مبتلايان به ام اس چگونه بايد ورزش کنند
يکشنبه 12 شهريور 1396 - 12:09:52 PM
چه خبر - ورزش براي مبتلايان به ام‌اسسروش شرفيان اردکاني، کوهنورد جواني است که به بيماري ام‌اس مبتلاست. صعود به قله 7000 متري هدف سال گذشته او بود. شرفيان يکي از هزاران نفري است که تلاش مي‌کند ابتلا به اين بيماري او را زمين‌گير و گوشه‌گير نکند. براي همين با اميد به لحظات بهتر و موفق همچنان تلاش مي‌کند.

عملکرد شرفيان براي شما تحسين‌برانگيز است يا جواني که هر روز در بخش ورودي مترو مي‌نشيند و با سازدهني سعي مي‌کند نظر ديگران را به درماندگي ناشي از بيماري خود جلب کند؟
اگر شما هم عزيزي در ميان اطرافيان خود داريد که به بيماري ام‌اس مبتلاست، با مطالعه راهکارهاي دکتر مريم ابوالحسني، متخصص طب ورزشي و عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران، او را ترغيب کنيد ورزش را آغاز کند که انجام حرکات ورزشي مي‌تواند آغازگر تحولات بزرگي در زندگي عزيزتان باشد.

ورزش جايگزين دارو نيست
دانشمندان دانمارکي نيز بتازگي با اعلام نتيجه تحقيقات خود، اين خبر نويدبخش را منتشر کرده‌اند که ورزش‌هاي قدرتي بر کند شدن روند پيشرفت بيماري ام‌اس تاثير دارد. اين خبر خوشحال‌کننده باعث تولد اين پرسش مي‌شود که آيا ورزش مي‌تواند جايگزين دارو يا کاهش مصرف آن شود؟ دکتر ابوالحسني همسو با محققان دانمارکي معتقد است ورزش يکي از گزينه‌هاي درماني موثر است و نمي‌تواند جايگزين دارو باشد.

نکته قابل توجه و تأکيد ديگر آن که انجام هرگونه فعاليت ورزشي حتما بايد تحت نظر متخصصان طب ورزشي انجام گيرد، چرا که حرکات ورزشي براساس شدت بيماري و وضعيت فرد تعيين و تجويز مي‌شود به همين دليل توصيه مي‌شود مبتلايان حرکات را حتما طبق تشخيص متخصصان انجام دهند.

چرا مبتلايان به ام‌اس بايد ورزش کنند؟
ضرورت و هدف اصلي از انجام ورزش توسط مبتلايان به ام‌اس، تحرک بدن به منظور حفظ فعاليت و قدرت عضلات، بازگرداندن تعادل به بدن و از همه مهم‌تر حفظ استقلال و توانايي فرد در انجام کارهاي شخصي است.
اين بيماري بيشتر در ميان جوانان خودنمايي مي‌کند. براي فردي که در اوج طراوات، شادابي و خواهان هيجان و قدرت است، حفظ تعادل و حرکت و قدرت عضلاني بسيار مهم است.
براي تقويت تعادل وحفظ انعطاف پذيري بدن انجام ورزش‌هايي مانند يوگا، پيلاتس و تاي چي بسيار کمک‌کننده و موثر است. براي حفظ قدرت عضلات اندام فوقاني يا تحتاني استفاده از کش‌ها، دمبل‌ها و دستگاه‌هاي بدنسازي مناسب با وضعيت خودشان زير نظر مربي بسيار مناسب است و هيچ مانعي وجود ندارد.

انجام ورزش با هر سطحي از بيماري
بيماري ام‌اس باعث ناتوان شدن سيستم عصب مرکزي مي‌شود. زماني که سيستم ايمني بدن به غلاف محافظتي که الياف عصبي را پوشش مي‌دهد، حمله مي‌کند، ارتباط بين مغز و بقيه بدن ضعيف مي‌شود و علائم بيماري بروز مي‌کند. علائم از لحاظ شدت متفاوت هستند؛ بيماري در وضعيت شديد، باعث مي‌شود بيمار توانايي راه رفتن خود را از دست بدهد.
فرد در هر سطحي از بيماري که باشد، مي‌تواند ورزش کند، اما متناسب با ميزان ناتواني و وضعيت خود بايد حرکات ورزشي را انجام دهد. مسلما هر چه درجه ناتواني فرد کمتر باشد، به همان ميزان حرکات راحت و فعاليت‌ها بيشتر مي‌تواند باشد.
انجام فعاليت‌هاي هوازي و پياده‌روي به عنوان يک توصيه عمومي براي همه افراد اعم از سالم يا بيمار درباره مبتلايان به ام‌اس نيز صدق مي‌کند. به اين معنا که حتي فردي که از عصا يا واکرهم استفاده مي‌کند، حتما پياده‌روي را در برنامه روزانه خود داشته باشد.

