که البته تابعيت ترکيه را نيز داراست و بر اساس آمارها، به عنوان يکي از سرشناس ترين محکوميني شناخته مي شود که در دنياي مدرن، موفق به دور زدن تحريم هاي بين المللي شده است.
جاناتان شانزر يکي از مقامات وزارت خزانه داري سابق آمريکا، که اکنون معاون رئيس بخش پژوهش در بنياد دفاع از دموکراسي است، در گفتگو با ياهو فاينانس گفت: اگرچه ضراب در جايگاه محکوم ايستاده است، اما من معتقدم وي استحقاق ايستادن در کرسي و کسوت استاد کسب و کار در دانشگاه هاروارد را دارد. رفتار ضراب درست مثل يک استاد است که سر کلاس درس هاروارد پاي تخته شروع به ترسيم سيستم هاي بانکي مختلف مي کند و سپس با تخته پاک کن از تمهيدات امنيتي، افراد و شرکت هاي مختلف عبور مي کند، رفتار رضا ضراب بر اساس يک فرمول هوشمندانه و مبتني بر به هم پيوستن نقطه چين هايي بوده که وي از مدت ها قبل در ذهن خود ترسيم کرده بود. او بدون شک من را ياد شخصيت اصلي فيلم "ذهن زيبا " با بازي راسل کرو مي اندازد.
تا کنون اداره دادسراي ايالات متحده در منطقه جنوبي نيويورک حاضر به اظهار نظر رسمي در خصوص پرونده ضراب نشده است. اما محکوميت تخلف و تقلب در عمليات هاي بانکي، خود به تنهايي حکمي 30 ساله خواهد داشت.

گاز در برابر طلا و عمارت مطلا

ياهو فاينانس در بخشي ديگر از گزارش خود مي افزايد؛ از سال 2012، ترکيه به ايران کمک کرد تا از تحريم هاي آمريکا عبور کند. کمکي که در ازاي دريافت و واردات گاز و نفت طبيعي از ايران و با ارائه ميلياردها دلار انجام مي شد.
در مرحله بعدي ايران طلاهاي دريافتي را با پول نقد خارجي تعويض مي کرد، بخشي از اين روند معامله از طريق هالک بانک انجام مي شد. به عبارت ديگر پردازش اين عمليات بانکي در هالک بانک انجام مي شد. همين موضوع نيز باعث شد روند پيگرد اين پرونده ساده تر باشد. بر اساس تحقيقات انجام شده، سرنخ برخي از اين طلاها به امارات متحده عربي نيز مي رسد. ارسالي که بين 13 تا 200 ميليارد دلار در تاريخ احتمالي مارس 2012 تا ژوئيه 2013 را شامل مي شود.
افزون بر همه اين ها، عليرغم همه تحريم ها عليه ايران در نوامبر 2013، يک قرارداد محرمانه کارساز بين ايران و ترکيه وضع شد، که به موجب آن ، تجارت طلا بين 2 کشور از سر گرفته شد.
يک کارشناس اقتصادي که طي 5 سال اخير از نزديک پيگير روند اين محاکمه و پرونده بوده در گفتگو با ياهو فاينانس مي گويد؛ در اوج تحريم، ايراني ها موجودي نقدي بالغ بر 20 ميليارد دلار در گردش با دولت ترکيه داشتند. بنابراين، اگر به دنبال مذاکرات طلا محور بر سر نفت و گاز ايران باشيد، احتمالا بايد پيش از آن، بيش از نيمي از کل ذخاير ارز خارجي ايران را بررسي کنيد.
ترکيه و ايران مدت هاست در سايه يک مامن طلايي با يکديگر تحريم هاي ايالات متحده را دور مي زنند، اين معافيت و فرار از تحريم ها دقيقا به معناي ارسال طلا و يا دريافت آن از سوي مقامات 2 کشور نيست. بلکه طلا نمادي است از تعداد بالايي تجارت محال که توسط 2 کشور در دوران تحريم ها غير محال شد. بنابراين صرف دنبال کردن رد طلاها به پاسخ معماي ضراب نمي انجامد و بايد ردپاهايي پنهان تر را جستجو کرد.


منبع: entekhab.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/90031/رضا ضراب استحقاق ايستادن در کسوت استاد دانشگاه هاروارد را دارد
بستن   چاپ