خط قرمزهاي روابط دختران و پسران در دوران دانشجويي
دوشنبه 20 آذر 1396 - 9:40:07 AM
چه خبر - آفت دوران دانشجويي

دانشجويان هنگام مواجهه با اين شرايط معمولا دچار تضاد و تنش مي شوند زيرا از طرفي در جامعه نمي توان اين دو جنس را به طور کامل از هم جدا ساخت و از طرف ديگر ابهام در نحوه ارتباط با جنس مخالف و محدوده آن و نيز تمايل غريزي جوانان به جنس مخالف، آن ها را دچار سردرگمي مي کند. بنابراين نحوه سازمان دهي ارتباط با جنس مخالف با توجه به شرع و فرهنگ از جمله پرسش هاي اساسي قابل طرح در اين باره است. توجه داشته باشيد نحوه روابط دختران و پسران به خصوص در محيط هاي دانشگاهي هم از نظر سلامت فردي و اجتماعي و هم به لحاظ اخلاقي و ديني بسيار حائز اهميت است چراکه طبق پژوهش هاي علمي انجام شده، آسيب هاي اخلاقي، جوان ها را به خصوص در محيط دانشگاه تهديد مي کند.

چارچوب هاي ارتباط با جنس مخالف

يکي از آسيب هايي که جامعه دانشجويي را تهديد مي کند، بحث آشنايي هاي قبل از ازدواج است که ميان نوجوانان دبيرستاني و جوانان دانشجو ديده مي شود. اين که چرا اين موضوع در جامعه قبح خود را از دست داده است، بحث هاي مفصلي را مي طلبد که فرصت پرداختن به آن نيست. با اين حال جوانان در بدو ورود به دانشگاه در زمينه ارتباط با جنس مخالف به چند دسته تقسيم مي شوند. بعضي ها ارتباط بسيار کمي با جنس مخالف برقرار مي کنند يا اصلا برقرار نمي کنند چراکه به امور ديگري مانند پيگيري جدي درس، ورزش، تئاتر و... سرگرم هستند. برخي ديگر هم بر اساس اعتقادات مذهبي خود ارتباط شان با جنس مخالف صرفا و حداکثر در حد مسائل درسي است يا اين که اصلا در همين حد هم رابطه اي برقرار نمي کنند اما برخي ديگر هستند که از همان روزهاي اول ورود به دانشگاه شروع به برقراري رابطه با جنس مخالف مي کنند. براي اين دسته از جوانان بايد چارچوب هاي ارتباط با جنس مخالف طبق معيارهاي اسلامي و اخلاقي بيان شود تا قبل از وقوع هر فاجعه اخلاقي، با آگاهي خودشان را مديريت کنند و نجات دهند.

انحراف از مسير ارتباط آموزشي ممنوع

محيط دانشگاه اولين تجربه برخورد مستقيم و بي واسطه دانشجويان با جنس مخالف است بنابراين دانشجويان با شکل اين نوع ارتباط و پيامدهاي مثبت و منفي و راهکارهاي کنار آمدن با اين پديده آشنايي ندارند و پر واضح است که همين ناآشنايي مي تواند موجب خسران و ضرر آموزشي شود و ممکن است که به جاي سود علمي و آموزشي، ضرر اجتماعي و حيثيتي نيز به دانشجو تحميل و بدون قصد يا برنامه قبلي او را از هدف دور کند يا به سمت انحراف هاي پيش بيني نشده ببرد. شما به عنوان يک دانشجو بايد توجه داشته باشيد که علت اصلي حضورتان در دانشگاه، همان گونه که از نام اين محيط پيداست، تحصيل دانش و علم است نه تحصيل چيز ديگري. از اين رو ارتباط اساسي و اصلي شما با تمام افراد در اين محيط يک ارتباط آموزشي است و اگر ارتباطي هم با ديگران برقرار شود، در سير تکميل ارتباط آموزشي يا مقدمه اي براي رسيدن به اهداف آموزشي است. فراموش نکنيد هر رفتار يا ارتباطي که شما را از اين هدف دور کند، آفت زندگي دانشجويي و انحراف از مسير ارتباط آموزشي تلقي مي شود.

