استنشاق ذرات روغن هنگام سرخ کردن مواد غذايي خطرناک است!
دوشنبه 6 آذر 1396 - 10:58:47 AM
چه خبر - خطرات ذرات روغن معلق در آشپزخانه براي انسان

يافته هاي جديد پژوهشگران نشان مي دهد ذرات روغني که بر اثر ورود قطرات آب در زمان آشپزي وارد هوا مي شوند، بسيار خطرناک بوده و استنشاق آن مي تواند تاثيرات نامطلوبي بر سلامت افراد داشته باشد.
قطعا در هنگام آشپزي و سرخ کردن مواد غذايي با جلز و ولز کردن روغن داغ مواجه شده ايد که عموما از نظر مردم عادي، تنها مشکل ايجاد شده در اين رابطه، کثيف شدن اجاق گاز و محيط اطراف آن است اما پژوهش هاي جديد نشان مي دهد اين فعل و انفعالات براي سلامتي بدن بسيار خطرناک هستند.
در ظاهر ممکن است روش هاي جديد آشپزي از جمله * stir-fry به نظر بهتر از روش هاي سنتي باشند اما تحقيقات جديد پژوهشگران نشان مي دهد پخت و سرخ کردن غذاها به اين ترتيب مي تواند منجر به ورود ذرات روغن به هوا شود که در صورت استنشاق بسيار خطرناک است.

آيا مي دانستيد ذرات روغن معلق در آشپزخانه خطرناک هستند؟

*تفت روغن داغ Stir frying:يکي از روش‌هاي پخت‌وپز است که در آن روغن به مقدار کم استفاده مي‌شود و به سبزيجات، گوشت و مواد غذايي در حاليکه بطور دائم بهم زده مي‌شوند، حرارت داده مي‌شوند. معمولاً در اين روش از ماهيتابه يا ماهيتابه چيني استفاده مي‌شود.

زماني که تنها يک قطره کوچک آب داخل روغن داغ مي ريزد، ميزان زيادي ريز ذرات روغن در محيط اطراف پراکنده مي شود که براي سلامت انسان مضر هستند.تيمي از پژوهشگران دانشگاه هاي تکزاس texas و يوتا Utahدر ايالات متحده امريکا در آزمايش هاي خود با حرارت دادن روغن در ماهيتابه و تصويربرداري از آن بررسي کردند که در زمان ريخته شدن يک قطره آب در روغن داغ چه فعل و انفعالاتي در محيط روغن و فضاي اطراف رخ مي دهد.
در اين مطالعات مشخص شد که نتيجه اين واکنش بسيار شگفت انگيز است زيرا قطره آب سبب انفجار روغن شده و در نتيجه ذرات ريز روغن به فضاي اطراف فرستاده مي شود که اين ذرات به طور بالقوه اي خطرناک و قابل استنشاق هستند.
به گفته دانشمندان، انداختن سبزيجات يا گوشت مرغ به داخل روغن داغ سبب اسپري شدن ذرات ريز روغن در فضاي اطراف مي شود که اين موضوع به دليل وجود ميزان زيادي آب در بافت هاي اين مواد غذايي است.
دکتر جرمي مارستون Jeremy Marstonاز اساتيد دانشگاه تکزاس در اين رابطه اعلام کرد: "ما در مطالعات خود دريافتيم زماني که تنها يک قطره کوچک آب داخل روغن داغ مي ريزد، ميزان زيادي ريز ذرات روغن در محيط اطراف پراکنده مي شود که براي سلامت انسان مضر هستند. تحقيقات ما عمدتا در مورد روش هاي پخت و پز که در آن آب به روغن داغ اضافه مي شود مربوط مي شود. "
در اين تحقيقات، دانشمندان از روش ضبط تصاوير ويدئويي با سرعت زياد استفاده کرده و اندازه و نوع پخش شدن ذرات روغن را در مواجه با قطرات آب در محيط اطراف بررسي کردند. اين آزمايش در محيط آشپزخانه هاي داراي هواکش و فاقد هواکش انجام شد.
متاسفانه بر اساس نظر کارشناس همه ساله در سراسر دنيا ميليون ها مرگ بر اثر استنشاق هواي داخل خانه رخ مي دهد که ما هنوز نمي دانيم تاثير آشپزي و پخت و پز و ذرات روغن در اين موضوع چقدر است؟
دکتر جرمي مارستون در اين رابطه گفت: " ما در حال برنامه ريزي براي انجام يک مطالعه دقيق براي تعيين مقدار تاثير ريز ذرات ناشي از آشپزي در آشپزخانه بر آلودگي هوا در داخل هستيم. در نهايت، ما اميدواريم که تحقيقات ما بتواند طرح هايي براي بهبود سيستم هاي تهويه براي حذف اين ذرات فوق العاده خطراناک ارائه کند. "
شرح کامل اين پژوهش و نتايج به دست آمده از آن در هفتادمين نشست سالانه انجمن فيزيک آمريکا – بخش ديناميک سيالات (70th annual meeting of the American Physical Society s Division of Fluid Dynamics ) که به ميزباني کلرادو انجام شده بود، ارائه شده است.


منبع: sinapress.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/84423/استنشاق ذرات روغن هنگام سرخ کردن مواد غذايي خطرناک است!
بستن   چاپ