لباس 244 ميليوني براي عروس!
دوشنبه 30 مرداد 1396 - 11:17:58 AM
چه خبر - شما براي جشن عروسي چقدر خرج ميکنيد؟

همه آسيب‌هاي اجتماعي متاثر از بالا رفتن سن ازدواج را کنار بگذاريد، آمار عجيب طلاق در سال‌هاي اوليه و حتي تعداد بالاي زندانيان مهريه را هم همين‌طور، شايد مغفول‌مانده‌ترين دليل بالا رفتن سن ازدواج هزينه‌هاي آن است، هزينه‌هايي که اتفاقا به نظر مي‌رسد در برنامه مسئولان و تحقيقات جامعه‌شناسان جايي ندارد.

قناعت، دوري از تجمل، تسهيل در ازدواج، اينها همه ويژگي‌هايي است که براي ازدواج به آن توصيه مي‌شويد اما بدون شک خرج‌هايي است که نمي‌توان از آن گذشت، سنت و آيين باشد يا دلخواه همسران چيزي که عيان است اين که بايد خانواده‌ها سر کيسه را کمي شل کنند تا زندگي‌ها سر بگيرد.

در اين ميان گروهي با حداقل هزينه‌ها ازدواج مي‌کنند و گروهي هم تا آنجا که مي‌توانند بريز و بپاش مي‌کنند؛ گزارش ما گشت و گذاري ميان هر دوي اين گروه‌هاست و به دست آوردن حداقل و حداکثر هزينه‌هاي اين مراسم . «کار تشريفات نهايت ندارد». اين جمله‌اي است که مدير يکي از تالارهاي شهر در ابتداي گزارش به من مي‌گويد؛ جمله‌اي که براحتي مي‌توان به ديگر حوزه‌هاي هزينه‌هاي ازدواج تعميم داد.

مفهوم حرف او در ادامه گفت‌وگويم روشن مي‌شود: «کمترين هزينه تالار ما منويي است که به ازاي هر نفر 75 هزار تومان است اما با توجه به بودجه شما تا يک ميليارد هم ما پيشنهاد داريم». اين بازه گسترده در بسياري از هزينه‌هاي ديگر ازدواج هم به چشم مي‌خورد. شايد تنها هزينه‌هاي ثابت براي قشر مرفه و البته آسيب‌پذير در اين ميان هزينه‌هاي آزمايشگاه و ثبت ازدواج است که از 50 هزار تا 300 هزارتومان متغير است.

 
وقتي اشرافيگري تشخص مي‌دهد

ازدواج ويترين طبقه اجتماعي افراد شده است، طوري که تصور بر اين است نوع مراسم نشان مي‌دهد افراد به چه طبقه‌اي اختصاص دارند. همين ذهنيت است که شکاف طبقاتي جامعه را در نوع برگزاري مراسم ازدواج به نمايش مي‌گذارد. محلي خوب براي تفاخر به آنچه ندارند.

قضيه وقتي تلخ‌تر مي‌شود که حتي آنهايي که به ازدواج‌هاي کم‌هزينه روي مي‌آورند ترجيح مي‌دهند آن را در خفا نگه دارند تا مبادا متهم به فقر شوند. آنقدر که نوکيسه‌ها اصرار به نشان دادن دارند، اين افراد در پنهان کردن وضعيت خود مي‌کوشند.

بازار اما متناسب با همه اين افراد گزينه دارد، هر چند حتي بدون تحقيق مي‌توان متوجه شد گزينه‌هاي اشرافيت در مراسم ازدواج بسيار بيشتر از گزينه‌هاي کم‌هزينه است. شما براحتي مي‌توانيد چندين و چند تالار و باغ پيدا کنيد که اجاره‌شان براي يک شب برپايي مراسم ازدواج بين 30 تا 60 ميليون است؛ اما براي پيدا کردن تالاري براي حداقل 200 مهمان با شبي بين يک تا سه ميليون تومان تنها چند گزينه پيش رويتان مي‌بينيد.

لباس 244 ميليوني براي عروس

سطح توقعات را که خيلي هم پايين بياوريم بايد بدانيم که خريد عروسي، پرخرج‌ترين بخش يک ازدواج است. در اين بخش اين را که چه خريدي به عهده چه خانواده‌اي است، فاکتور گرفته‌ايم و تنها به قيمت‌ها اشاره داريم. يک دست کت و شلوار معمولي جنس پارچه ترک دوخت ايران را مي‌توانيد در مغازه‌هاي منطقه باب همايون از 400 هزار تا يک ميليون و 600 هزار تومان پيدا کنيد.

هر چند همين ديروز قيمت يک دست کت و شلوار مردانه ويسکوز بين 11 تا 23 ميليون تومان بود. اين رقم‌ها جزو قيمت‌هاي اشرافي نيست؛ چرا که کت و شلوار دامادي تا مرز 90 ميليون تومان هم پيدا مي‌شود. تنها کافي است سري به مجتمع‌هاي شمال پايتخت بزنيد.

ازطريق يک آگهي معمولي به يک مزون خانگي راه پيدا مي‌کنم. جايي که به نظر مي‌رسد حالا يکي از پاتوق‌هاي ثابت زوج‌هاي متمول است. مزون مورد نظر در يکي از برج‌هاي البته معمولي الهيه است. در اين مزون براحتي مي‌توانيد لباسي متفاوت‌تر از هرآنچه تاکنون ديده‌ايد، تهيه کنيد.

