روش هاي مقابله با پرخوري ناشي از استرس
دوشنبه 23 مرداد 1396 - 12:05:26 PM
چه خبر -

چگونه با پرخوري ناشي از استرس برخورد کنيم

در واقع، پرخوري به خاطر استرس مي‌تواند يکي از دلايل اصلي اضافه‌وزن و در نهايت چاقي باشد. علاوه‌براين، نه تنها غذايي که فرد مي‌خورد، بلکه چطور غذا خوردن او هم مهم است.

غذاخوردن در شرايط پراسترس يا وقتي که در حال انجام چند کار به طور هم‌زمان هستيم، مي‌تواند به خوردن بدون توجه منجر شود که در آن رابطه‌ي مهم و اساسي بين مغز و بدن، مخدوش مي‌شود. از سوي ديگر، غذاخوردن ذهن‌آگاهانه، مي‌تواند يک روش مؤثر براي کاهش استرس و بهبود سلامت دستگاه گوارش و رفتارهاي خوردن باشد.

خوردن ناشي از استرس و تأثير آن بر چاقي

استرس به اين دليل که باعث فعاليت مداوم مسير هيپوتالاموس-هيپوفيز-آدرنال مي‌شود، مي‌تواند از طريق ترشح بيش‌ازحد کورتيزول (که به آن هورمون استرس هم مي‌گويند) مستقيماً باعث چاقي، به‌خصوص چاقي شکمي، شود. البته استرس مي‌تواند به صورت غيرمستقيم هم، از طريق ايجاد ولع براي غذاهاي پراز قند و چربي، باعث چاقي شود. روي‌هم‌رفته، کساني که در شرايط پراسترس و هيجاني پرخوري مي‌کنند، اغلب به سختي مي‌توانند بين نشانه‌هاي گرسنگي واقعي و نشانه‌هاي هيجاني خوردن تمايز قايل شوند. خطر چاق شدن براي چنين افرادي به‌خصوص در شرايط پراسترس بسيار بالاست.

مقابله با پرخوري ناشي از استرس با غذا خوردن آگاهانه

غذا خوردن آگاهانه يعني ايجاد کردن يک رابطه‌ي سالم و لذت‌بخش با غذا؛ اين روش به معني يک رژيم غذايي محدودکننده نيست، بلکه به اين معني است که لذت غذا را شديدتر تجربه کنيم و در زمان غذا خوردن کاملاً حضور داشته باشيم. برخلاف غذا خوردن بدون آگاهي، که اغلب باعث مي‌شود آدم‌ها ناخودآگاه مقدار زيادي غذا مصرف کنند اما احساس سيري نکنند، غذاخوردن ذهن‌آگاهانه به اين خاطر که به ما کمک مي‌کند تا به علائم بدني گرسنگي، سير شدن و خشنودي توجه کنيم، سدي در برابر پرخوري ايجاد مي‌کند.

غذا خوردن ذهن‌آگاهانه و رابطه‌ي بين شکم-ذهن

از آن‌جايي که گوارش غذا يک فرآيند پيچيده است و نيازمند اين است که شکم و سيستم عصبي با هم ارتباط برقرار کنند، ممکن تا حدود بيست دقيقه طول بکشد تا مغز، پيغام سيري را از معده دريافت کند. بنابراين غذاخوردن خيلي سريع و بدون آگاهي، مي‎تواند باعث شود تا قبل از رسيدن پيام سيري از طرف مغز، فرد مقدار زيادي غذا بخورد.

تکنيک‌هاي غذا خوردن ذهن‌آگاهانه

براساس فلسفه‌ي بودايي، غذا خوردن ذهن‌آگاهانه را مي‌توان نوعي مراقبه دانست. روش‌هاي غذا خوردن ذهن‌آگاهانه بسياري وجود دارد که مي‌توانند به شما کمک کنند تا در موقع غذاخوردن بيش‌تر حضور داشته باشيد و از مزاياي غذاي خود، خشنودي از غذا، سير شدن و نيازهاي تغذيه‌اي بهره‌مند شويد. اين تمرين‌ها مي‌توانند به شما کمک کنند:

يک گاز کوچک/ يک قاشق از غذا ردر دهان‌تان بگذاريد، چشم‌هايتان را ببنديد و آن را با دقت تمام در حالي که به بافت و مزه‌ي آن توجه مي‌کنيد، حدود بيست تا سي بار بجويد.

به جاي انجام چند کار به طور همزمان، بدون هيچ‌گونه عامل حواس‌پرتي غذا بخوريد.



منبع: sepidehdanaei.net


http://www.CheKhabar.ir/News/75379/روش هاي مقابله با پرخوري ناشي از استرس
بستن   چاپ