هيچ‌ کجاي دنيا به مردم سر ماه پول نمي‌دهند
دوشنبه 9 مرداد 1396 - 10:44:39 AM
چه خبر - بايد روند پرداخت يارانه‌ها اصلاح شود

عضو هيات علمي دانشگاه علامه‌طباطبايي گفت: اصلاح روند پرداخت يارانه‌ها نياز به يک برنامه و سياست‌گذاري است که به وسيله متخصصان و اقتصاددان انجام شود؛ تا زماني که مردم به اين صورت پول مي‌گيرند، نمي‌توان مشکلات کلان اقتصادي را حل کرد.

جمشيد پژويان با اشاره به سايه سنگين يارانه‌ها روي اقتصاد کشور، اظهار داشت: اصلا قرار نبوده که از ابتدا يارانه نقدي به مردم بدهند؛ يک چنين چيزي يک مساله ناباورانه و غيرقابل قبول در دنيا است.

عضو هيات علمي دانشگاه علامه‌طباطبايي با بيان اين‌که در هيچ‌کجاي دنيا به کل مردم سر ماه يک مبلغي را نمي‌دهند، افزود: حالا شايد در کشورهاي کوچک که درآمد نفتي‌شان 3، 4 برابر ايران است، در اين رابطه کارهايي مي‌کنند، ولي در چارچوب اقتصاد ايران، يعني اقتصادي که 70 ميليون متقاضي يارانه دارد و داراي منابع و امکانات فراوان است، اين نوع تصميم‌گيري و سياست‌هاي مديريتي اقتصادي در طول سال‌هاي گذشته غلط بوده است.

پژويان با اشاره به اتخاذ سياست پرداخت يارانه‌هاي نقدي در دولت احمدي‌نژاد، تصريح کرد: نتيجه اين‌گونه سياست‌ها به اين‌جا رسيده که ما امروز در جايي قرار گرفتيم که اصلا محق آن نيستيم. ما به جايي رسيديم که به مردم يارانه و پول مي‌دهيم. آخر سر براي چه يارانه مي‌دهيم؟

عضو هيات علمي دانشگاه علامه‌طباطبايي عنوان کرد: اصل نظريه‌اي که هدفمند کردن يارانه‌ها را مطرح کرد، اين بود که بايد اصلاح ساختاري اقتصادي صورت گيرد و قيمت‌هاي نسبي اصلاح شود.

پژويان ادامه داد: در واقع بسياري از اقلام مثل نفت، گاز و... قابل صادرات بودند، اما قيمت‌شان پايين بود و به همين دليل مصرف‌شان در کشور افزايش يافته بود. حالا اين‌که ما اين اقلام را با قيمت‌هاي پايين مي‌دهيم، به عبارتي داريم يارانه به کساني مي‌دهيم که بيشترين استفاده از اين کالاها را دارند.

وي گفت: اين در شرايطي است که بعد از اجراي قانون هدفمند کردن يارانه‌ها قرار شد يک پولي به مردم براي جبران اين افزايش قيمت‌ها داده شود. کاري ندارم به اين‌که اين کار درست بود يا غلط، ولي اين موضوع دليل نمي‌شود که مادام‌العمر ادامه پيدا کند.

ايجاد ساختار باثبات اقتصادي

عضو هيات علمي دانشگاه علامه‌طباطبايي افزود: مساله اساسي اين است که براي حمايت مردم به يک ساختار اقتصادي باثبات و يک سازمان تامين اجتماعي باثبات نياز است. در واقع به يک سازمان تامين اجتماعي‌اي نياز است که بخواهد تمام پوشش حمايتي را براي مردمي که نيازمند هستند، فراهم کند؛ مثل همه جاي دنيا.

پژويان متذکر شد: شما اگر به اين سيستم‌ها در کشورهاي ديگر سر بزنيد، مي‌بينيد سازمان تامين اجتماعي با سازوکاري که دارد، از کساني که صدمه مي‌بينند و بيکار مي‌شوند و نيازمند هستند، حمايت مي‌کنند. اما سازمان تامين‌اجتماعي ما چنين رويکردي را ندارد و به سيستم حمايتي توجه ندارد. در نتيجه شرايط اين‌گونه مي‌شود که دولت مجبور است ماهانه ميلياردها تومان پول خرج کند.

عضو هيات علمي دانشگاه علامه‌طباطبايي با تاکيد بر اين‌که دولت دوازدهم بايد در رابطه با پرداخت يارانه‌هاي نقدي سياست را تغيير دهد، تصريح کرد: مگر اين شرايط را مي‌شود ادامه داد؟ کدام کشور در دنيا وجود دارد که به تمام مردم بخواهد ماهانه مبلغي را بدهد؟ اين اصلا در کجاي دنيا قابل قبول است؟ تحت چه نظريه اقتصادي مي‌توان يک چنين چيزي را پذيرفت؟

پژويان با تاکيد بر اين‌که مديريت اقتصادي دولت در اين‌جا اهميت زيادي دارد، عنوان کرد: من قبلا گفته‌ام که بايد يک سيستم نظام تامين اجتماعي برقرار شود.

وي با بيان اين‌که اقتصاد کشور را مي‌شود به راحتي با يک برنامه اقتصادي درست نجات داد، متذکر شد: اصلا ادامه روند پرداخت يارانه‌ها امکان ندارد. اگر اين روند ادامه پيدا کند، بايد با تورم آن را اصلاح کنيد؟ چطور مي‌شود اين کار را کرد؟ اين مشکل قبلي بوده است.

عضو هيات علمي دانشگاه علامه‌طباطبايي ادامه داد: دولت ناتوان است از اين‌که يارانه را روي مواد غذايي و... بدهد؛ در صورتي که همچنان تورم بالا مي‌رود و ارزش يک مرغي که يارانه‌بگير مي‌خريد، تبديل به يک ران مرغ و حتي کمتر مي‌شود.

پژويان خاطرنشان کرد: اصلاح روند پرداخت يارانه‌ها نياز به يک برنامه و سياست‌گذاري است که به وسيله متخصصان و اقتصاددانان انجام شود. تا زماني که مردم به اين صورت پول مي‌گيرند، نمي‌توان مشکلات کلان اقتصادي را حل کرد.

 



منبع: isna.ir

 

http://www.CheKhabar.ir/News/74403/هيچ‌ کجاي دنيا به مردم سر ماه پول نمي‌دهند
بستن   چاپ