چه خبر - رژيم غذايي بعد از 30 سالگي چطور بايد باشد؟
اين يک دانش عمومي است که لازم است افراد هر سال با افزايش سن و کند شدن سوخت و ساز رژيم غذايي خود را تغيير دهند، چرا که خوردن پيتزا و شيريني بدون اينکه وزن افزايش پيدا کند، کار سختي است. اما بررسي هاي جديد نشان داده اند که در دوره بزرگسالي نسبت به دوره جواني واکنش کاملا متفاوتي به برخي غذاها نشان مي دهيد که اين واکنش هيچ ارتباطي به دور کمر شما ندارد. محققان دانشگاه Binghamton، دانشگاه ايالتي در نيويورک دريافتند که برخي غذاها، طبق موادي که آزاد مي کنند، سلامت روحي سالمندان و جوان ترها را به روش هاي مختلف تغيير مي دهد.
در اين پژوهش، که در علوم اعصاب تغذيه Nutritional Neuroscience منتشر شد، محققان از مردم در يک پرسشنامه در مورد برخي غذاهاي خاص و خلق و خوي مربوط به آنها سوالاتي پرسيدند و آيتم هاي مربوط به نوروشيمي neurochemicals (مغز و اعصاب) و نوروبيولوژي neurobiology (مطالعه سلول هاي سيستم عصبي و سازماندهي اين سلول ها به مدارهاي عملکردي) را هدف قرار دادند. آنها دريافتند که جوانان بين 18 و 29 سالگي با خوردن گوشت حس بهتري دارند. به هرحال بعد از 30 سالگي، زماني که صحبت از سلامت روان است، آنتي اکسيدان ها قوي تر مي شوند. به علاوه پرهيز از موادي مانند قهوه و غذاهايي که داراي شاخص گليسميک* glycemic index بالا هستند (مانند نان و غذاهاي قندي)، که هر دو به نظر مي رسيد تاثير منفي روي خلق و خو داشتند، بعد از 30 سالگي مهم تر بود. طبق مقاله اي از دانشکده پزشکي هاروارد Harvard Medical School غذاهايي که داراي شاخض گليسميک بالا هستند، سطح قند خون را افزايش داده و داراي ارزش تغذيه اي کمي هستند.
* شاخص گليسميک يا گلايسميک: معياري است براي اندازه گيري سرعت بالا رفتن سطح گلوکز يا همان قند خون پس از خوردن نوع مشخصي از غذا.
محققان معتقدند اين پژوهش شواهد قانع کننده اي را ارائه مي کند که ممکن است نياز به تنظيم رژيم غذايي براساس سن داشته باشيد. به علاوه محققان يادآور مي شوند که جوانان به برخي مواد شيميايي تشکيل دهنده مغز حساس تر هستند، مانند سروتونين serotonin و دوپامين dopamine. بر اساس تحقيقات گذشته و به گفته موسسه ملي بهداشت National Institute of Health، کساني که دچار افسردگي هستند، داراي سطح سرورتونين کمتري هستند. بنابراين نوجوانان با مصرف رژيم غذايي که حاوي گوشت فراوان است کمتر دچار نوسانات خلقي مي شوند که محققان معتقدند اين رژيم غذايي مي تواند به تقويت سطح سروتونين و دوپامين کمک کند. ورزش منظم که حداقل شامل سه جلسه باشگاه در هفته مي شود، مي تواند به نوجوانان کمک کند کمتر دچار افسردگي و مشکلات روحي شوند.
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : سروتونين چيست؟
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : نقش سروتونين در پرخاشگري
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : رژيم غذايي دوپامين چيست و چگونه کار مي کند
از سوي ديگر بزرگسالان در سنين بالاتر با خوردن آنتي اکسيدان بيشتر مي توانند مزيت هاي بيشتري دريافت کنند که شامل ميوه هايي مانند انواع توت ها مي شود. لينا بگداچه Lina Begdache، زيست شناس مولکولي و متخصص تغذيه، مي گويد: با افزايش سن تشکيل راديکال هاي آزاد (اکسيدان ها) افزايش پيدا مي کند، بنابراين نياز ما به آنتي اکسيدان بيشتر مي شود.
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : آنتي اکسيدان چيست؟ و منابع آنتي اکسيدان و مکمل هاي ضدپيري کدامند؟
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : ادويه هايي که آنتي اکسيدان هاي طبيعي هستند
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : 6 مـنـبـع آنـتـي اکـسـيـدان هـا
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : ميوه اي با قوي ترين خاصيت آنتي اکسيداني!
لينا بيان مي کند که اين راديکال هاي آزاد مي توانند بر مغز ما تاثير بگذارند و باعث ايجاد برخي ناراحتي ها شوند و برخي غذاها در واقع آغاز کننده استرس هستند.
لينا مي گويد: "راديکال هاي آزاد باعث ايجاد اختلال در مغز مي شوند که خطر ابتلا به مشکلات روحي را افزايش مي دهد. به علاوه توانايي ما براي تنظيم استرس کاهش پيدا مي کند، بنابراين اگر غذايي خورده ايم که منجر به فعال شدن واکنش استرسي شده (مانند قهوه و کربوهيدرات زياد) بيشتر در معرض ابتلا به مشکلات روحي و رواني خواهيم بود"
لينا و ديگر محققان اميدوار هستند بتوانند تاثير متفاوت غذاها بر زنان و مردان را مورد بررسي قرار دهند. تحقيقات آخر نشان داده است که رژيم غذايي شما مي تواند روي خلق و خوي شما تاثير بگذارد، رژيم داراي قند و چربي بالا ممکن است باعث افسردگي شود.
منبع: سيمرغ