10 نکته يخچالي که هر کدبانويي بايد بداند!!
پنجشنبه 12 مرداد 1396 - 1:45:05 PM
چه خبر - نکته هايي در نگهداري و تميز کردن يخچال

حفظ اصول بهداشت به‌ خصوص در آشپزخانه اهميت بسزايي در پيشگيري از بيماري‌ها دارد. در اين‌باره «يخچال» بسيار مهم است زيرا بيشتر مواد غذايي در اين فضا قرار دارند و وجود باکتري‌ها قطعا خطرناک خواهد بود. بعضي از رفتارهاي روزمره مانند گذاشتن غذاي گرم در يخچال، استفاده از ظروف نامناسب نگهداري غذا و... شايد پيش پاافتاده و بي‌اهميت به نظر برسند اما تاثيرات منفي بر سلامت دارند.

باز و بسته شدن مکرر در يخچال

شايد چندان به نظر نيايد اما بيشتر افراد در طول روز بيش از 10 بار در يخچال را باز مي‌گذارند. اين کار موجب خروج هواي سرد از يخچال مي‌شود و موتور يخچال براي خنک کردن مجدد هوا بايد مدت بيشتري کار کند که مي‌تواند 25درصد بيشتر از مصرف معقول يخچال در سال باشد. بنابراين سعي کنيد مواد غذايي را مرتب در يخچال بچينيد و از طرفي با يک بار باز کردن در هر آنچه لازم است را برداريد.

 

انتخاب درجه خيلي سرد

يکي از رايج‌ترين اشتباه‌ها در مورد استفاده از يخچال، انتخاب درجه خيلي سرد است، به‌ طوري که بعضي از خوراکي‌ها حالت منجمد پيدا مي‌کنند. سرماي زياد نه‌ تنها براي نگهداري مواد غذايي مناسب نيست، بلکه حتي مي‌تواند با از بين بردن رطوبت، موجب فساد آنها شود. از طرفي، اين کار فشار زيادي به موتور يخچال وارد کرده و انرژي زيادي مصرف مي‌کند. توجه کنيد، بهترين روش اين است که چند ساعت درجه يخچال را روي يک عدد بگذاريد تا متوجه شويد سرماي مطلوب چقدر است.

 

به‌ هم ريختگي و انبوه مواد غذايي در يخچال

قراردادن حجم زيادي از مواد غذايي در يخچال مانع از عملکرد مطلوب آن مي‌شود زيرا هوا براي خروج گرما به خوبي جريان پيدا نمي‌کند. بهتر است نيمي از فضاي يخچال پر باشد و البته مواد غذايي نيز به شکل مساوي در طبقه‌ها چيده شوند. يادتان باشد کشوهاي يخچال نيز به‌رغم اينکه فضاي خوبي براي خوراکي‌ها به نظر مي‌رسند و مشکل کمبود فضا را جبران مي‌کنند، هوا به خوبي در آنها جريان ندارد.

 

چيدن مواد غذايي با بسته‌بندي

حتي اگر پس از خريد خيلي هم عجله داريد، چند دقيقه‌اي براي بازکردن بسته‌بندي مواد غذايي وقت بگذاريد و آنها را نامناسب در يخچال نچينيد. ضرورت اين کار پيشگيري از آلوده شدن يخچال و خوراکي‌ها توسط ميکروارگانيسم‌هاي موجود در کارتن‌ها و پوشش‌هاي پلاستيکي است. در اين صورت جريان هواي سرد به مواد غذايي نيز بهتر انجام مي‌شود.

 

ذخيره طولاني‌مدت مواد غذايي

نگهداري مواد غذايي در يخچال باعث کندي روند رشد و تکثير ميکروارگانيسم‌ها، کاهش ابتلا به مسموميت‌هاي غذايي و حفظ کيفيت خوراکي‌ها مي‌شود اما دليل ذخيره انواع مواد غذايي به مدت خيلي طولاني نيست. به‌طور مثال، فراموش نکنيد که خوراکي‌هايي مانند ژامبون را بايد پس از بازکردن پوشش بسته‌بندي در ظروف مخصوص نگه داشت و به تاريخ انقضاي آن توجه کرد.

