ريفلاکس بيشتر در کمين افراد چاق است!
شنبه 11 آذر 1396 - 11:42:09 AM
چه خبر - رابطه ريفلاکس با چاقي و رژيم غذايي

ريفلاکس Reflux يا ترش کردن معده، از جمله بيماري‌هاي شايع گوارشي است که ميليون‌ها نفر در سراسر جهان و حدود 15 ميليون ايراني به آن مبتلا هستند.هر چند اين بيماري همچون بيماري‌هاي خود ايمني خطرناک نيست اما مي‌تواند دليل مراجعات مکرر به مطب پزشک و صرف هزينه‌هاي بسيار براي آندوسکوپي* باشد. به طوري که رئيس انجمن گوارش و کبد ايران ريفلاکس را دليل 80 درصد آندوسکوپي‌هاي انجام شده در سال‌هاي اخير اعلام کرده است. به‌همين بهانه با دکتر رضا ملک‌زاده به گفت‌و‌گو نشستيم تا از اين بيماري و راه‌هاي پيشگيري از آن بيشتر بدانيم.

*آندوسکوپي endoscopy:آندوسکوپي يا درون‌بيني در پزشکي عمل ديدن و مشاهده درون بدن با مقاصد تشخيصي يا گاهي درماني است که با دستگاهي به نام آندوسکوپ صورت مي‌گيرد.

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : آيا واقعا آندوسکوپي موجب انتقال ايدز مي شود؟

ريفلاکس يا ترش کردن چيست؟

دکتر رضا ملک‌زاده بيماري ريفلاکس را چنين تعريف مي‌کند: بازگشت اسيد از معده به مري را ريفلاکس يا ترش کردن معده مي‌گويند. البته بافت مري و عملکرد آن به گونه‌اي است که به طور طبيعي اين اسيد را خنثي مي‌کند، اما هنگامي که ميزان و تعداد دفعات بازگشت اسيد بيش از حد طبيعي باشد عملکرد مري مختل شده و فرد با عوارض متعددي مواجه مي‌شود.
حدود 20 درصد از ايرانيان به ريفلاکس مبتلا هستند، سوزش سر دل، بادگلو و آروغ زدن و حتي خس خس سينه و سرفه از نشانه‌هاي اين بيماري است. معمولاً احساس سوزش سردل در مبتلايان به ريفلاکس از قفسه سينه شروع مي‌شود و به ناحيه گلو و گردن مي‌رسد و با حس ترشي يا تلخي دهان بيمار را آزار مي‌دهد.

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : 8 توصيه بر عليه ريفلاکس

شايد از خود بپرسيد خس‌خس سينه و سرفه چه ربطي به ريفلاکس دارد؟

هنگامي که اسيد معده به داخل گلو برمي گردد ممکن است به داخل ناي و ريه هم وارد شود. در چنين حالتي فرد دچار سرفه و خس‌خس سينه مي‌شود.

چاقي عامل ديگري در بروز ريفلاکس


مهم‌ترين علت بروز ريفلاکس چاقي و اضافه وزن است

چاقي و پرخوري مهم‌ترين عامل بازگشت اسيد معده به مري است به همين دليل اين بيماري بيشتر در مبتلايان به اضافه وزن ديده مي‌شود.

خوراکي هاي تشديد کننده ريفلاکس يا ترش کردن:

البته بعضي از غذاها و خوراکي‌هاي چرب، پرادويه و ترش مانند انواع فست فودها، سوسيس و کالباس، چاي، قهوه، نوشابه‌هاي گازدار، کاکائو، سس قرمز، چيپس، پفک، لواشک و همچنين ميوه‌هاي ترش مانند گوجه سبز نيز در بروز و تشديد ريفلاکس مؤثر است.

پيشگيري از ريفلاکس يا ترش کردن:

پيشگيري هميشه بهتر از درمان است، راه پيشگيري از ابتلا به اين بيماري رعايت رژيم غذايي و کاهش وزن است. در بيشتر مواقع مبتلايان به اين بيماري هم مي‌توانند با کاهش وزن و رعايت رژيم غذايي صحيح و همچنين مصرف داروهاي تجويز شده توسط پزشک بيماري خود را کنترل و درمان کنند. نکته مهم ديگري هم که معمولاً توصيه مي‌شود رعايت فاصله زماني مناسب (حداقل 2 ساعت) بين وعده غذايي شام و زمان خواب است که رعايت آن مي‌تواند در کنترل بيماري و پيشگيري از عوارض آن، بسيار کمک کند.

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : 16 روش براي کم کردن سريع وزن

هر چند بيماري ريفلاکس به تنهايي چندان خطرناک نيست اما سهل‌انگاري در درمان آن مي‌تواند عوارض بسياري به همراه داشته باشد. آسيب مخاط مري يکي از اين عوارض است که در طولاني مدت به التهاب و زخم مري تبديل خواهد شد. در حالي که يک برنامه غذايي سالم در کنار دارو درماني مناسب مي‌تواند کيفيت زندگي فرد را حفظ کند.
اگر به ريفلاکس مبتلا هستيد با مشاهده علائمي مانند گير کردن لقمه در مري يا استفراغ خوني حتماً در کوتاه‌ترين زمان به متخصص مجرب مراجعه کنيد و درمان بيماري خود را جدي بگيريد.


منبع: iran-newspaper.com

http://www.CheKhabar.ir/News/84747/ريفلاکس بيشتر در کمين افراد چاق است!
بستن   چاپ