چند نکته مهم در دارو دادن به کودک
چهارشنبه 5 مهر 1396 - 7:32:33 PM
چه خبر - 20 نکته درباره دارو دادن به کودک

استفاده از انواع دارو و نحوه مصرف آن براي کودکان يکي از معضلاتي است که سوال هاي زيادي براي مادران ايجاد مي کند.
1 - مصرف هر نوع دارويي براي کودک بايد با نظر پزشک معالج باشد. هرگز خوددرماني نکنيد. مصرف بعضي از داروها در دوران کودکي ممنوع است.
2 - بعضي از کودکان ممکن است نسبت به يک داروي ساده واکنش و حساسيت نشان دهند. در اين مواقع دستپاچه نشويد و سريع با پزشک معالج تماس بگيريد.
3 - قبل از مصرف دارو به دقت به تاريخ توليد و انقضاي آن توجه کنيد. بعد از باز کردن در داروهايي مثل شربت حتما بايد تا زمان مشخصي مصرف شود. باقيمانده دارو را دور بيندازيد.
4 - حتما به دوز دارو توجه کنيد. دوز دارو را پزشک مشخص مي کند.
5 - به دستورات درج شده روي دارو توجه کنيد. بعضي از داروها را حتما بايد در جاي خنک و دور از نور آفتاب نگه داريد.
6 - مقدار مصرف دارو و جذب و دفع آن در کودکان متفاوت تر از بزرگسالان است. در کودکان، به خصوص در شيرخواران کبد و کليه ها کاملا تکامل نيافته اند و ممکن است در جذب و دفع دارو دچار مشکل شوند. به همين دليل است که دوز دارو بايد کاملا مطابق با دستور پزشک به کودک داده شود چون ميزان مسموميت و عوارض دارويي در کودکان بيشتر است. مصرف بعضي از داروها با توجه به سن و وزن کودک محاسبه مي شود.
7 - اولين دارويي که براي نوزادان تجويز مي شود، قطره ويتامين AD است که مصرف آن تا 2 سالگي هم بايد ادامه داشته يابد. اين قطره براي کودکان ضروري است و براي پيشگيري از نرمي استخوان و پيشگيري از کمبود ويتامين D در کودکان تجويز مي شود.
8 - آهن نيز از 6 ماهگي تجويز مي شود. مادران بايد توجه کنند زمان مصرف آهن با شير خوردن کودک بايد حداقل يک ساعت فاصله داشته باشد چون شير جذب آهن را کمتر مي کند. البته ويتامين D به جذب آهن کمک مي کند. طعم آهن تقريبا براي همه کودکان ناخوشايند است. براي کمتر کردن طعم بد آهن و بلعيدن کامل آن بهتر است آهن را در قسمت انتهايي زبان کودک بريزيد.
9 - داروي ديگري که زياد براي کودکان استفاده مي شود، داروهاي تب بر هستند. بي ضررترين داروي تب بر و ضددرد استامينوفن است که به صورت قطره، شربت، شياف و قرص وجود دارد. دقت کنيد کودکان قبل از 7- 6 سالگي نمي تواند قرص را ببلعند و بهتر است از شربت، قطره و... استفاده شود.
10 - داروي ضددرد و ضد تب ديگري هم به نام ايبوبروفن وجود دارد که به صورت شربت و عوارض آن نسبت به استامينوفن بيشتر است. تجويز اين دارو قبل از 6 ماهگي ممنوع است. مهم ترين عارضه ايبوبروفن تاثير روي دستگاه گوارش است که در بدترين 9حالت ممکن است باعث خونريزي گوارشي شود. شربت ايبوبروفن بايد بعد از غذا به کودک داده شود.
11 - مادران توجه کنند نبايد به کودک آسپيرين بدهند چون عوارض زياد دارد. ديکلوفناک هم به دليل افت فشار خون داروي مناسبي براي کودکان نيست.
12 - از مصرف بي رويه و خودسرانه آنتي بيوتيک براي کودکان پرهيز کنيد. آنتي بيوتيک فقط بايد با دستور پزشک مصرف شود و حتما بايد مقدار توصيه شده و دوره درمان کامل شود، اما بيشتر عفونت ها در کودکان ويروسي است و ظرف چند روز بهبود مي يابد و نيازي به مصرف آنتي بيوتيک ندارند.
13 - داروي ديفن هيدرامين نيز در کودکان کمتر از 2 سال تجويز نمي شود. اين دارو براي سرماخوردگي تجويز مي شود.
14 - معمولا براي کودکان آنتي هيستامين تجويز نمي شود. بهترين کار براي کاهش حساسيت ناشي از سرماخوردگي شستشوي بيني، تخليه مداوم بيني و مصرف مايعات کافي است. آنتي هيستامين باعث خشک شدن ترشحات و تجمع آن در مجاري تنفسي و بالارفتن خطر عفونت مي شود.
15 - داروهاي ضد سرفه و خلط آور را هم قبل از 2 سالگي تجويز نمي کنند. زماني که کودک سرفه مي کند، علت آن بايد مشخص شود. سرفه يک مکانيسم دفاعي است و دادن دارو باعث مي شود اين مکانيسم دفاعي به خوبي عمل نکند. براي کاهش سرفه مي توان از مايعات و بخور استفاده کرد.
16 - گاهي مادران براي سهولت مصرف دارو توسط کودک قرص را به چند تکه قسمت مي کنند يا کپسول را باز و با مايع مخلوط مي کنند. بعضي از داروها را نمي توان نصف کرد. معمولا راهنمايي روي ظرف دارو مبني بر اينکه دارو را مي توان نصف کرد يا نه، وجود دارد، ولي نيازي به اين کار نيست و معمولا بيشتر قرص ها به صورت شربت هم وجود دارند. در اين مواقع بهتر است پزشک را از اين موضوع که کودک نمي تواند دارو مصرف کند، مطلع کرد.
17 - هرگز به کودکان نگوييد اين دارو شکلات است. کودکان حافظه خوبي دارند و در صورتي که به دارو دسترسي پيدا کنند، آن را به عنوان شکلات مي خورند که مي تواند خيلي خطرناک باشد و مسموميت دارويي ايجاد کند.
18 - دارو را هميشه دور از دسترس کودک و در مکاني که سطح بالايي از زمين دارد مانند قفسه هاي بالايي يخچال، کابينت و... نگه داريد.
19 - براي هر نوع بيماري در کودک، به دنبال مصرف دارو نباشيد. بسياري از مشکلات کودک مانند سرماخوردگي، يبوست، اسهال و... با همان درمان هاي خانگي و مراقبتي ساده حل مي شوند.
20 - داروهاي گياهي حتي در بزرگسالان بايد با احتياط مصرف شوند. داروهاي گياهي که از عطاري ها تهيه مي شوند، دوز و بروشور دقيقي ندارند. امروزه بسياري از نوجوانان از داروهاي گياهي کاهش وزن يا شربت هاي گياهي کودکان که تقويت کننده هستند، استفاده مي کنند. دقت کنيد ممکن است اين داروها ناخالصي هاي شيميايي داشته باشند و همه داروهاي گياهي صد در صد بي خطر نيستند.

