خاطرات مرضيه برومند از روزهاي دردناک دنيا فني زاده
يکشنبه 21 آبان 1396 - 8:24:29 AM
چه خبر - صحبت هاي مرضيه برومند در سالروز تولد دنيا فني زاده

هنوز يک سال از درگذشت دنيا فني‌زاده ـ هنرمند عروسک گردان ـ و فرزند پرويز فني‌زاده که مانند پدرش پيش از 50 سالگي از دنيا رفت نمي‌گذرد. او که متولد 20 آبان‌ماه سال 1346 بود بايد امروز تولد 50 سالگي خود را جشن مي‌گرفت، اما سرطان امانش نداد و اين هنرمند که سال‌ها با هنر خود عروسک‌هاي زيادي را زنده کرده بود، دي‌ماه سال گذشته پس از 10 سال تسليم بيماري شد و رفت.
مرضيه برومند که تجربه کارگرداني مجموعه‌ها و فيلم‌هاي عروسکي زيادي را دارد، به بهانه سالروز تولد وي اين طور از دنيا فني‌زاده ياد کرد:‌
«"دنيا" را از بچگي مي‌شناختم و خيلي تلخ است که هم پدرش زود از دنيا رفت و هم خودش. تلخ‌تر اين است که دنيا يک دوران بيماري بد را پشت سر گذاشت و خودش مي‌دانست که به زودي خواهد رفت. يکي از آخرين روزهايي که او را ديدم در جشنواره شانزدهم تئاتر عروسکي و براي افتتاح نمايشگاه عروسک‌هاي مرحوم جواد ذوالفقاري بود که دنيا هم آمد، آن هم با حالي خراب و دائما مي‌گفت، قدر هم را بدانيم و سخت است که فقط وقتي يکديگر را از دست مي‌دهيم يادمان مي‌افتد که بايد با يکديگر مهربان باشيم و قدر هم را بدانيم.»
او با اشاره به اينکه عروسک‌گرداني کاري مشکل و فرسايشي است، اضافه کرد:
«بچه‌هاي عروسکي براي اينکه به يک عروسک زندگي ببخشند از جسم و جان و روح و روان خود مايه مي‌گذارند، اما آنقدر که بايد قدر و ارزش کارشان دانسته نمي‌شود و حتي خودشان هم آن طور که بايد شناخته نمي‌شوند. هر چند "دنيا" با مرگ زودهنگام خود اين اثر را گذاشت که توجه مردم به هنرمنداني همچون عروسک‌گردان‌ها جلب شود و بدانند پشت اين عروسک‌ها کسي است که گاهي در شرايط سخت و بدوي عروسک‌گرداني مي‌کند.»
کارگردان فيلم «شهر موش‌ها2» درباره سختي کار عروسک‌گردان‌ها گفت:
«ما حتي در «شهر موش‌ها2» هم با وجود دقت و تلاش زيادي که انجام داديم تا بهترين موقعيت و فضا را براي عروسک‌گردان‌هايمان فراهم کنيم اما باز هم بچه‌ها به سختي و در شرايطي خطرناک کار کردند و باعث تأسف است که با وجود اين شرايط بيشتر، صداي عروسک‌هاست که شناخته مي‌شود و به ياد مي‌ماند تا آن کساني که عروسک‌ها را زنده مي‌کنند. اين وضع وقتي دردناک‌تر هم مي‌شود که کار عروسک‌گرداني هميشه در معرض خطر است و کافي است يک نفر گله‌اي داشته باشد و آن وقت است که عوامل توليد به راحتي آن‌ها را حذف و جايگزين مي‌کنند.»
