رژيم غذايي دوپامين چيست و چگونه کار مي کند
پنجشنبه 23 شهريور 1396 - 7:09:05 PM
چه خبر - رژيم غذايي دوپامين يا رژيم تام کريج

رژيم غذايي دوپامين که با نام «رژيم تام کريج» نيز شناخته مي شود، اخيرا سرخط بيشتر خبرهاي مربوط به سبک زندگي را به خود اختصاص داده است. به نوعي برنامه غذايي اطلاق مي شود که به طور هم‌زمان، به بهبود روحيه فرد نيز کمک شاياني مي نمايد. يعني به واسطه مواد غذايي مصرفي، ميزان ترشح هورمون شادي آفرين بدن يعني «دوپامين» افزايش يافته و به موازات آن مي توانيد از کاهش وزن خود نيز نهايت لذت را ببريد.

پايه‌گذار و معرف اصلي اين رژيم، آشپز برنامه هاي تلويزيوني موسوم به «تام کريج» است که با تبليغات خود در سال هاي اخير شمار زيادي از مردم را به سمت اين برنامه غذايي هدايت کرده است.
البته گفتني است که اين رژيم، نسخه هاي گوناگوني دارد اما تمامي آن ها بر پايه غذاهايي هستند که علاوه بر سوزاندن کالري اضافه، به بهبود روحيه فرد نيز کمک فراواني مي کنند.

از جمله مواد غذايي که چنين خواصي دارند مي توان به موارد زير اشاره کرد:
لبنيات همانند شير، پنير و ماست
گوشت هاي غير فراوري شده همانند گوشت گوساله، مرغ و بوقلمون
ماهي هاي سرشار از امگا سه همانند سالمون و ماهي ماکرل
تخم مرغ
ميوه ها و سبزيجات، به طور ويژه موز
آجيل ها همانند بادام و گردو
شکلات تلخ
تقريبا در تمامي نسخه هاي اين رژيم بر پرهيز از مصرف الکل، کافئين و قند و شکر تاکيد فراواني شده است، در برخي از آن ها نيز توصيه شده تا مصرف کربوهيدرات هاي پر نشاسته را نيز از وعده هاي غذايي خود حذف کنيد.

آيا رژيم غذايي دوپامين پايه علمي دارد؟

شايد لازم باشد در وهله اول خود دوپامين را معرفي کنيم. دوپامين، يک فرارسان عصبي است، يعني ماده اي که موجب انتقال محرک ها و پيام ها در اعصاب مي شود. اين ماده به طور مستقيم روي بخش مرکزي لذت و پاداش در مغز تاثير مي گذارد و به همين خاطر، موجب تغيير روحيه فرد مي شود.
فعال سازي اين ماده به دلايل گوناگون روي مي دهد که يکي از آن ها، دسترسي ناگهاني به غذاست.
بر اساس تحقيقات اخير، مشخص شده افرادي که داراي اضافه وزن هستند، ممکن است مسير حرکتي دوپامين در بدنشان دچار نقص شده باشد و به همين خاطر، وقتي در معرض حجم زيادي از غذاهاي چرب و شيرين قرار مي گيرند، اين بخش عصبي به درستي کار نمي کند. پيرو آن، کُند بودن واکنش در چنين حالتي منجر به افزايش ميل به جستجوي لذت و در نهايت باعث پرخوري مي شود. البته اين ادعا هنوز تاييد و تصويب نشده و در حال حاضر در حد يک فرضيه است.
همچنين، گفتني است که فارغ از تحقيقات ياد شده در بالا، تقريبا همه مي دانيم که غذا خوردن موجب افزايش دوپامين مي شود، به ويژه اگر غذاها چرب و شيرين باشند. هر دو اين غذاها نيز در طولاني مدت موجب افزايش اشتها، پرخوري و اضافه وزن مي گردند.

احتمالا برايتان اين سوال پيش آمده که چگونه مي توان بدون مصرف چربي و قند، ميزان دوپامين را افزايش داد؟
غذاهايي که حاوي پروتئين هستند، از آمينواسيدها ساخته شده اند که تيروزين را نيز شامل مي شود. اسيدهاي آمينه يکي از ارکان اصلي براي توليد دوپامين به شمار مي روند. به همين خاطر گفته مي شود که افزايش مصرف پروتئين سبب افزايش توليد دوپامين مي شود، بدون اينکه بر ميزان اشتهاي فرد بيفزايد.
در همين راستا، مطالعاتي صورت گرفته و بيان داشته که صرف صبحانه اي که حاوي تخم مرغ ها، گوشت هاي خالص و لبنيات باشند موجب کاهش گرسنگي صبحگاهي و افزايش ترشح دوپامين مي شوند.
با تمامي تفاسير ياد شده در بالا، لازم است اشاره کنيم که پيرو رژيم لاغري دوپامين، بايد نکات زير را نيز در نظر داشته باشيد:
به طور منظم و سر ساعتِ معين غذاي خود را ميل کنيد. اين کار از چرخش ناگهاني هورمون ها پيشگيري کرده و موجب تنظيم اشتهاي شما مي شود. همچنين اشتهاي کاذب در بعدازظهرها را از بين مي برد.

صبح ها غذاهاي حاوي پروتئين همانند تخم مرغ، سالمون دودي، ماهي ماکرل، يا ماست به همراه آجيل، دانه هاي خوراکي و ميوه ميل کنيد.
اسيدهاي چرب مفيد همانند اسيدهاي غيراشباع در زيتون، تخمه آفتابگردان، کنجد يا روغن هاي موجود در آووکادو، گردو، دانه کتان مصرف کنيد. همچنين ماهي هاي چرب همانند ماهي تن، شاه ماهي و قرل آلا را نيز در رژيم غذايي خود بگنجانيد.
در وعده هاي ناهار و شام از موادي همانند مرغ، عدس، ماهي و گوشت لخم استفاده کنيد.
تا حد امکان از غذاهاي فراوري شده، شور و پرنمک و خيلي شيرين پرهيز کنيد.


منبع: rooziato.com

http://www.CheKhabar.ir/News/79526/رژيم غذايي دوپامين چيست و چگونه کار مي کند
بستن   چاپ