4 ترفند براي خوراندن دارو

1 - زماني که کودک تمايلي به مصرف قطره ندارد و دهانش را باز نمي کند مي توانيد به گونه او کمي فشار آوريد. همچنين بهتر است دارو را با کمي آب قند مخلوط کنيد. دارو را هيچ گاه نبايد با شير مادر يا شير خشک مخلوط کنيد. البته مي توانيد به جاي قطره از شياف استفاده کنيد.
2 - بعضي از کودکان بلافاصله بعد از خوردن دارو، استفراغ مي کنند. اين وضعيت باعث مي شود تمام دارو از معده خارج شود، در اين مواقع مصرف دارو بايد دوباره تکرار شود، ولي اگر بيش از 30 دقيقه گذشته باشد نيازي به تکرار دوز نيست.
3 - اگر مصرف دارو با آبميوه يا مواد خوراکي ديگر اشکالي در جذب آن ايجاد نکند مي توانيد هنگام دادن دارو به کودک به جاي آب از آب ميوه استفاده کنيد.
4 - بعضي از کودکان بدقلق هستند و اصلا همکاري نمي کنند. در اين مواقع بايد از ترفندهاي مختلف استفاده کرد، مثلا دارو را داخل ماده خوراکي گذشت يا دارو را به وسيله مايع رقيق کرد تا کودک متوجه طعم آن نشود.


منبع : salamat.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/80426/چند نکته مهم در دارو دادن به کودک
بستن   چاپ