 

نگهداري انواع خوراکي در طبقه‌هاي در يخچال

در يخچال براي نگهداري همه مواد غذايي مناسب نيست و معمولا براي تخم‌مرغ، سس و نوشيدني‌ها تعبيه شده است. در واقع، هواي سرد به اندازه ديگر طبقه‌هاي يخچال در اين قسمت جريان ندارد و مي‌تواند موجب فساد گوشت يا سوسيس و کالباس شود.

 

انجماد گوشت پس از چند روز ماندن در يخچال

ممکن است براي شما هم پيش آمده باشد که پس از خريد، گوشت را در يخچال بگذاريد تا در فرصت مناسب بسته‌بندي و منجمد کنيد اما فراموش کرده‌ باشيد. اين اشتباه يکي از بزرگ‌ترين اشتباه‌ها در مورد نگهداري مواد غذايي است. خوراکي‌هايي مانند گوشت بايد بلافاصله منجمد شوند زيرا قرار دادن آنها به مدت 3 تا 4 روز در يخچال خطر رشد و تکثير باکتري‌ها را افزايش مي‌دهد.

 

بسته نشدن کامل در

گاهي در يخچال بدون اينکه به نظر برسد، ممکن است کمي باز باشد که معمولا به‌‌دليل خراب يا کثيف بودن لاستيک در است. اين نوار مانع از خروج هواي سرد و کاهش عملکرد کمپرسور يخچال مي‌شود. در صورت وجود اين مشکل، سرماي کافي براي حفظ مواد غذايي وجود ندارد و هوا به مايع تبديل مي‌شود که به شکل قطرات آب روي سطوح مختلف يخچال ظاهر شده و وارد مواد غذايي بدون درپوش مي‌شود. براي اطمينان از بسته شدن کامل در يخچال کافي است يک برگ کاغذ را بين بدنه و در گذاشت و آن را بست. اگر کاغذ به راحتي بيرون بيايد نشان دهنده باز بودن در و ضرورت تعويض نوار است.

 

قرار دادن غذاي گرم در يخچال

مسلما يخچال بهترين فضا براي نگهداري مواد غذايي است اما بايد از قرار دادن غذاي گرم در آن پرهيز کرد زيرا در اين حالت هواي موجود در اين فضا به مايع تبديل مي‌شود که دماي يخچال را بالا مي‌برد و به ديگر مواد غذايي آسيب مي‌زند. همچنين ممکن است اين مايعات در يخچال جاري شوند و خوراکي‌هاي بدون درپوش را آلوده کنند. توصيه مي‌شود غذا 1 تا 2 ساعت در محيط آشپزخانه بماند تا خنک شده و سپس در يخچال گذاشته شود. البته در صورت گرماي بيشتر از 32 درجه سانتي‌گراد آشپزخانه نبايد بيش از 1 ساعت بيرون بماند زيرا ماندن چند ساعت غذا بيرون از يخچال زمينه رشد و تکثير عوامل بيماري‌زا را تشديد مي‌کند و زمينه‌ساز مسموميت‌هاي غذايي مي‌شود.

 

تميز نکردن يخچال

گرچه تميز کردن يخچال کمي وقت‌گير و پردردسر است اما يک ضرورت براي حفظ سلامت محسوب مي‌شود. البته 1 يا 2 بار در سال کافي نيست و بايد حداقل يک بار در ماه يخچال را تميز کرد. در صورت نگهداري مکرر گوشت در يخچال نيز اين مساله اهميت بيشتري پيدا مي‌کند. البته نظافت يخچال فقط به طبقه‌هاي آن خلاصه نمي‌‌شود و بايد شبکه‌ها و کمپرسور پشت و سطح زير آن را به کمک برس نرم يا جاروبرقي کاملا تميز کرد زيرا جمع شدن گردوخاک، تار عنکبوت و... جريان هوا را دچار مشکل مي‌کند و مانع از عملکرد مطلوب موتور يخچال مي‌شود. يک راهکار ساده و موثر براي نظافت فضاي داخل يخچال نيز شستشو با آب و صابون و سپس کشيدن اسفنج مرطوب آغشته به 4 تا 5 قطره آبليمو روي سطوح مختلف است.

 

 



منبع : salamat.ir

 

http://www.CheKhabar.ir/News/74649/10 نکته يخچالي که هر کدبانويي بايد بداند!!
بستن   چاپ