ارتباطي شکست خورده

گاهي اوقات به واسطه اين که سطح ارتباط بين دانشجويان تعريف نشده است، اندک اندک از ارتباط معمولي فراتر مي رود و به هتک حيثيت اجتماعي مي انجامد و چه بسا خسارت هاي جبران ناپذيري به ويژه براي دختران در پي داشته باشد. از ديدگاه روان شناختي بين فردي نيز چون ارتباط با جنس مخالف، فاقد شرايط يک ارتباط سالم است و ويژگي هاي لازم در مولفه هاي آن رعايت نشده است، يک ارتباط شکست خورده و مقرون به آسيب محسوب مي شود و تا زماني که به يک تعهد دو طرفه همراه با رعايت آداب و شرايط منتهي نشود، بايد از آن به شدت اجتناب کرد.

شيوه صحيح برخورد با جنس مخالف

حالا اين سوال پيش مي آيد که اگر ارتباط با جنس مخالف در فضاي آموزشي و غير آموزشي آسيب زاست، پس رفتار ما با جنس مخالف چگونه بايد باشد؟ برخورد مثبت همراه با شناخت و احترام متقابل، نحوه برخورد صحيح با جنس مخالف است. در اين شيوه، دختران و پسراني هستند که به محض ديدن يکديگر، خود را نمي بازند و هيجان زده نمي شوند. اين افراد يک نگاه و يک کلام از جنس مخالف را به عشق تعبير نمي کنند و آن را در ذهن خود نمي پرورانند، بسيار با وقار و سنگين برخورد مي کنند. در برخورد با جنس مخالف به توصيه هاي شرعي و اجتماعي توجه مي کنند و درباره روحيات جنس مخالف به حد کافي آگاه اند و در صورت تصميم به ازدواج براي برقراري روابط نزديک تر با جنس مخالف برنامه دارند و آن را از طريق ازدواج و فراهم آوردن شرايط مقبول اجتماعي محقق مي سازند.

نکاتي درباره همگروهي اجباري با جنس مخالف

مهم ترين توصيه اين است در جمع دوستاني که به روابط نامناسب دل خوش کرده اند، شرکت نکنيد و حداقل وقتي به گزارش اين نوع عملکرد مي پردازند از آن ها کناره گيري کنيد اما محيط آموزشي، بدون ارتباط آموزشي نيست و طرف دوم اين ارتباط هميشه از جنس شما نيست. شايد گاهي اوقات مجبور به برقراري ارتباط با جنس مخالف شويد، در اين صورت، به هيچ وجه از محدوده پيام آموزشي تجاوز نکنيد و فقط به مبادله همين نوع پيام به صورت مستقيم يا غيرمستقيم بپردازيد. به برخي از تاثيرات مثبت و اندک اين ارتباط دل خوش نکنيد و بدانيد که انسان هاي پشيمان اندک اندک به خط قرمز رسيده و از آن عبور کرده اند. اگر شما يک قدم جلو بگذاريد بايد تا ده قدم از ارزش هاي خود عقب نشيني کنيد. جاذبه طبيعي و زيستي دختر و پسر به ويژه در اين سنين، زمينه انحراف ارتباط هاي انساني را فراهم مي سازد.

برخورد خشک يا احساسي!؟

در پايان ذکر دو نکته ضروري به نظر مي رسد. اول اين که برخورد بسيار خشک بعضي جوانان بر اساس تربيت هاي غلط که از هر نوع ارتباط با جنس مخالف اجتناب مي کنند، دردسرهاي زيادي براي آن ها ايجاد خواهد کرد البته خشک بودن هرگز به معناي رعايت کردن حدود شرعي نيست ولي رعايت موازين شرعي هم لزوما به معناي بد اخلاقي و بي احترامي به طرف مقابل نيست. نکته دوم هم اين که برخورد احساسي که دليل آن، نداشتن شناخت صحيح از جنس مخالف است و يک ابراز محبت ساده را نشانه عشقي عميق تلقي مي کند که معمولا در دختران چنين واکنشي بيش از پسران است، از اشتباهات رايج دانشجويان است.

خراسان

http://www.CheKhabar.ir/News/85377/خط قرمزهاي روابط دختران و پسران در دوران دانشجويي
بستن   چاپ