به بهانه روز جهاني آرتروز
20 مهر 1394 - 02:14:51 ب.ظ
تغذيه در بهبود وضعيت مبتلايان به آرتروز چه نقشي دارد؟

روز بيستم مهرماه برابر با دوازدهم اكتبر به عنوان “روز جهاني آرتروز” نام‌گذاري شده است. آرتروز شايعترين بيماري مفصلي است كه در آن غضروف مفصلي دچار آسيب و تخريب مي‌شود و به تدريج بي‌تحركي و ضعف قدرت عضلاني را به دنبال مي‌آورد. هر گونه اختلال در مفصل كه باعث كم كاري يا بي‌تحركي و يا ايجاد درد در آن شود به عنوان اختلال مفصل يا آرتروز ناميده مي‌شود.

بهترين تقسيم بندي بشقاب غذا براي سالم زيستنبه طور کلي بدن به 5 گروه ماده غذايي احتياج دارد

سبزيجات و ميوه هاي تازه (فيبرها)، پروتئين، کربوهيدرات، لبنيات، غلات و نشاسته که در طي روز بايد مصرف شوند. در گام اول بهتر است بياموزيم تا بشقاب هاي خود را به روش 2-1-1 تقسيم کنيم يعني 4/2 سبزيجات، 2/1 پروتئين، 2/1 کربوهيدرات. اين تقسيم بندي يکي از اصول سالم زيستن است.

کاهش عوارض آرتروز به کمک مواد غذايي

افرادي که آرتروز دارند بيشتر در معرض پوکي استخوان، کم خوني، خستگي زودرس، ورم و التهاب هستند. با روش صحيح تغذيه مي توان از بروز اين بيماري تا حدي پيشگيري کرده و همچنين عوارض آن را کاهش داد. از بين مواد غذايي مفيد براي اين دسته بيماران مي توان به سبزيجات، گوشت قرمز، حبوبات و تخم مرغ اشاره کرد که جذب آهن را افزايش مي دهند و از کم خوني و خستگي زودرس جلوگيري مي کنند. البته نبايد در مصرف گوشت قرمز زياده روي کرد زيرا باعث التهاب مي شود.
رژيم غذايي مديترانه اي که حاوي مرغ، ماهي، سبزيجات تازه (5 روز در هفته)، روغن زيتون، غلات و حبوبات و به مقدار کمتر گوشت قرمز است، براي کنترل بهتر وزن و همچنين براي بهبود آرتروز مؤثر است.

مسئله ي مهم ديگر ميزان کلسيم بدن است

اين افراد بايد با افزايش ذخيره کلسيم بدن، احتمال مبتلا شدن به پوکي استخوان را کاهش دهند. مصرف لبنيات کم چرب مثل شير و ماست کم چرب، نوشيدني هاي سويادار، ماهي ساردين و پيلکارد که سرشار از کلسيم هستند براي تقويت و افزايش استحکام استخوان ها و پيشگيري از ابتلا به پوکي استخوان توصيه مي شوند.

کاهش وزن براي بهبود آرتروز

کاهش وزن به دليل کاهش فشار روي مفاصل بسيار در روند بهبود بيماري مؤثر است. رژيم غذايي مديترانه اي که حاوي مرغ، ماهي، سبزيجات تازه (5 روز در هفته)، روغن زيتون، غلات و حبوبات و به مقدار کمتر گوشت قرمز است براي کنترل بهتر وزن و همچنين براي بهبود آرتروز مؤثر است. امروزه توصيه زيادي براي جايگزين کردن چربي هاي اشباع شده با چربي هاي امگا 3 مي شود. ماهي ساردين، سالمون، بعضي از نان ها و تخم مرغ ها (بخصوص تخم مرغ هاي غني شده) سرشار از امگا 3 ها هستند که براي کاهش خشکي صبحگاهي مفاصل و مقابله با التهاب مؤثر عمل مي کنند.

تأثير ويتامين ها در کاهش سرعت پيشرفت آرتروز

ويتامين ها، مواد معدني و آنتي اکسيدان ها از پيشرفت بيماري آرتروز جلوگيري مي کنند. به خصوص ويتامين D، C و E.

گلوکزآمين نيز ماده اي است که به طور طبيعي در بدن وجود دارد. اما در افراد مبتلا به آرتروز به صورت خارجي (قرص) مصرف مي شود و گفته مي شود که اين قرص ها علائم درد و التهاب را تا حدودي کاهش مي دهند.

حرف آخر

حرف آخر اينکه درد و التهاب مفاصل در آرتروز سبب بي ميلي مبتلايان به انجام ورزش مي شود و اين در حالي است که ورزش و تغذيه در کنار هم روند بهبود را افزايش مي دهند.



منبع : tebyan.net

http://www.CheKhabar.ir/News/7493/به بهانه روز جهاني آرتروز
بستن   چاپ