برومند با يادآوري اينکه دنيا فني‌زاده بيشتر در کارهاي حميد جبلي و ايرج طهماسب حضور داشته و کارهاي سينمايي و تلويزيوني‌اش هم بيشتر از تئاتر بوده است، افزود:
با وجود تجربه همکاري کم، نبود دنيا خيلي دردناک و دلخراش است چون بعد از يک دوران طولاني بيماري و در نيمه راه زندگي رفت. دنيا فني‌زاده دختري دوست‌داشتني و شاداب بود و حتي در روزهايي که حالش بد بود هم مي‌خنديد و همين هاست که از دست رفتن کسي چون او را ناراحت‌کننده مي‌کند. البته شايد نبايد اين‌ها را به بهانه تولد او گفت، اما واقعيت اين است که ما در حوزه عروسکي هنرمندان زيادي را از دست داده‌ايم؛ از کامبيز صميمي مفخم بگيريد تا اردشير کشاورزي و بيژن نعمتي و جواد ذوالفقاري و اين آفت حوزه عروسکي است که اين گونه هنرمندان خود را از دست مي‌دهد. با اين حال خوشبختانه بچه‌هاي اين حوزه خيلي خوب فعاليت مي‌کنند، هر چند هميشه فعالان حوزه عروسکي با رنج و مشکلات عديده مالي زندگي مي‌کنند. در حالي که کارشان بسيار تکنيکي، خلاقه و ظريف است و همين پيچيدگي کار، آن‌ها را با مشکلات بدني زياد همراه مي‌کند به طوري که بيشتر بچه‌هاي عروسکي مشکلاتي در گردن، کمر و دست‌هاي خود دارند و با وجود تمام اين‌ها آنقدر دستمزد پاييني مي‌گيرند که حتي نمي‌توان آن را حساب کرد.»
برومند در آخر با بيان اينکه «اگر فيلم «شهر موش‌ها 2» موفقيتي به دست آورد و مردم آن را دوست داشتند، همه مرهون عروسک‌گردان‌ها و گروه تصوير و فيلمبرداري بوده است»، گفت:
اگر اين دو گروه نبودند اصل اين فيلم اتفاق نمي‌افتاد چون آن‌ها فداکارانه کار کردند و اميدوارم بتوانم پشت صحنه اين فيلم را آماده کنم تا علاوه بر آموزش، براي مردم هم يک نوع آگاهي از چگونگي کار عروسک‌گردان‌ها حاصل شود.»
دنيا فني‌زاده فعاليت هنري‌اش را در سال 1364 با عروسک‌گرداني برنامه «چتر» آغاز کرد و در سال 1369 با عروسک‌گرداني فيلم سينمايي «گربه آوازخوان» در سينما ادامه داد.
او عروسک‌گرداني فيلم‌هاي سينمايي «کلاه قرمزي و پسرخاله»، «کلاه قرمزي و سروناز»، «نخودي»، «کلاه قرمزي و بچه‌ننه»، مجموعه‌هاي تلويزيوني «زاغچه کنجکاو»، «هادي و هدي»، «بزبز قندي»، «اتل متل»، «صندوق پست»، «قصه‌هاي خاله عنکبوت»، «جقجقه و فرفره»، «جينگيل و فينگيل»، «قصه‌هاي خاله قورباغه»، «روباه و خروس»، «دارا و سارا»، «رفوزه»، «قصه‌هاي آتقي»، «قصه‌هاي هاجر»، «موش نمکي»، «خانه گلپرانيا»، «شنگول و منگول»، «عطر و گلاب بپاشيد» و «کلاه قرمزي» را در کارنامه هنري‌اش داشت.
بيماري اين هنرمند که در سال‌هاي آخر عمرش رسانه‌اي شده بود، اين نگراني را براي دوست‌دارانش به وجود اورده بود که اگر قادر به کار نباشد چه کسي جاي او "کلاه‌قرمزي" را به حرکت درمي‌آورد؛ مسئله‌اي که براي خود فني‌زاده هم غم‌انگيز بود و در مصاحبه‌اي گفته بود:
«نبودن من دو جور است؛ يکي اين‌که من کلا نباشم که آن را فقط خدا مي‌داند و ديگر اين‌که من ديگر عروسک‌گردان کلاه قرمزي نباشم که اين غم‌انگيز است. نه اين‌ که تازه با اين مسئله روبه‌رو شده باشم، قبلا هم به آن فکر کرده‌ام و اگر روزي گروهم که با آن‌ها کار مي‌کنم صلاح بدانند که کنار کلاه‌قرمزي نباشم، قبول مي‌کنم. فقط يک خواهش از آن‌ها دارم، اين‌که اجازه دهند در کار باقي بمانم، حتي اگر قرار نباشد عروسک‌گرداني کنم.»


منبع: isna.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/83385/خاطرات مرضيه برومند از روزهاي دردناک دنيا فني زاده
بستن   چاپ