توصيه‌اي بر خلاف تصور
مبتلاياني که درصد ناتواني آنها کم است يا بيماري آنها به شکل عودکننده يا فروکش‌کننده است، مي‌توانند طبق علاقه خود ورزش‌هاي پرتحرکي همچون فوتبال، واليبال، ورزش‌هاي راکتي وحتي رزمي انجام دهند و هيچ محدوديتي ندارند.

خستگي ناشي از ورزش
مبتلايان به ام‌اس به دليل شرايطي که دارند، زود خسته مي‌شوند. به همين دليل بايد بعد از ورزش استراحت کنند.اين افراد اگر با وجود گذشت دو ساعت از انجام حرکات ورزشي همچنان احساس خستگي کنند و اين وضعيت تا روز بعد نيز ادامه يابد، بايد به دو نکته توجه کنند؛ يکي انجام ورزش بيش از حد مجاز و توان است و ديگري احتمال بروز علائم جديد که حتما بايد به پزشک مراجعه کنند.

ورزش مناسب براي تقويت عضلات ضعيف
استفاده از دوچرخه ثابت يکي از توصيه‌هاي قابل توجه است. افرادي که مشکلاتي همچون افتادگي مچ پا دارند يا با ضعف عضلات مچ پا مواجه هستند، مي‌توانند با ثابت کردن پايشان روي رکاب دوچرخه بزنند و عضلات خود را تقويت کنند. براي اين کار دوچرخه‌هاي مخصوصي وجود دارد که مي‌توانند از آنها استفاده کنند.

شرايط ورزش براي مبتلايان به ام‌اس
اين افراد حتما بايد مراقب کم‌آبي بدن خود باشند. جاي گرم اصلا نبايد ورزش کنند.در ساعات خنک روز ترجيحا در ساعات اوليه صبح ورزش کنند. چون امکان غلبه خستگي در ساعات عصر و کاهش کيفيت ورزش وجود دارد. از لباس‌هايي که باعث تهويه مناسب بدن مي‌شود، استفاده کنند.
اگر فردي به دليل مسائل مالي، امکان مراجعه به متخصصان پزشکي ورزشي را ندارد، حتما بايد از انجام حرکات نادرست و آسيب‌زننده امتناع‌کنند و تنها به انجام ورزش‌هايي همچون پياده‌روي و حرکات کششي سبک اکتفا کند، اما براي تمرينات قدرتي حتما بايد به پزشک مراجعه کند.

اهميت ورزش‌هاي ذهني
انجام ورزش‌هاي ذهني براي مبتلايان به ام‌اس بسيار مهم است. انجام تمرينات توانبخشي ـ شناختي براي بهبود تمرکز و رفع اختلالات حافظه، بسيار مهم است. اين تمرينات حتما بايد زير نظر متخصصان، روان‌شناسان و کار درمانگران انجام شود.

ورزش براي افراد ناتوان
افرادي که خيلي ناتوان شده‌اند، مي‌توانند از فيزيوتراپ يا کاردرمانگر خود کمک بگيرند. در مراکز خاص توانبخشي دستگاه‌هاي مخصوصي وجود دارد که آنجا مي‌توانند به صورت خوابيده حرکات ورزشي را تحت محافظت انجام بدهند.

ورزش در آب
آب‌درماني، ورزش بسيار مهم ديگري است که براي مبتلايان به اين بيماري بسيار پرکاربرد است. افراد با سطح ناتواني‌هاي متوسط تا نسبتا شديد هم مي‌توانند از آب‌درماني کمک بگيرند. حتي افرادي که کاملا ناتوان هستند، مي‌توانند با کمک آب‌درمانگر و افراد آشنا در آب ورزش کنند.


منبع: saat24.com

http://www.CheKhabar.ir/News/78765/مبتلايان به ام اس چگونه بايد ورزش کنند
بستن   چاپ