با پرداخت 30 ميليون تومان براي کيف و کفش، 45 ميليون تومان براي تاج، 9 ميليون تومان براي حرير روي شانه و در نهايت سنجاق سينه 10 ميليون توماني، يک ست رويايي براي شب عروسي خود تهيه مي‌کنيد؛ ستي که غير از لباس اصلي 94 ميليون تومان براي شما هزينه دربر خواهد داشت.

اين رقم وقتي بيشتر جالب توجه مي‌شود که بدانيم قيمت لباس اصلي در اين مزون به تنهايي 150 ميليون تومان آب مي‌خورد. همين رقم‌ها در بازارهاي پايين شهر بين دو تا چهار ميليون تومان است؛ تفاوت قيمتي که براحتي سطح زندگي مردم پايتخت را نشان مي‌دهد. گستره قيمت‌ها به لباس‌ها محدود نمي‌شود و برخي آنها در جدولي در همين گزارش آمده است.

هزينه‌ها و آسيب‌ها

هزينه‌هاي گزاف ازدواج در ايران آن‌قدر جالب توجه است که سه سال پيش روزنامه گاردين هم در گزارشي به هزينه‌هاي بالاي ازدواج در ايران اشاره کرد.

در اين روزنامه هزينه ازدواج يک زوج را در ايران بين 16 تا 40 هزاردلار (بين 60 تا 152 ميليون تومان) عنوان کرده بود. هرچند رقم بالاي اين گزارش شامل جهيزيه و مسکن هم مي‌شده است. فارغ از اشاره اين روزنامه بريتانيايي، يک مطالعه تحقيقاتي دانشگاه شهيد بهشتي تهران نيز نشان مي‌دهد افزايش هزينه‌هاي ازدواج بيش از 70 درصد در کاهش تمايل جوانان ايراني براي تشکيل خانواده و ازدواج تاثير دارد.

محبوبيت کاذب فرهنگ مصرف و چشم و هم‌چشمي، انتظارات موجود از تامين جهيزيه را به افراط‌هاي غيرواقعي و رسوم تجمل‌گرايانه کشانده است و اين مساله هزينه ازدواج را براي خانواده‌هاي ايراني افزايش و تمايل جوانان را براي ازدواج کاهش داده است. کاهش ميل به ازدواج در ايران، زندگي‌هاي خارج از دايره ازدواج را به دنبال دارد.

کوروش محمدي، رئيس انجمن آسيب‌شناسي اجتماعي با اشاره به اين‌که به باور مخاطبان امروزه هزينه‌هاي ازدواج به مراتب بيش از هزينه‌هاي رابطه با جنس مخالف است، مي‌گويد: به نظر مي‌رسد جامعه با حجم قابل توجهي از آسيب‌هاي اجتماعي روبه‌رو است که به گسترش روابط نامتعارف بين جوانان منجر شده است. بروز آسيب‌هاي فاحش و مخربي چون ازدواج سپيد، اعتياد جوانان، بيکاري و بويژه سردرگمي دختران جوان در دايره افکار پليد کارفرمايان، از خروجي‌هاي مختل شدن فرآيند ازدواج در جامعه است که در برخي کلانشهرها براحتي قابل لمس هستند.

اين کارشناس اجتماعي مي‌گويد:‌ تغيير نگرش جامعه به سمت مسائلي همچون مهريه‌هاي سنگين و به‌طور کلي هدفگذاري‌هاي غيرمنطقي در مسير ازدواج جوانان همه و همه موجب شده فرآيند ازدواج در جامعه ما دچار دست‌اندازهاي تاثيرگذاري شود.

ازدواج آسان يا ارزان

هزينه‌هاي گزاف ازدواج‌هاي تجملي تنها يک سوي ماجراست، سوي ديگر ماجرا تلاش گروه‌هايي براي تسهيل ازدواج است. تلاش‌هايي که اتفاقا موانع بسياري پيش‌روي خود مي‌بينند. طرح ازدواج آسان که چند سالي است راه‌اندازي شده يکي از نمونه‌هاست؛ طرحي که اتفاقا بسياري با طعنه از آن با عنوان «ازدواج ارزان»‌ ياد مي‌کنند.

يکي از مسئولان اين طرح در استان‌هاي جنوبي ايران مي‌گويد: همين حالا ما ازدواج‌ هايي را صورت مي‌دهيم که نهايت خرج ازدواج بين 500 تا 700 هزارتومان است! رقمي که شايد قابل باور نباشد چرا که کمترين ميزان هزينه ازدواج در پايتخت با صرف نظر کردن از بسياري از خرج‌هاي بيهوده رقمي بين 25 تا 30 ميليون تومان است.

او مي‌گويد: اتفاقا در اين راه موانع عجيبي پيش‌روي خودمان مي‌بينيم. به عنوان مثال، فشارهايي که از سوي اتحاديه و صنف‌هاي مرتبط با ازدواج به اين سازمان مردم نهاد وارد مي‌شود، قابل باور نيست. اقبال به طرح ازدواج آسان گاهي باعث شکايت بسياري از صنف‌هاي مرتبط شده تا جايي که با واسطه‌هايي مانع برگزاري چنين ازدواج‌هايي مي‌شوند تا کسادي بازار خود را جبران کنند.

 



منبع: isna.ir

 

 

http://www.CheKhabar.ir/News/76874/لباس 244 ميليوني براي عروس!
بستن   چاپ