کارمندان چند برابر کسبه ماليات مي پردازند؟
چهارشنبه 6 دي 1396 - 10:23:08 AM
چه خبر - پيش‌بيني ماليات بر درآمد افراد و مشاغل در سال 1397

خانه ملت نوشت: در لايحه بودجه سال 1397، پيش‌بيني شده است که حدود 35 درصد منابع عمومي دولت از محل درآمدهاي مالياتي تأمين شود که بالغ بر 129 هزار ميليارد تومان است. بر اساس لايحه بودجه سال 1397 مقرر شده است که حدود 46 درصد کل ماليات‌ها (حدود 59 هزار ميليارد تومان) از طريق ماليات‌هاي مستقيم و 54 درصد مابقي آن (حدود 70 هزار ميليارد تومان) از محل ماليات‌هاي غير مستقيم جمع‌آوري شود. از ميان ماليات‌هاي مستقيم، ماليات بر شرکت‌ها حدود 36 هزار ميليارد تومان پيش‌بيني شده که حدود 28 درصد کل درآمدهاي مالياتي است.

در جديدترين گزارش مرکز پژوهش‌هاي مجلس آمده است که شرکت‌ها قرار است در سال 1397 به اين شرح ماليات بدهند:

- شرکت‌هاي غير دولتي: 23 هزار ميليارد تومان

- شرکت‌ها و مؤسسات دولتي: 13 هزار ميليارد تومان

- سازمان‌هاي اداره‌کننده نهادها و بنيادها: 10 ميليارد تومان (شرکت‌هاي مربوط به نهادها و بنيادها به‌ عنوان شخصيت حقوقي مستقل خودشان جداگانه ماليات مي‌دهند.)

- شرکت‌هاي آستان قدس رضوي: 30 ميليارد تومان

پيش‌بيني ماليات بر درآمد افراد و مشاغل در سال 1397

در سال 1397 ماليات بر درآمد افراد و مشاغل، حدود 19 هزار ميليارد تومان پيش‌بيني شده است که 15 درصد از کل درآمدهاي مالياتي عمومي را شامل مي‌شود.

ترکيب اين نوع ماليات به‌ شرح زير است:

- کارمندان دولت: 1/6 هزار ميليارد تومان

- کارکنان بخش خصوصي: 7/5 هزار ميليارد تومان

- اصناف و مشاغل: 1/6 هزار ميليارد تومان

- مستغلات: 3/1 هزار ميليارد تومان

کارمندان چند برابر کسبه ماليات مي پردازند؟

نکته قابل توجه آن است که کارمندان بخش‌هاي دولتي و خصوصي تقريباً دو برابر ميزان کسبه و اصناف ماليات پرداخت مي‌کنند.
از ميان ماليات‌هاي مستقيم، ماليات بر ثروت آخرين قلم اين دسته از ماليات‌ها به شمار مي‌رود که حدود 5/3 هزار ميليارد تومان است. اين رقم کمتر از 3 درصد از درآمدهاي مالياتي و حدود 0.25 درصد از توليد ناخالص داخلي را تشکيل مي‌دهد.
آن طور که مرکز پژوهش‌هاي مجلس در گزارش خود آورده، پيش‌بيني دولت اين است که‌ اين نوع ماليات (بدون در نظر گرفتن سهم شهرداري‌ها) در مجموع حدود 36 هزار ميليارد تومان عايد بودجه کشور خواهد کرد که نزديک به 6 هزار ميليارد تومان آن براي بخش سلامت است.
به‌ طور کلي و از بابت تحقق ماليات‌هاي پيش‌بيني شده مي‌توان گفت که در سال 1397 معادل 129 هزار ميليارد تومان به عنوان درآمدهاي مالياتي مقرر شده است. اين رقم نسبت به رقم درآمدهاي مالياتي قانون بودجه سال 1396 که حدود 116 هزار ميليارد تومان بود، حدود 10 درصد رشد داشته است.
اگر نرخ تورم سال آينده را حدود 10 در نظر بگيريم، اين يعني اين که ماليات به قيمت ثابت (تورم در رفته) عملا تغييري نکرده است. اگر پيش‌بيني تورم، بيشتر از اين باشد،‌ يعني ماليات نسبت به قانون سال 1396 کمتر شده است. با توجه به پيش‌بيني عدم تحقق بخشي از ماليات‌ها در سال 1396 به‌ نظر مي‌رسد با ادامه روند کنوني تحقق درآمدهاي مالياتي، در سال آتي نيز با مشکل عدم تحقق کامل درآمدهاي مالياتي مواجه باشيم.

اقتصاد ايران چه ميزان از پتانسيل مالياتي خود استفاده مي‌کند؟

نتايج بررسي‌ها در مورد پتانسيل مالياتي جالب توجه است. بررسي‌هاي مرکز پژوهش‌هاي مجلس نشان مي‌دهد، اقتصاد ايران تقريباً نيمي از پتانسيل مالياتي خود را استفاده نمي‌کند.
به‌ عبارت دقيق‌تر طي بيش از دو دهه متوسط تلاش مالياتي (به معناي نسبت ماليات جمع‌آوري شده به ميزان قابل جمع‌آوري) حدود 54 درصد بوده است. اين موضوع دلايل بسياري دارد؛ از جمله آن که مثلاً بخش کشاورزي معاف از ماليات است، عده‌اي از فعالان اقتصادي حق مردم را نمي‌دهند (فرار مالياتي وجود دارد)، سيستم‌هاي اطلاعاتي کافي نيز براي ماليات‌ستاني وجود ندارد.


منبع: خانه ملت

http://www.CheKhabar.ir/News/86587/کارمندان چند برابر کسبه ماليات مي پردازند؟
بستن   چاپ