ندول تيروئيد چيست؟ آيا همه ندول ها بدخيم هستند؟
سه شنبه 12 دي 1396 - 1:20:07 PM
چه خبر - ندول تيروئيد چه زماني بدخيم است و چطور درمان مي شود؟

دکتر رضا کريمي، فوق تخصص غدد و متابوليسم مي گويد: گاهي اطرافيان بيمار متوجه بزرگي و تورم در جلوي گردن مي‌شوند و بيمار با مراجعه به پزشک در صدد بررسي اين مشکل برمي‌آيد. نکته مهم اين است برجستگي‌ها و تورم‌هاي جلو و پايين گردن مربوط به تيروئيد هستند و برجستگي‌هاي زير فک و بالاي گردن معمولا به غده‌هاي لنفي مربوط مي‌شوند.
البته اين وظيفه پزشک خانواده دوره ديده و متخصص است که مي‌تواند انواع تورم‌هاي گردن را از هم تشخيص دهد و به متخصص مربوط ارجاع دهد. در کشور ما هنوز پزشک خانواده متخصص وجود ندارد و گاه بيماران براي تشخيص يک مشکل کوچک سردرگم مي‌شوند.
اولين نشانه سرطان تيروئيد، وجود يک گره يا ندول در غده تيروئيد است که معمولا خود بيمار يا اطرافيان متوجه آن مي‌شوند. در اين زمان روش استاندارد نمونه‌برداري سوزني از اين ندول است. در صورتي که سلول‌هاي سرطاني در ندول وجود داشته باشند، پاتولوژيست آن را تشخيص مي‌دهد و گزارش مي‌کند. البته بايد دانست درصد بسيار کمي از ندول‌ها بدخيم و بقيه کاملا خوش‌خيم هستند که اين موضوع با يک سونوگرافي دقيق از تيروئيد و بعد از نمونه‌برداري مشخص مي‌شود.
سرطان تيروئيد در سنين جواني و ميانسالي شيوع دارد و در خانم‌ها شايع‌تر است. اين بدخيمي اگرچه نسبت به سرطان‌هاي ريه، پستان، پوست و کولون خيلي شايع نيست، اما جزو سرطان‌هاي با شيوع متوسط است به طوري که بروز آن حدود يک در ده هزار نفر در سال است يعني در يک شهر متوسط با جمعيت 500 هزار نفر در هر سال حدود 50 نفر به اين سرطان مبتلا مي‌شوند. خوشبختانه اين سرطان چندان بدخيم نيست و کاملا درمان مي‌شود. در صورتي که سلول سرطاني در ندول تيروئيد تشخيص داده شود بايد قسمتي يا کل غده تيروئيد با جراحي خارج شود.

 ندول تيروئيد چيست؟ آيا همه ندول ها بدخيم هستند؟

اکنون نوبت به يد راديواکتيو* يا يد 131 مي‌رسد که پاکسازي را انجام دهد.خاصيت مهم سلول‌هاي سرطاني تيروئيد که آنها را از بقيه سرطان‌ها جدا مي‌کند اين است که يد را بشدت جذب مي‌کنند و به اين ترتيب وقتي مقدار کمي يد راديواکتيو به بيمار خورانده مي‌شود بيشتر آن در سلول‌هاي سرطاني باقيمانده متمرکز مي‌شود و باعث از بين رفتن آنها مي‌شود، در حالي که بيشتر سلول‌هاي سالم بدن که يد را جذب نمي‌کنند در امان مي‌مانند. بعد از جراحي و دادن يد راديواکتيو بيمار با هورمون تيروئيد درمان مي‌شود تا هم جبران نداشتن غده تيروئيد شود و هم با دادن هورمون تيروئيد به بيمار سلول‌هاي باقيمانده سرطان (احتمالي) فرصت رشد پيدا نکنند.

* يد راديواکتيو:در اين روش به بيمار، محلول حاوي اين ماده خورانده مي‌شود. سلول‌هاي تيروئيد پرکار به سرعت يد را جذب مي‌کنند. اين ماده راديواکتيو به تدريج با آزادسازي اشعه بتا از خود، سلول‌هاي تيروئيدي را تخريب مي‌کند و بيمار بهبود پيدا مي‌کند.

آنچه اهميت دارد اين که توده‌هاي تيروئيد چه خوش‌خيم و چه بدخيم اگر به موقع تشخيص داده و درمان شوند به خوبي کنترل شده و بيمار معمولا عمر طولاني و عادي خواهد داشت و بجز زحمت و رنج يک جراحي و مراجعه به متخصصان مي‌تواند زندگي عادي داشته باشد. از بيماري‌هاي تيروئيد نترسيد و با اعتماد به پزشک متخصص و مجرب بيماري‌تان را پيگيري کنيد.

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : علائم سرطان تيروئيد که بايد بسيار مراقب باشيد

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : هر آنچه بايد درباره پرکاري و کم کاري تيروئيد بدانيد

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : علت تورم غدد لنفاوي گردن و درمان آن


منبع: jamejamonline.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/87021/ندول تيروئيد چيست؟ آيا همه ندول ها بدخيم هستند؟
بستن   چاپ